Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
Vím,že toto téma je tady rozebírané každou chvíli a přečetla jsem i většinu příspěvků,ale přesto máme každý ten svůj problém který by jsme rádi řešili.Rozšiřovali jsme stavbu stávajícího objektu (tzv. vejminek) a nebylo možné táhnout ojekt do strarn takže jsme ho protáhli do dlouhého obdelníku.Ve stávající části budovy jsme si udělali ložnici kde se nachází náš problém.Objekt je zateplen polystirenem kromě koncové stěny ložnice ke které se nelze dostat z důvodu navázání jiného objektu mezi oběma stavbami je 10 cm mezera kterou jsme po našich pvních potížích vyplnili skelnou vatou.Když to nepomohlo tak jsme udělali novou izolaci podlahy,podřezání celé ložnice a v této místnosti na té koncové zdi dole u podlahy máme v rozích vlhko cca 20cm od podlahy.Je možné že se vytváří tepelný most právě z důvodu že jsou dvě stěny ( třetí je propojka s dalším pokojem) zateplené polys. a jedna vatou?Vyzkoušeli jsme už mnoho možností a proto se chci zeptat dřív než začneme bourat ten objekt za námi zda je řešení to zateplit všechno stejně.Jinak máme dřevěná okna a dům je nepodsklepený a v mísnosti je tak kolem 19 stupnů.Budu vděčná za každou radu můj manžel je už bezradný. Děkuji všem.L
Zeteplení polystyrenem, nebo vatou je téměř stejné. Je třeba více informací a popis. Každopádně je to tepelný most nebo špatná hydroizolace. 19°C a jaká je vlhkost.? kolik cm je polystyren, jaká je skladba a tlouška zdí? a ještě...
Dobrý den, zdivo je složené z cihel a škvárobetonové duté cihly tlouštka zdiva je 40cm+5cm polystyrén na stropě máme polystyrénové kazety a v půdním prostoru je taky rozložená skelná vata,jinak vlhkoměr ukazuje 50-60% v nočních hodinách i víc.Ještě bych dodala že v té ložnici je od podlahy cítit zima oproti jiným pokojům.Podlaha - složení: štěrk 20cm,podkladový beton 15cm,izolace Ipa + podlahový polystyren (10cm) a vrchní beton 15cm.Jinak podlaha studená,ale suchá.Zdi jsou do cca 50cm studené oproti ostatním místnostem.Zdivo je odizolované taky viz foto.
19 st v místnosti není žádný komfort.Ale asi se snažíte šetřit na topení.Dostáváte se do paradoxu,že zdi máte poměrně studené.Nejstudenější je asi ten kout.A tam dochází ke kondenzaci vody z vlhkého vzduchu.Je tam tedy dosažen rosný bod.Možná je řešení jen v tom zvýšit teplotu v místnosti o 1 -2 st.Tím se posune rosný bod do stěny.I když to také není ideální,aspon nebude vlhkost na povrchu stěny.Další řešení by bylo nucené větrání teplovzdušným ventilátorem,aspoň v noci,kdy stěna více prochládá.
JABRAKA
Tak to už je opravdu moc... Já mám v ložnici okolo 10 - 13°C po celou zimu, barák zateplenej, plastový okna. Vlhkost žádná, spánek vynikající. Posunovat rosným bodem nejde jen tak, a navíc, dostat jej právě do stěny je hovadina všech hovadin! Pane kolego, vraťte se na zem!
Strýcu,když na chalupě spím při 12 st,mám silné ponožky,teplý spacák a ještě tepláky.To by mi jinak umrznul zadek.Ideální na spaní je kolem 18 st.abys nepřišel o ledviny.
Rosný bod si nedá poroučet,vždy se ustaví rovnováha podle toho,jaká je relativní vlhkost vzduchu a jeho teplota.Pokud je někde tepelný most,skutečně nezbude,než pořádně zatopit,aby se posunul až pod venkovní izolaci.Nebo nějak snížit vnitřní vlhkost vzduchu.Nic mzi tím není.
JABRAKA
Tak ještě pomaleji. Mám v ložnici teplotu jakoukoliv si zapřeji. Někdy ji půjčuji choulostivějším návštěvám a samozřejmě jim přitopím dle přání. O ideální teplotě pro spánek se není podstatné bavit, každý máme rád to své. Tato místnost vždy je a bude suchá...
Nemíním s vámi polemizovat o vašich zkušenostech, nerad bych se opět dostal do pozice nezdvořáka...
zrovinka dneska jsem na jedné stavbě řešil něco podobného. Jen na úvod... rosný bod a ventilace tu hraje velkou roli. Rosný bod je veličina vypočitatelná z rozdílu teplot a relativní vlhkosti vzduchhu. Je úplně jedno zda je v místnosti 19° nebo 10°. Jde o ten součinitel. Takže budeme předpokládat, že v novostavbě tazatelky došlo k perfektnímu zateplení i vodoodizolování a okno je plastové a tudíž perfektně těsnící. Na fotografii je vidět koberec který také možná dost dobře těsní dveře takže pod nimi neexistuje žádné proudění vzduchu. Jestli je to tak jak přepokládám, pak tu máme uzavřené mikroklima jehož povahou je nevyvětratelnost. stačí aby okno bylo umístěno na stejné straně místnosti jako jsou dveře a určitá část místnosti je mimo možnost proudění vzduchu při větrání. Místnost se musí vyvětrat intenzívně minimálně dvakrát denně po dobu cca 5- 10 minut v závislosti na venkovní teplotě aby při větrání nedošlo k ochlazení stěn. Jastliže je v místnosti kout který je mimo větratelnost pak doporučuji třeba nějaký malý elegantní ventilátorek který pohne vzduchem právě v onom nevětratelném místě. Mějme prosím na paměti, že člověk je schopen za 24 hodin vydýchat až 3 llitry vzduchu. Přičtěme k tomu přítomnost pokojových květin. Pak tu máme současné vlhké a studené počasí venku. Další proměnnou tohoto problému je také vlhkost vznikající při praní, vaření, sprchování či koupání, sušení prádla ... No a co dodat? Jen troška teorie z problematiky klimatologie. Čerstvý studený vzduch má tu vlastnost, že se ohřeje na požadovanou teplotu pokoje dalko dřív a snadněji než vzduch vydýchaný. Je to způsobeno tím že čerstvý venkovní vzduch je složen z valné části ionty jejichž vlastností je vodivost jak elektrická tak i vodivost tepelná. Dýcháním tyto ionty vstřebáváme a tudíž už není nic co by v místnosti vodilo teplo.
Resumé: Topit, intenzívně ale větrat, popřípadě pomoci ventilaci ventilátorem v místě kde se vzduch nehýbe.
Nějaké otázky?
Děkuji za pozornost
něco málo i zde: jirikovovideni.eu/...
Až na ty bludy s ionty souhlas. Prakticky celou zimu (mrznoucí) je venku vzduch sušší než uvnitř běžného domu. Proto se rychleji ohřívá.
pane kolego to nejsou bludy,ale fakta. Stejně tak se vám rychleji ochladí vzduch čerství z venčí teplý jak chcanky. Můžou za to opravdu elektrické částice...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.