Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výzva k uzavření darovací smlouvy

Od: michaltopic* odpovědí: 16 změna:

Včera mi do schránky přišel dopis, abych se dostavil v určité datum do kanceláře úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových a podepsal darovací smlouvu. V dopise stojí, že mne úřad vyzývá k uzavření darovací smlouvy k pozemkům, na kterých stojí dům, ve kterém jsem majitelem bytu. Jedná se o sedmi podlažní dům, patrně tam máme přijít všichni.

Je to normální?

Nerad bych, aby za pár let přišel někdo a požadoval od nás odkoupení pozemků s tím, že pokud nezaplatíme, tak bude hrozit exekuce. To se totiž nedávno stalo ... zpravy.idnes.cz/...

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Předpokládám, že jste majiteli bytů, a současně podíloví majitelé celé nemovitosti. Nicméně nejste majitelé pozemku pod domem, ten bude zřejmě ve vlastnictví státu.

Pokud je to tak, pak vám Úřad pro zastupování... bude darovat pozemky pod vaším domem.

Ověřit si to můžete např. na nejbližším katastru, kde se zeptejte, co je ve vašem vlastnictví.

michaltopic*
hodnocení

No ale kdyby je daroval stát/úřad nám, tak to tady nepíšu. Ale z toho dopisu vyplývá, že darovat budeme my. A já teda rozhodně nechci darovat pozemek někomu, aby pak přišel a řekl, odkupte, jinak jste v prdeli. V tomhle státě a v téhle době bych se tomu vůbec nedivil (ale asi bych si pořídil zbraň a prostřelil pár hlav!).

V tom případě se ptám... Jste majitelé pozemku pod stavbou? Týká se ta smlouva pozemku pod stavbou, nebo jiného?

Pokud ano, šel bych se na ten úřad zeptat, proč bych jim měl něco darovat.

Každopodně se mi nezdá, že by stát chtěl, abyste mu něco darovali. Spíš to vidím tak, jak jsem psal v prvním příspěvku.

Zcela určitě si můžete tu smlouvu vyžádat a důkladně ji prostudovat, než ji podepíšete.

michaltopic*
hodnocení

Já teď nevím, jestli jsme majiteli pozemků pod domem (ale asi určitě ne, platili jsme "jen" byt). Nicméně v dopise stojí, že se jedná o zákon 219/2000

buss
hodnocení

0x

Takové info, .. zřejmě jste SVJ a vy ani nevíte, na čím pozemku vám stojí barák? A proč jste se o to nestarali dávno a sami nepožádali o odkup pozemku? Poptejte se na obci jak je to s pozemkem.

michaltopic*
hodnocení

Ne barák, ale "panelák". Ne obec, ale město. Nejsem blbej, jen teď nemám kupní smlouvu u sebe a nerad bych tady mistifikoval. Tak se uklidněte. Zatím obvolávám co můžu a to byste se divil, co se dozvídám. Například správa nemovitosí, kam spadáme, o ničem neví. Dobré ne?! A teď babo raď!

honzav88*

Je úplně jedno jestli barák nebo panelák či město nebo obec... Podívejte se na internet ODKAZ čí je pozemek pod "panelákem". Pokud je Váš (SVJ) nikomu bych nic nepodepsal... Smlouvu si odneste domů, klidně ji dejte přečíst právníkovi a hlavně se domluvte jako SVJ!

michaltopic*
hodnocení

No práve, zcela logicky, selským rozumem: pokud je pozemek můj, proč bych ho měl darovat .. a pokud je pozemek státu, proč bych měl tu smlouvu podepisovat já?

honzav88*

No pokud je pozemek státu a chce ho darovat Vám, tak musí dar podle mne přijmout každý vlastník ze SVJ a bude mít vou část pozemku dle veliksoti bytu proto by tam asi chtěli každého... Ale pokud je pozemek Váš, tak se mi ten posutp zdá nějaký divný, nenapadá mne důvod proč by ho chtěli. Leda by se jednalo o nějakou část pozemku ale proč darem? Na to snad není žádná zákonná povinnost, museli by si ho standardně od vás koupit, leda tak na věcné břemeno kdyby tam byla nějaká část pozemku co město udržuje (hřiště apod.)...

Nejprve si zjistěte, čí je to vlastně pozemek. Orientačně třeba online v katastru. Pokud jste majitelem jednotky v nemovitosti, obvykle byste měl být i majitelem poměrné části pozemku pod nemovitostí - už ve vlastním zájmu, aby stavba stála na vašem pozemku. Pokud je pozemek váš, tak nevidím důvod, proč byste jej měl komukoliv darovat.

michaltopic*
hodnocení

Pánové, díky všem. Uvažujeme všichni stejně podle mne a když jsem si teď obvolal pár lidí a podíval se do katastru, tak jsem zjistil, že je to asi opravdu tak, že stát vlastní část (nadpoloviční většinu) a zbytek patří majitelům bytů a dalším uvedeným ve výpisu. Podle čísel a údajů to asi fakt bude tak, že stát se chce zbavit i toho zbytku a proto ho daruje (jak říkala paní na úřadě). Akorát tedy z toho plyne, že budeme muset zaplatit daň. A to doufám nebude moc. Ale podle těch čísel, pokud jsou to koruny a né nějaké jakoby body/akcie a podobně, by to neměla být velká suma.

Ještě tedy uvidím, až tam zajdu to podepsat. Ještě se na všechno zeptám, a pak podepíšu.

Ještě jednou díky všem, portál znovu pomohl.

Spatne.
Spravne ma byt Ještě se na všechno zeptám, a pak se rozhodnu, jestli podepíšu.

ifkali*

Zdravím,

to je to Zelené údolí v Praze?

michaltopic*
hodnocení

To snad naštěstí ne ... tam je to fakt masakr :(

doplněno 15.03.13 10:17:

ale každopádně právě proto to chci zjistit, abychom nedopadli podobně.

ifkali*

No,tam jo,tak aspoň tak:) Dneska člověk ani neví když se ráno probudí jestli mu právně patří i jeho vlastní ledviny...

doplněno 15.03.13 10:34:

Neporadím ,ale fandím Vám a doufám,že to na Vás nešije nějakej developer boudu,jak v Zeleném údolï.

Vždyť těm starostům už asi hrabe ...mimo jiné:

.Praha - Starosta Prahy 13 David Vodrážka podporuje developera, který chce stavět těsně na hranici přírodní památky Prokopské

údolï...

zdroj aktualne.centrum.cz/domaci/regiony/praha/clanek.phtml?id=770562

Hezký den všem:)

michaltopic*
hodnocení

Hrozná doba tohle, "zlatí komunisti" ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]