Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu. Manžel mně dnes chytl pstruhy. Jelikož jsem je nikdy nedělala, prosím o nějaký dobrý recept . Pstruhy jsem vykuchala, oškrábala a omyla. Nevím jestli se šupinky škrábou ale já jsem to udělala. Děkuji a doufám, že večeři zvládnu. fanca
Ale asi jsem prošvihla Poradnu a už máte po večeři. Ale stejně bych poprvé zkusila výbornou klasiku pstruha na másle. Kolega Vám připravil spoustu skvělých receptů, ale stejně bych dala přednost tomuto. Je možné i upéct v troubě nebo na grilu v alobalu. Já bych ještě obalila pstruhy jemně v hladké nebo polohrubé mouce. A nezapomněla bych na citron.
Očištěné pstruhy opláchneme pod studenou tekoucí vodou, osušíme utěrkou, osolíme, opepříme a okmínujeme. Pstruhy smažíme na rozpáleném oleji, až jsou měkcí. Poté přidáme pod pstruhy máslo a ještě chvíli smažíme. Hotové pstruhy podáváme s bramborovou kaší nebo čerstvou zeleninou.
Ještě jsem vše nezkoušel ...
51. Pstruh na víně
2 pstruzi, mrkev, celer, petržel, houby, cibule, bílý pepř, šalvěj, solamyl, šlehačka, bílé víno, máslo, citrón, sůl.
Nastrouháme mrkev, celer, petržel, cibuli a houby nakrájíme. Na máslo dáme osmažit zeleninu a houby, přidáme osolené opepřené pstruhy, které opečeme z obou stran. Posypeme šalvějí, zalijeme vínem a krátce podusíme. Ryby vyjmeme, přidáme smetanu ve které jsme rozmíchali trochu solamylu, povaříme, ochutíme citrónem a omáčkou poléváme na talíři ryby.
52. Pstruh na bílém víně
Pro 4 osoby - 4 ks (200-250g) pstruh, 20g sůl, 120g mrkev, 120g petržel (kořen), 120g houby, 120g pórek, 2g pepř celý, 2 ks bobkový list, citron 50g, 1 svazek petrželka, 2 dl bílé víno, 80g máslo, 2 dl smetana.
Z maďarské kuchyně - Rozříznout po délce pstruha a odstranit vnitřnosti. Řádně rybu omýt a zvenku i zevnitř nasolit. Mrkev, petržel, houby a pórek nakrájet na tenká kolečka. připravené ryby položit do přiměřeného pekáčku. Zasypat nakrájenou zeleninou, ochutit pepřem, bobkovým listem, plátky citronu a petrželkou. Zalít suchým bílým vínem a takovým množstvím vody, aby byla ryba z poloviny zakrytá. přidat máslo a dusit při mírné teplotě, ryby obracet. Asi po 10 minutách dušení přilít smetanu, přivést k varu a ihned servírovat.
53. Pstruh na slanině
4 pstruzi, 100g slaniny, 2 cibule, pepř, sůl, citron.
Pstruhy vykucháme, očistíme, omyjeme a osušíme. Břišní dutinu osolíme, opepříme a vyplníme nakrájenou cibulí s proužky poloviny předem trochu rozškvařené slaniny. Osolíme mírně i na povrchu a ryby břichem dolů naskládáme do pekáče vyloženého plátky druhé části slaniny. Pečeme zvolna za mírného podlití vodou a podáváme s tmavým čerstvým chlebem a zeleninovým salátem.
54. Pstruh z čertovského potoka
Pro 4 osoby - 4 pstruhy, hladká mouka, 1 dl sladké smetany, hrst mandlí, olej, máslo, sůl, šťáva z pomeranče a citrónu, 1 dl bílého vína, zelená petržel.
Ze pstruhů uděláme filátka která obalíme v hladké mouce, osolíme, vložíme na trochu rozpáleného oleje a zprudka z obou stran krátce osmahneme. Filátka hned vyjmeme a olej slijeme a filátka doděláme na másle. Na pánvi rozpustíme máslo a vložíme do něj filátka. Mírně zakapeme vínem, citrónovou šťávou a pomerančovou šťávou a zalijeme 1 dl smetany, přidáme celé mandle, a trochu zelené petrželky. Chviličku podusíme, odstavíme a necháme dojít. Podáváme s bramborem.
55. Pstruh pro labužníka
2 pstruhy, 100g kapřího mlíčí, 100g žampiónů, 2 lžíce másla, citron, petrželku.
Vykuchané pstruhy utěrkou nebo ubrouskem osušíme, osolíme a na lžíci másla je zprudka opečeme a na mírném plameni dopečeme do měka. Na druhé lžíci másla podusíme nakrájené kapří mlíčí a plátky žampiónů. Zakapeme citronem a lehce podlijeme vodou. Udusíme a podle chuti dosolíme. Pstruha na talíři přelijeme touto směsí a ozdobíme zelenou petrželkou. Podáváme s bramborem.
56. Pstruzi pečení na slanině
4 pstruzi, 40g másla, 40g slaniny, sůl, pepř, mletý kmín.
Pstruhy vykucháme, očistíme a omyjeme. Okapané je osolíme, okořeníme a břichem dolů vložíme do pekáčku na tenké plátky slaniny. Na hřbet ryb poklademe hoblinky másla a dáme péci do vyhřáté trouby asi na půl hodiny. Podáváme s brambory a zeleninovou oblohou.
57. Pstruzi se žampióny
4 pstruzi, šťáva z 1 citrónu, 250g žampiónů, 1 cibule, sůl, mletý pepř, 50g másla, 2,5 dl bílého vína, 1 šlehačka.
