Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
už jsem zde viděla podobné dotazy na skladbu stropu/podlahy, teď i já asi po stoprvé přidávám svůj. V cca 100 letém domku mám po rekonstrukci strop o rozloze cca 60m2 z hurdisek na ičkách, dál zatím nic. Zespodu je z důvodu nízkého stropu pouze parozábrana a SDK. Prostor od hurdisek do vrchní strany iček je 9cm a dále do čisté podlahy bez finálního povrchu (koberec nebo lino) také 9cm. V patře plánuji plnohodnotné podkroví. Mohl by mi prosím někdo poradit optimální (použitelnost/finance) skladbu podlahy?
Zatím se po všech možných studiích kloním k nějaké suché cestě, tj. vhodná izolace, na ičkách rošt 60x60 cm z hranolů 6x4 cm a na něm křížem dvě vrstvy OSB desek o celkové síle 3 cm. Otázkou je...
1. Jaká je vhodná izolace (případně kombinace, např. EPS po ička+vata do roštu)? Určitě bude potřeba tlumit hluk, ale celá střecha je zateplená, topit se bude v obou patrech, tak nevím jak moc je nutné řešit teplo.
2. Musí být izolace vůbec něčím od hurdisek oddělena (např. geotextilie+cementový potěr na vyrovnání možné nerovnosti stropu jak je uvedeno v instrukcích pro stropy hurdis)?
3. Může rošt "sedět" na ičkách (kvůli přenosu hluku) a jak nejlépe hranoly pospojovat? Předpokládám dobře, že by se v tomto případě OSB desky k roštu šroubovaly? Je dobré vložit mezi vrstvy mirelon? Názory v diskuzích se hodně různí
4. Jak nejlépe provést dilataci od stěn (stačí 1 nebo 2 cm silné pásy EPS nebo mirelon)?
5. Další otázkou je, jak nejlépe ukončit podlahu v místě, kde z přízemí vystupuje schodiště. Bude tam nutné z jedné strany zabudovat zábradlí ve tvaru L (cca 2m na 1m), ale kraj není ohraničen ičkem (na delší straně je napříč).
Zbytek stropu, cca 20 m2 nad koupelnou a kotelnou, je tvořen klenbou, kterou plánuji vyrovnat Liaporem (část je již hotova) a zbytek výšky 6 cm doplním položením EPS (dosypat to Liaporem bude asi dražší). Na EPS opět plánuji dvě vrstvy OSB, tentokrát plovoucí způsob, slepené nebo sešroubované k sobě (jak nejlépe?). Na to se názory také hodně liší...co by jste doporučovali vy? V tomto prostoru bude jeden pokoj. Přemýšlím na tím, jak potom tyto dvě podlahy spojit (spoj o délce cca 4 m) kdy na větší části tohoto spoje bude silnější příčka (prostup stoupaček a odvětrávání) a na menší dveřní otvor. Nejvyšší část klenby je na stejné úrovni jako vršek iček a pod zmíněnou příčkou zrovna leží ičko položené z větší části na zdi.
Nevím, zda je můj popis dostatečně srozumitelný, když tak se ptejte Předem díky moc za komentáře či jiný návrh.
Fatmo, Vaše konstrukce (íčko a hurdysky) jsou navrženy jak betonová podlaha. Páč hurdisky jsou něco jako šalung, nosná část musí být beton. Pokud ale chcete suchou cestu, musíte váhu podlahy a její zatížení vynést na železná íčka. Hlukovou izolaci je třeba provést celoplošně, nikoliv tedy jen pod, nebo mezi rošt.
Osobně jsem pro, aby na roštu byla roznášecí deska, třeba OSB, na něm musí být celoplošně zvuková izolace a opět roznášecí deska, na které bude podlahová krytina.
Pokud dáte vatu jen pod rošt, hluk se bude šířit přes desky, rošt, íčka... samozřejmě se naskytne možnost odhlučnit i rošt od íček.
Takový izolaci, kterou dáte pod rošt aby se nezmáčka a odhlučnila neznám, (páč jsem ještě mlád a nezkušen...)
Máte recht, původně tam měl být beton a skladba je i v dokumentaci k hurdiskám. Na suchou cestu mne přivedl někdo z lidí, co mi dělali různé práce na domku. Jenže po všech zkušenostech s rekonstrukcí již na jeden, dva, názory nevěřím a pátrám po nejlepší cestě. Čas na to zatím mám. Vzhledem k tomu rozložení váhy mne dotyční přivedli na ten rošt, ale k tomu mne hned napadl právě přenos hluku. Jak bych se se vším mohla vejít do 9 cm nad ička (síla vrstev rošt - OSB - izolace - OSB) a jak tyto vrstvy nejlépe pospojovat? Je potom jedno, čím bude vyplněn prostor pod a mezi roštem? Nebo ten beton bude nakonec vhodnější? Díky moc za radu
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.