Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Napouštěcí ventil pračky píská

Od: dusek odpovědí: 21 změna:

Jakou funkci má napouštěcí ventil u pračky (ventil v pračce)?
Máme tři dny novou pračku a ta při napouštění vody
nadměrně píská (je to slyšet v celém paneláku).
Pískání vzniká v tryskách, proudem vody do vaničky na prášek.
Pračka mi vyhovuje a nechci ji vracet
Pokud "šeškrtím" přívod vody kohoutem, potom se pískání
podstatně sníží, ale voda do pračky přitéká velmi pomalu.
Nevíte někdo jak to odstranit?
Je nutné na to volat záruční servis?
Voda je městská a tlak by měl vyhovovat normě.
Dík za pomoc

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vosikac*
hodnocení

3x

Já toto řešil právě tím přiškrcením tlaku vody pomocí kohoutku a jediné co pozoruji je, že pračka déle napouští;)

dusek
hodnocení

Raději bych to řešil "úpravou" (záruční opravou?) pračky.
Nemá na to vliv napouštěcí (vnitřní) ventil?

albatros498022*

Vnitřní ventil má pouze dvě polohy OT a ZAV

luke237

Verim, ze kdyby tady byl nejaky inzenyr, ktery rozumi dynamice tekutin, ze by nam dokazal vysvetlit, proc ten blby ventil piska.

Jestli to je v zaruce, tak jim to omladte o hlavu. Kvuli tomu zaruka existuje a platite si ji (v cene vyrobku). At k vam poslou opravare s jinym ventilem a vymeni vam ho.

dusek
hodnocení

Ventil nepíská; o ventilu se zmiňuji pouze v souvislosti
s úvahou, zda se napouštění nedá ovlivnit seřízením
napouštěcího ventilu (v pračce)
Dle odpovědi - nelze.
Zvuk "vyluzují" napouštěcí trysky

nikdoo

TAky nám vrzalo od ventilu napoučtění, v každém případě to nebylo vadnou pračkou, dělalo to sítko v hadici, tak jsem dal jiné a je po pískání. V pračce nemá co pískat, nejsou top varhany

albatros498022*
hodnocení

2x

Souhlasím s předchozím rádcem po neúspěšných pokusech jsem to vyřešil naškrcením na přívodu a je klid.

ferda60*
hodnocení

2x

Já bych to reklamoval. Tohle je poměrně snadno vyměnitelný díl. Navíc - nezdá se to, ale obecně jsou jakékoli silnější vibrace škodlivé. Materiál se po delší době unaví a bude další závada.

doplněno 05.03.13 14:39:

Pardon, přehlédl jsem. Napouštěcí ventil regulaci průtoku nemívá snad nikdy. Dal by se ale možná vložit hustší filtr na sítko na vstupu, průtok klesne, ale zase aby se spláchl dobře prášek. Po záruce zkusit upravit trysku, s jistou dávkou šikovnosti a štěstí by se mělo povést.

Nicméně si myslím, že by tam žádné hlasité vibrace vznikat neměly a v rámci záruky by to mělo být odstaněno.

dusek
hodnocení

stejná odpověď - nejde o ventil
Ventil nepíská; o ventilu se zmiňuji pouze v souvislosti
s úvahou, zda se napouštění nedá ovlivnit seřízením
napouštěcího ventilu (v pračce)
Dle odpovědi - nelze.
Zvuk "vyluzují" napouštěcí trysky

samouk*
hodnocení

0x

Na veškeré vaše otázky vám může odpovědět věrohodně pouze firma,která pračku vyrobyla,ale v podstatě si *cteni* myslím že jsou na vině trysky a silný tlak vaší městské vody.Ze své skušenosti však vím,že různý tlak u městské vody dokáže v bateriích vyvolat různé pazvuky v závyslosti na přiškrcení ventilu.Podle mého názoru si však myslím to,že vám váš problém z pískáním firma ani opravář nevyřeší,protože je to v technologii výroby samotné pračky a tu nikdo kvůli vám měnit nebude.Kupte si pračku která tyto trysky nepoužívá,nebo se smiřte s touto situací,to je jediné řešení,bohužel.

dusek
hodnocení

Děkuji všem za odpovědi.
Pračka je zn. Whirpool a mimo pískání šlape dobře (no pouze 3x praní, ale spokojenost).
Ještě zkusím přivírat kohout ...

dusek
hodnocení

Ještě bych rád dodal, že jsem problém vyřešil. Při náhodné návštěvě OBI jsem našel "Aqua-stop ventil" (Aqua-stop = asi 30mm dlouhý "čudl" - v OBI za 150Kč - zamezuje vytopení bytu při prasknutí napouštěcí hadice), ten jsem našrouboval na uzavírací kohout a tlak se asi zredukoval, protože od té chvíle je pračka tichá, šlape jako hodinky a ... hlavně dobře pere

luke237
Dik, ze jsi se vratil zpatky a dal nam vedet, jak jsi to vyresil. *palec* Moc casto se to tady bohuzel nedeje :(
dusek
hodnocení

Ještě doplním - v OBI jsem také zakoupil další kohout, kterým jsem chtěl zdvojit uzavírání vody tak, že bych jeden přivřel aby voda při napouštění "nepískala" a zavíral bych pouze jeden. Způsob instalace "AquaStopu" je ovšem lepší (takový elegantní). Navíc mi (a byl jsem překvapen) nepotřebný kohout v OBI vzali zpátky.

>>>Dik, ze jsi se vratil zpatky<< Je mi hodně přes 70 a v minulém tisíciletí, "v době kamenné" měli rodiče dostatek času na výchovu :). Ale vy jste se ke mně chovali také moc dobře. Tak zase někdy ... Všem zůčastněným přeji vše dobré D.

orisek1001
hodnocení

0x

Tiež mi to pískalo tak som z prívodného ventilu vody tam kde sa montuje prívodná hadica demontoval segerovú poistku ktorá pridržiava nejaký silonový kríž nad ktorým je piestik na pružine ... no a všetko som to vyhodil lebo aj tak do toho narážalo sitko ktoré je v aquastop_hadici a pískanie zmizlo

Napouštěcí ventil pračky píská
tomasz

Díky!
Fungovalo! Úplný zázrak!

zdenekh

Tohle mi pomohlo, ale dohledal jsem, že ten pístek, který pan orisek1001 odstranil, je zřejmě zpětný ventil. Ten brání případnému vniknutí potenciálně kontaminované vody z hadice zpět do vodovodního řádu. Takže pokud to jde, tak ten ventil zkuste zachovat. Mě například stačilo upravit sítko, které na ten ventil příliš tlačilo a škrtilo tak přívod vody.

petrv*
hodnocení

0x

Mně to taky u nové pračky pískalo. