Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak doma ušít povlečení?

Od: petrusik odpovědí: 7 změna:

Dobrý večer, uvítám všechny tipy. I přesto, že je na trhu velké množství povlečení, tak žádné není přesně podle mých přestav. Rozhodla jsem se proto, že si nějaké zkusím ušít sama (šicí stroj mám, základní šití zvládám bez problémů, ale povlečení jsem ještě nešila). Poradíte někdo osvědčený e-shop, kde vybrat pěkné látky - bavlna, případně krep (žádná moderna, ale klasický "babiččin" styl - kytičky, káro atd.) v šíři, ze které lze ušít klasické povleční (200x140 cm a 90x70 cm)? Uvítám i ostatní tipy, např. jaké zvolit zapínání (zip, knoflíčky, tkanice)?

Děkuji moc, jsem "hospodyňka" začátečnice (je mi 19), zařizuji s přítelem naše první bydleníčko. Vím, že hotové povlečení bych asi pořídila levněji než doma šité (látka, případně zip atd.), ale i tak chci vyzkoušet ho vlastnoručně ušít.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

eulalie*
hodnocení

2x

Zkuste důmlátek.cz. Nemám s nimi sice žádnou zkušenost s nakupováním, ale chodím se tam dívat na látky. Co se zapínání týká, tak bych asi volila klasiku - knoflíčky. Umíte to povlečení ušít? Jestli ne, tak napište do vnitřní pošty, poradím vám. Povlečení na polštářky šít umím. Na duchnu to bude podobné.

petrusik
hodnocení

Děkuji moc, povlaky na polštáře už jsem šila, tak snad zvládnu i povlak na peřinu. Stále váhám mezi knoflíky (klasika, navíc k tradičním motivům se víc hodí) a zipem (duchna z povlaku nikde nevylézá).

hahanaj*
hodnocení

2x

Látky si můžete koupit zde

fler.cz/...

doplněno 08.03.13 20:31:

já osobně preferuji zipy - skryté ,jsou prima

uska*
hodnocení

2x

I z kupovaného povlečení na knoflíky mi nic nevylézá. Rohy duchny jsem z obou stran vnitřně sešila asi 10 cm a roh peřiny nemá šanci vylézt. Na duchnu potřebujete minimálně 4,15 m látky a to je s rezervou na srazení. Se zipem mám špatné zkušenosti, při praní o něj prádlo zadrhávalo, přešila jsem povlečení na knoflíky. U polštáře udělejte zapínání z kratší strany, nebudou vás knoflíky tlačit. Zapínání nedělat přesně v polovině, při ustýlání to není pěkné. Stačí zapínání posunout o 3 - 5 cm do jedné strany. Při zastlání zapínání nebude vidět. Zvolit vhodné nitě k druhu látky, aby se vám nestalo, že nitě se srazí více jak látka.

pt®
hodnocení

1x

Já ve výprodeji koupila v Ikea bavlněnou látku světlou s květy za 18.- Kč za běžný metr v š. 150 cm. Cíchu šiji tak, že na oba začištěné konce našiji tkalouny a přeložím jeden i druhý konec doprostřed. To znamená, pokud je cícha 2 m, tak z jedné strany je bez tkalounů a z druhé jsou tkalouny uprostřed. Nestane se mi tak, že by se látka dříve opotřebovala v části, kterou se přikrývám k ramenům. Obě strany nezávisle při přikrývání střídám a cícha je vzhledově déle stejná, stejně opotřebená. Dělám to i u malých polštářků a u polštářů, jak vyjde látka. - pt

doplněno 08.03.13 20:28:

Z cíchy ušité mým způsobem, nevylézá naprosto nic.

doplněno 08.03.13 20:30:

Když si koupím povlečení hotové, jedná se o teplé flanelové, tak cíchu po stranách rozpářu a zapínání posunu doprodtřed a znova sešiji. Tím ušetřím opetřebení cíchy a opět nemám problém s tím, že něco vylézá.

hodnocení

1x

V naší rodině umísťujeme při domácím šití povlečení otvor na boku, tedy na té dlouhé straně. Strana, která je u hlavy, se vždycky více opotřebovává a mít pod bradou knoflíčky není příjemné. Pokud jsou knoflíčky na boku, opotřebovává se povlečení rovnoměrně.

Protože jsme většinou šily z bazarových a zbytkových látek, noc jsme se s tím nepáraly. Bylo to povlečení nikoliv "parádní", tak jsme si práci ulehčovaly i našíváním tkanic na zavazování místo knoflíčků a dírek.

walli75
hodnocení

0x

Zdraviím,

Z e-shopem neporadím, ale dala bych přednost takovému, kde nabízejí vzorkovníky látek. Já než začnu vůbec s materiálem pracovat, tak před nákupem si na látku musím šáhnout a pomuchlat v ruce. Když už si něco vyvberete, při nástřihu přidejte cm na založení légy pro zapínání. Mrkla jsem se co mám doma, tak některé polštáře mají zapínaní z boku, nebo na delší straně přímo

na hraně polštáře a pár kusů mám zapínání, kde je přesah asi 10cm na druhé straně polštáře. Vybírejte i pečlivě nitě, u bavlněných je potřeba myslet na to, že bavlna jako taková se praním srazí. V rozích povlečení důkladně začistěte. A se zapínáním... já se zipem teda nemám zkušenost, ale je to asi dva roky zpátky, co jsem si spíchla povlečení z damašku a tam jsem dala knoflíky, tak nějak se mi k tomu líbily víc, než tkanice a zapínání jsem dělala to s tím přesahem v zadu, jak píšu výše.

Když už máte teda nějaké zkušenosti se šitím, tak si myslím, že si s tím poradíte, držím palce Walli.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]