Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stavba jímky

Od: michalbc® odpovědí: 8 změna:

Dobrý den,

Potřeboval bych radu ohledně jímky (žumpy)Nyní je stav takový, že jímka je ještě "po Němcích" Dům je z roku 1928 a kdy byla jímka vybudována není známo.Je betonová s odtokem.Přepážky již dnes nejsou žádné.Byly původně dubové, ale ty už tak před 20 lety postupně odplavaly.Odtok je napojen na kanalizaci, která však v obci není, resp. asi končí někde v potoku, nebo co já vím.Jsme na tuto kanalizaci napojeni celá ulice.Nyní chci udělat jímku novou plastovou, aby odpovídala standardum.Jelikož je jímka na nevhodném místě(daleko od napojení na kanalizaci a vyvážení)chtěl bych udělat jímku na jiném místě, prakticky hned u napojení na kanalizaci.

Dotaz zní, zda-li je nutné stav. povolení (jímka nebude mít betonový základ) a v případě, že je nutné povolení co bude tomuto povolení předcházet.Dnes se hlavně preferují čističky, tak nevím jestli je ještě jímku vůbec montovat...

Děkuji.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

joudic*
hodnocení

0x

jimka bez odtoku povoleni nepotrebuje... s odtokem hned nekolik.. na vasem miste bych s tim nic nedelal, pokud po vas obec vylozene nevyzaduje potvrzeni, ze to mate dle zakona, a proto nemusite byt plne napojen na jejich kanalizaci...
opravte prepazky + bakterie, hvnocuc nemusite klidne 5 let videt, pokud vas tam neni jak mysi

vlasatec*
hodnocení

0x
Také bych to neresil pokud jimka nesakne, máme také dům po němcích ale jimka už sakne a celý dům zvlhčuje takže chceme čističku.
kratast*

proc investovat do neceho co funguje. naopak ,,preklenul" bych jimku a poustel to rovnou do kanalizace.

hodnocení

0x

Pokud uděláte jímku na vyvážení tak jak má být...a v optimální velikosti, pak Vám cenově vyjde velmi podobně jako ČOV.

S jímkou však budete mít daleko větší provozní náklady (tedy pokud ji necháte vyvážet dle platných zákonů a ne Lojzou z JZD na pole).

ČOV by nemusela být nutně plastová aerobní, ale jako ČOV se povoluje i biologický septik s druhým stupněm čištění (zemní filtr, či biofoltr). Cenově toto řešení ale opět vychází zhruba stejně jako "balená" ČOV, jen je vhodnější pro objekty, které nejsou využívány trvale (rekreační chalupy).

hodnocení

Tak o těsnosti nynější jímky nejsem přesvedčen.Navíc se beton na povrchu hodně drolí a životnost tohoto zařízení je u prostě u konce.Pokud bych chtěl řešit věc jednoduše, takl vyčerpám jímku a do ní strčím novou plastovou, ale důvody proč chci stavěr novou a jince jsem popsal.Chtěl jsem hlavně vědět zda-li je vůbec možné ještě v dnešní době něco takového legálně postavit, když kanalizace v obci jako taková není a výtok jde do neznáma...

Ano. jímku na vyvážení legálně postavit lze.

Ne, jímku s přepadem "do neznáma" legálně postavit nelze.

jabraka*
hodnocení

0x

Pokud máš místo(stačí 5 x 5 m ) vybuduj kořenovou čističku.Pokud bys měl zájem,postup popíšu.Fotky k dispozici.

JABRAKA

pirkis*

Zdravím, mohl by jste mi prosím poslat postup + foto na email petr.pirker@centrum.cz? Rozhoduji se jakou ČOV zvolit... Přemýšlel jsem o pískové filtraci, ale tato varianta mě velice zaujala... Velice děkuji. Pirkis

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]