Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Detektor kouře - jak funguje?

Od: bohemian* odpovědí: 9 změna:

Zdravím, koupil jsem detektor kouře v hobby marketu, který funguje zřejmě na principu fotobuňky, která detekuje kouř a spustí alarm. Zkoušel jsem, jaké množství kouře alarm spustí a zdá se mi podezřelé, že ani kouř ze 3 sfouknutých svíček nespustí alarm, který jsem držel těsně nad svíčkami.

Máte někdo zkušenosti, jaké množství kouře je nutné pro spuštění alarmu? Existují nějaké citlivější alarmy než varianty z hobbymarketu za 130 Kč?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

bohemian*
hodnocení

zde je link

elro.eu/...

ferda60*
hodnocení

0x

Zkus raději jen jednu svíčku a krabičku držet blízko tak, aby kouř šel dovnitř, čidlo si pořádně "čichlo", nebo změnit polohu krabičky (jiný úhel). Kouř je myšlen samozřejmě ze svíčky po zhasnutí, samozřejmě. Možná je také alarm zpožděný a kouřový stav musí chvíli trvat, moc dlouho ale asi ne.

Také se prodávaly alarmy, které měly čidlo osazené slabým radioaktivním zářičem, tuším že záření beta. Jeden mám a ten reaguje i na ten kouř ze svíčky, jen se musí dostat dovnitř.

doplněno 09.03.13 01:45:

A to byl ve výprodeji za pár korun.

andrea1*
hodnocení

0x

Po namontování je vhodné požární hlásiče otestovat. Tento test je vhodné opakovat nejméně jednou za půl roku. Testování lze většinou provést speciálním testovacím tlačítkem. Po jeho stisku hlásič zvukovým signálem potvrdí funkčnost. (Požární detektory zapojené do bezpečnostního systému mohou mít odlišný způsob testování.)

Pro účely testování existuje také testovací aerosolový sprej. Ten asi do 5 s přiměje detektor zareagovat. Aerosol je nutno stříknout do štěrbiny mezi stropem a detektorem, protože čidla jsou konstruována na tzv. valivý kouř u stropu.

V domácích podmínkách lze využít k testu požárního hlásiče cigaretový dým. Pokud foukneme větší množství cigaretového dýmu do štěrbiny mezi stropem a detektorem, (hlásiče jsou konstruovány na valivý kouř) vyvoláme požární poplach. Elektronika zareaguje na pronikající kouř asi do 10 sekund. Při tomto testu je nutné dávat pozor na silný zvuk sirény, který by mohl poškodit sluch! HZS Praha

doplněno 09.03.13 09:07:

Tady by asi bylo nejlepší, kdyby si tazattel zjistil informaci přímo telefonicky na HZS. Mají tam i seznam revizorů EPS hlásičů a dají mu i telefon. číslo. Poradí mu.

flames
hodnocení

0x

čidlo nereaguje jenom na kouř,ale také na určitou teplotu!

hodnocení

0x

Je více druhů hlásičů, určených různě na předpokládaný druh požáru. Fotočidlo funguje tak, že uvnitř jakési temné komory je umístěna fotodioda a infravysílač, které nejsou naproti sobě viditelné (za rohem, přepážka). Při vniku kouře dojde k odrazu tak, že se čidla uvidí a sepnou.

Pak jsou detektory teplotní a kombinované obojím.

uska*
hodnocení

0x

Neměla jsem tušení kde takové hlásiče se kupují. Zastavila jsem se ve městě u HSZ na jejich základně a poprosila o info. Nakonec jsem byla mile překvapena neboť mají svou výdejnu - prodejnu s hasičáky i hlásiči, výstražnými tabulkami ... Zakoupila jse hlásič požáru a mám doma vyzkoušeno, že návštěva si může zapálit jen dvě cigarety naráz. Když by byli 3 kuřáci, tak alarm sepne a je to místnost 40 m2. Hlásič stál necelou pětistovku.

azurit*
hodnocení

0x

Požární hlásiče pracují na různých principech a i renomovaní výrobci používají u optických požárních hlásičů systém infradioda, infrapřijímač, který dle odrazu kouřových částic vyhodnocuje poplach - systém je to konstrukčně velmi jednoduchý - složitější je jen algorytmus, který data vyhodnocuje a v tom asi bude ten problém, každopádně bych svůj život nesvěřil výrobku za 130 Kč... Pokud chcete opravdu citlivý hlásič, tak už se prodávají i hlásiče detekující kysličník uhelnatý, který vzniká při hoření vždy... cena od 600Kč

zabu
hodnocení

0x

Nikdo tu nejmenoval ještě jeden princip detekce kouře a to je ionizační komora. I ty se vyrábějí. A jedna oprava azurita. Detektor plynu pracuje na úplně jiném principu než detektor kouře, a tudíž nemůže kouř detekovat.

azurit*

Milý zabu, pravděpodobně myslíš úplně jiný hlásič na úplně jiný typ plynu - nesliboval jsem tazateli, že hlásič bude detekovat kouř, ale kysličník uhelnatý, který vzniká již v zárodcích požáru, kdy ještě kouř není produkován téměř vůbec... Předpokládám, že tazatele primárně zajímá zda mu doma něco hoří a tuto detekci zvládá detektor kysličníku uhelnatého na jedničku. Dále si dovolím také jednu malou opravu: hlásiče s ionizační komorou se z důvodu problémů s legislativou již v podstatě nepoužívají a to i přesto, že množství radioaktivního materiálu v nich je skutečně zanedbatelné...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]