Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Družstevní byt - byt OV

Od: adidas odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat na jednu věc. Mám družstevní byt kdy bydlí moje sestra (je to 1+kk), já jsem tam jako svobodnej bydlel . Musel jsem se s rodinou přestěhovat do většího obecního bytu (který je psaný na moji matku, která bydlí u svého druha). Obecní byt jde teď do odkupu a chci se zeptat, jestli někdo nemá zkušenost nebo radu, jestli mohu figurovat jako člen družstva (a tedy mít k dispozici družstevní byt) a zároveň si koupit byt do OV?(tedy si ho zprivatizovat pro sebe?)

Díky za info, Jarek

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kimikimi
hodnocení

0x

Jarku, každé město to má trošku jinak. V některých dbají opravdu na to, aby budoucí kupující žádný jiný byt nevlastnil, jinde je to jedno. Ve většině případech navíc prodají byt pouze tomu, na koho je byt napsaný (ve vašem případě by to bylo vaší matce). Dále si dost měst dává do smlouvy opatření, že nelze byt nějakou dobu dál prodat (většinou 10 let), to je kvůli případným spekulantům, přece jen ceny zprivatizovaných bytů jsou úplně jinde než je tržní cena těchto bytů (tržní hodnota bývá většinou 3-6 x větší). Mějte se, Kimi

honzmalatny*
hodnocení

0x

pokud jsem to dobře pochopil,ve Vašem bytě bydlí Vaše sestra a Vy bydlíte v bytě Vaší matky,která bydlí u druha a Vy chcete koupit obecní byt,ačkoliv jste členem družstva. Dle mého není žádené omezení v koupi bytu obecního do ov.

adidas
hodnocení

Tak jsem se mýlil...Občanský zákoník...

§711

Pronajímatel může vypovědět nájem bez přivolení soudu:
c) má-li nájemce dva nebo více bytů, vyjma případů, že na něm nelze spravedlivě požadovat, aby užíval pouze jeden byt;
d) neužívá-li nájemce byt bez vážných důvodů nebo byt bez vážných důvodů užívá jen občas

Zdroj: finance.idnes.cz/...

jabraka*
hodnocení

0x

V zásadní otázce je družstevní byt majetkem družstva a bydlení tu je omezeno na nájemní smlouvu,která musí být v souladu se stanovami družstva.A tam mimo jiné stojí,že pokud má nájemce jiný byt,či domek,je s ním nájemní smlouva rozvázána.Pokud nedodržuje stanovy i z jiného důvodu,může o bydlení v družstvu přijít také.

JABRAKA

pavelmalousek
hodnocení

0x

Dobrý den,

pracuji jako realitní makléř u společnosti Century 21 Subvenio v Brně. Pro případnou profesionální radu zdarma prosím volejte 777 759 590 nebo pište na pavel.malousek@century21.cz.

K odpovědi na Vaši otázku:

1) Pro účely privatizace absolutně nezáleží, kdo v jakém bytě fyzicky bydlí. Důležité je, kdo je na té které nájemní smlouvě.

2) Jen na odbočku - za zákona nemůžete zprivatizovat byt v obecním vlastnictví za předpokladu, že již vlastníte nějaký byt v OV - v prvé řadě s Vámi město neuzavře nájemní smlouvu, tím pádem nemůžete privatizovat. Vy nic nevlastníte, takže OK.

3) To, že vlastníte členská práva a povinnosti (+ máte podepsanou nájemní smlouvu) k družstevnímu bytu dle zákona by teoreticky nemělo privatizaci překážet, pokud se prodává volně - což většinou neprodává, viz následující bod.

4) Zákonné předkupní právo má stávající nájemce obecního bytu - tzn. jako odkupitel bude v prvé řadě figurovat maminka, nikoli vy.

Pokud to dobře chápu, lidově řečeno jste VY nájemcem družstevního bytu a maminka obecního. Obecní byt tedy může odkoupit maminka (klidně za použití Vašich financí) a následně převést na Vás klasickou darovací smlouvou. Daně z převodu se nemusíte bát, darování v rodové linii přímé je od daně osvobozeno.

POZOR ovšem na to, zda-li není v podmínkách privatizace psáno, že byt se následně nesmí po nějakou dobu převést na nového majitele - potom záleží, jestli nesmí byt převeden vůbec, nebo jestli převod na rodinné příslušníky darem je ze zákazu vyjmut. V tomto ohledu doporučuji zeptat se na příslušném obecním úřadě nebo magistrátu :)

Každá obec si může stanovit vlastní podmínky privatizace - nejlepší je se prostě zeptat paní za přepážky, co můžete a nemůžete, na internetu získáte jen obecné rady.

Souhrnem - vy byt koupit do svého vlastníctví pravděpodobně nemůžete (a družstevní byt v tom nehraje roli), ale může ho koupit maminka a potom darovat Vám.

Snad Vám moje odpověd pomohla. Přeji co nejpříjemnější zbytek dne a jsem s pozdravem,

Pavel Maloušek

Realitní makléř Century 21 Subvenio

Tel.: 777 759 590

E-mail: pavel.malousek@seznam.cz

pavelmalousek

PS: Snažte se, aby na úřadě ani na družstvu nezjistili, že to máte takhle pomíchaný. Podle občanského zákoníku totiž byt v nájmu nesmíte přenechat nikomu jinému do užívání nebo ho neužívat bez vážného důvodu, jinak totiž majitel může vypovědět nájemní smlouvu :)

hodnocení

0x

v družstevním máte pouze nájemní smlouvu. Družstvo podle mě však není finančák, aby Vám zakazovalo nebo znemožňovalo koupit jakoukoli jinou nemovitost. U nás to je tak, že jste členem družstva a jakmile DB od družstva odkoupíte členství Vám zaniká, ale můžete si jej zachovat zaplacením částky cca 3500 družstvu. vaše otázka je trochu zmatečná,kdy mluvíte najednou o dvou věcech.

doplněno 09.03.13 12:06:

mj. si myslím,že člověk když chce získat družstevní byt může ta učinit přes RK a získá nájemní smlouvu s družstvem. Družstvo se všk nezajímá, kolik má dotyčný nemovitostí, ani na to nemá právo. Každý snad může mít nemovitostí kolik chce, nejsme před rokem 89.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]