Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malý tlak vody

Od: tomas55 odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, potřebuju poradit s tlakem vodoy.
Voda se načerpá ze studny (7 m) ponorným čerpadlem do tlakové nádoby. Odtud je rozvedena do domu, kde je tl. nádoba a k nám domů (asi 20 m od tl. nádoby). Spínací tlak je nastaven na 1,5 atm a vypínací na 2,8 atm. Na podzim se nám rozbila nautila, tak nám jeden vodař koupil jiné ponorné čerpadlo pro míň vody ve studni. Od té doby máme problém s tlakem. Pokud je tlak kolem 1,8 atm, tak voda skoro neteče a musí se počkat až načerpá. Dřív s nautilou to vůbec nevadilo a tlak byl pořád dobrý a velký, až teď s novým čerpadlem to nějak neteče. Nastavovat spínání na 2 atm a vypínání na 2,8 se mi nechce, protože za chvíly odejde spínač nebo čerpadlo.
Prosím o radu co s tím, předem dík.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

olaf71*
hodnocení

0x

jaké ponorné čerpadlo to je? jestli vůbec stačí tlačit dostatek vody. Nautila je Nautila. sám mám nastavený tlak. spínač na 1,6 až 3,5 a není důvod k tomu, aby někam odcházelo cokoliv

tomas55
hodnocení

Acuatec 60PL

honzmalatny*
hodnocení

0x

myslím si že 1,8 je málo na 20 m sloupec vody,přeštelujte spínač na 2 -2,2atm a vypnutí cca 3.5 atm,záleží jaký máte pojišťovací ventil.Já mám rozmezí 2-4 atm.

tomas55

to já právě nemůžu dát na větší tlak, máme starou nádobu a to by pojišťovací ventil nemusel vydržet a nebo by to nemusely vydržet trubky. Občas nám ta voda taky jako když střílí.

figurek*
hodnocení

0x

1/ Vodu čerpáte z dost velké hloubky 7 m. Už jen tou hlubinou se vám ztratí tlak 0,7 atm. Z vámi uvedeného tlaku 1,8 atm vám tak zbývá 1,1 atm.

2/ existuje veličina, co se jmenuje tlaková ztráta při proudění. Při proudění kapaliny v trubce vzniká tření a turbulence, které se na konci trubky projeví jako ztráta tlaku. Takže z těch zbývajících 1,1 atm vám zbude ještě méně.

3/ tlak pod 1 atm je hodně málo pro vodovod.

Nautila má dopravní výšku 80 metrů, to znamená, že vodu vypumpuje do výšky 80 metrů. Tlak na výstupu je potom přibližně 8 atm. Čtyřikrát více, než má to vaše.

Tak radím : reklamovat nákup toho jednoho vodaře, ať vám koupí něco silnějšího nebo ať vám nastaví větší tlak. Jiná možnost není.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]