Pstruhy umyjeme a 15 minut marinujeme v citrónové šťávě. Potom je osolíme, opepříme, vložíme do pekáče s olejem, přidáme očištěné žampióny, nadrobno pokrájenou cibuli a víno. Přikryjeme pergamenovým papírem a při teplotě 180-200OC pečeme 25 minut. Pstruhy vyndáme, přidáme ušlehanou šlehačku, převaříme a šťávou přelijeme pstruhy. Podáváme s bramborem.
58. Pstruh na mandlích
4 pstruzi aspoň 20-25dkg, sůl, 120g nandlí, hladká mouka na obalení, máslo na smažení, sladká smetana, petrželka, hlávkový salát.
Pokrm zhotovíme následujícím způsobem, musíme mít na každého jednoho strávníka pěkného pstruha aspoň 20-25dkg. Pstruhy vyčistíme a nožem pod tekoucí vodou oškrabáme šupiny, tak až budou rybičky pěkně takové tmavé a prsty ucítíme, že kůže ryb je čistá. Necháme hlavu i ocas, né že by se to jedlo, ale pěkně to na talíři vypadá. Ryby musí být vykuchané a důkladně vypláchnuté, pěkně je osolíme tím způsobem, že sůl vetřeme do kůže z obou stran a i zevnitř rybu osolíme. Ryby necháme několik minut proležet a mezi tím si připravíme oloupané mandle které nakrájíme na slabé plátky a ty v másle upražíme do zlatova. Musíme počítat s tím, že mandle ještě po odstavení ze sporáku dojdou. Tak jak se nám povedou mandle, takovou chuť bude mít celý pokrm, takže je nutné tomu věnovat náležitou pozornost. Na jednoho pstruha asi tak 3 dkg mandlí, ale to nemá zásadní význam. Tak by jsme mohli začít vařit, pstruhy tak jak jsou připraveni vezmeme a slabě je obalíme v hladké mouce a položíme na pánev do rozpáleného másla, z každé strany je pečeme podle velikosti aspoň 3-5minut. Když si jsme jisti, že jsou ryby dobře propečené dáme na ryby naše upražené mandle i s máslem a celý pokrm zalijeme sladkou smetanou. Na menším plamenu dusíme asi tak 4 minuty a ryby v této šťávě z obou stran podusíme, šťáva nesmí být řídká pokud tak je, tak dobu dušení prodloužíme až se šťáva zahustí. Dáme na větší talíř jednu rybu kterou polijeme smetanovou šťávou ozdobíme petrželkou a můžeme obložit několika lístky hlávkového salátu. Jako příloha se hodí nové brambory uvařené v celku. Pokud jste během vaření nevypili všechno bílé víno, které jste doma měli, tak je zajisté žádoucí sklenka bílého.
59. Pstruh s mandlemi a whisky
Pro 4 osoby - 4 středně velcí hnědí nebo duhový pstruzi, 500g loupaných pražených mandlí, 2 lžičky másla, lžíce oleje, 4 lžíce whisky Johnnie Walker, hladká mouka, citrónová šťáva, kolečka citrónu na oblohu, 4 banány.
Ze skotské kuchyně - Ryby očistíme, vykucháme a obalíme je v hladké mouce. Olej a máslo zahřejeme ve velké pánvi a v okamžiku, kdy tuk začne pěnit, aniž by zhnědl, vložíme ryby do pánve. Jemně opečeme 5 minut po každé straně. Ryby vyjmeme a uložíme na předehřátou misku, kterou udržujeme zahřátou. Posekané mandle přidáme do rozehřátého másla a za neustálého míchání je necháme ohřát a zhnědnout. Přidáme whisky, která vzplane, a pánví potřásáme tak dlouho, až plamen dohoří. Přidáme šťávu z citrónu a přelijeme přes ryby. Podáváme s podélně rozřezanými banány lehce opečenými na másle. Ozdobíme kolečky citrónu.
60. Pstruh s cibulkovou směsí
4 menší pstruhy, 60g uvařených mandlí, oloupaných a nakrájených na plátky 1 střední cibule nakrájen na kolečka, 120g hladké mouky, 2 lžíce pokrmového tuku, 2 střenky česneku, nakrájené na čtvrtky, pepř, sůl, mlet sladká paprika 2 pomeranče oloupané a rozdělené na dílky.
Na větší pánvi rozpálíme tuk, přidáme cibuli a mandle. Za občasného mích ní opékáme tak dlouho, dokud cibule nezesklovatí. Opatrně přeložíme do malé misky a udržujeme při teplotě. Pstruhy obalíme ve směsi mouky a koření a opékáme na pánvi, v které jsme opékali cibuli. Opekáme, dokud nejsou hotové. Při pečení rybu jednou obrátíme. Hotové pstruhy polijeme cibulovou směsí, ozdobíme kouskami pomeranče a podáváme. Mělo by to stačit na 4 porce.
61. Pstruh po španělsku
2 menší pstruzi, 1/2 citrónu, 2 lžíce oleje, 100g strouhanky, 1 stroužek česneku, nasekaný nadrobno, 4 lžíce sherry, čerstvě nasekaná petrželka, sůl, pepř.
Pstruhy potřeme citrónem, posolíme a popepříme. Na pánvi rozpálíme olej, pánev odstraníme z ohně a přidáme strouhanku, česnek a petrželku a dobře zamícháme. Polovinu vzniklé směsi dáme na dno pekáče, na ní položíme pstruhy a navrch posypeme zbytkem směsi. Pokapeme zbylou šťávou z citrónu a pečeme v rozpálené troubě. Po pěti minutách přilijeme sherry. Pečeme dalších 10 minut, občas podléváme šťávou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.