Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kontrola faktury za plyn

Od: krokodylifarma* odpovědí: 7 změna:

Dobrý den, prosím nevíte někdo, kam se obrátit když potřebuji zkontrolovat nezávisle vyúčtování / fakturu / za plyn? Jsem u RWE a odhlásila jsem se od nich. Teď mi přišla faktura- mimořádné vyúčtování- ukončení smlouvy za období od 30.9.2012 do 28.2.2013 chtějí po mě nedoplatek 12.146 Kč, přičemž na zálohách jsem zaplatil 16.960 Kč a spotřeba byla 1.720 m3. Za rok 2012 jsem měl spotřebu 2.424m3, na zálohách zaplaceno 28 800Kč a nedoplatek činil 11.991 Kč,- tedy celkem jsem platil 40.791 Kč za loňský celý rok, nyní mi počítají za pouhých 5 měsíců téměř 30 000 Kč při stejné, neli nižší spotřebě. Myslím, že mě pořádně natáhli protože od nich odcházím, ještě jsem nestačil na splátkový kalendář splatit jeden nedoplatek a už je tu další. Můžu naskenovat a poslat faktury. Děkuji za případné rady a pomoc..

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

sebod*
hodnocení

3x

Ve vnitřní poště na mě máte meil. Pošlete mi DVĚ poslední faktury za vyúčtování. Podívám se Vám na to.

doplněno 13.03.13 15:38:

Ještě některé z vás třeba něco naučím ;)

doplněno 13.03.13 15:56:

tak, koukněte na to , kde je to ručně dopsané. To jsou stavy, které vám dodavatel určí ODHADEM. A pro dodavatele je výhodnější, dát vám vyšší spotřebu do těch spodnějších řádků (páč tam je plyn dražší). Tyto odhady jsou většinou nevýhodné v takovém roce, kdy je mírná zima a méně se protopí. Proto doporučuji si tyto čtvrtletní stavy zapisovat a v případě většího rozdílu vyúčtování reklamovat. Na přiloženém vyúčtování se dodavatel takto "spletl" v období 1.7.-30.9. (zde udal o pár tisíc nižší spotřebu, než byly ve skutečnosti). A navýšil to u 1.10.-31.12. (no, kubík tu je přeci jen o něco málo dražší, jak v předcházejícím období ;))

U domácností, kde se "protočí" plynu málo, jsou tyto rozdíly nepatrné. Ale tam, kde je vyšší spotřeba to může být znát. No a pro dodavatele...korunka ke korunce a *ua*

Kontrola faktury za plyn
frantisekpetru*

No nechci se v žádném případě RWE zastávat, jelikož jsem, díky jejich cenám, sám od nich utekl, ale jak jste přišel na to, že je v období 1.7.-30.9. schválně nižší spotřeba? Přijde mi tak nějak normální, že v letních měsících je spotřeba o dost nižší, než v měsících ostatních.
A navíc převedením do dalších měsíců by si nijak nepolepšil, jelikož v období 1.10.- 31.12. je cena stejná, jako v období předchozím (1.7.-30.9. - 6300kWh za 5428Kč = 0,861Kč/kWh; 1.10.-31.12. - 23503kWh za 20252Kč = 0,861Kč/kWh).

doplněno 13.03.13 22:04:

schválně - myšleno jako úmyslně

ferda60*

"sebod" dík za vysvětlení toho, kde může být tak trochu zakopaný pes.

Jediná možnost, jak to udělat spravedlivě by asi byla hlídat každou změnu ceny plynu a k tomu datu vždy zaslat svůj samoodečet skutečného stavu měřidla.

ferda60*
hodnocení

2x

Ač to na první pohled nevypadá, chyba v tom pravděpodobně nebude.

Nezapomeňte, že jste v těch uplynulých pěti měsících spotřeboval(a) a tedy zaplatil(a) převážnou část spotřeby celé topné sezony (předpokládám že plynem vytápíte).

Celoroční spotřeba, vypočtená jako násobek z těchto pěti měsíců je tak zdánlivě znatelně vyšší, něž předchozí období. Chybu ale může vnést i skutečnost, zdali je po ukončení smlouvy proveden mimořádný odečet skutečné hodnoty stavu plynoměru (druh odečtu by mohl být uveden na faktuře), vlastní zkušenost s tím nemám. Někdy možná dodavatel spoléhá na samoodečet zákazníkem a když ho nedostane, provede odhad stavu výpočtem.

doplněno 13.03.13 15:07:

*smich* "koukolik" píše rychleji. . .

marenka*
hodnocení

1x

Jinak pozor na ně i poté, co tohle vyřídíte. Mám s nimi taky příhodu. Odešli jsme od nich, v květnu přišlo závěrečné vyúčtování tzn. duben byl započítaný, květen už ne, ten se posílal jinam, k novému dodavateli. Brala jsem to jako vyřešené. Ouha, v červnu přišla upomínka, na platbu za květen od RWE. Volala jsem tam, co to je za upomínku, že žádná záloha už neměla být, protože bylo závěrečné vyúčtování a nesouhlasím. Na to mi řekli že se mýlím, právo na to mají a až udělají konečné vyúčtování, tak mi to vrátí. Dlouhý hovor to byl. Já zas že vyúčtování už udělali, oni že ne, já že je nesmysl platit zálohu s tím že mi bude vrácena, takhle pořád dokola. Ukončila jsem hovor s tím, že po zavěšení jsem vůbec nevěděla, která bije. Hrála jsem vabank, nezaplatila nic a čekala co se bude dít dál. To bych nebyla já, abych to ve finále nepustila z hlavy... *smich* Jaké pro mě bylo překvapení, když nám v ZÁŘÍ! přišlo opět závěrečné vyúčtování od RWE. Přeplatek ve kterém byl zápočtem odečten přeplatek, který nám zaplatili v květnu a ještě zbylo.

Zdá se vám to zmatené? Mě taky. Naštěstí mi vraceli, takže se slovy mají v tom bor.el, dobře že jsme od nich pryč jsem vše uložila na své místo do skříňky. Pro sichr. Braňte se. Oni mají opravdu pěkný binec.

koukolik
hodnocení

0x

Celý problém je v tom, že jste ukončil smlouvu v tom nejméně vhodném období - na konci topné sezóny. Vy platíte během roku pravidelné zálohy, které jsou mimo topnou sezónu nižší, než je spotřeba a tím si "naspoříte" na spotřebu v topné sezóně, kdy je zase daleko vyšší, než odpovídá zálohám. Vám vyúčtovali spotřebu za období, kdy je špičkový odběr ale zálohy jste si asi nechal původní. proto logicky vychází vysoký doplatek. Sebod vám to možná spočítá přesně ale velmi hrubým odhadem mi vychází, že to vyúčtování je v pořádku. Nezbývá než doplatit a těšit se, že se vám to u nového dodavatele do roka a do dne vrátí.

(Vím o čem mluvím, ukončil jsem smlouvu s RWE také tak blbě *smich*. Ale nelituji)

asd*
hodnocení

0x

Celkem to sedí - topná sezóna říjen - únor = nejchladnější období roku = velká spotřeba na topení, v létě se topí minimálně tak je i malá spotřeba...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]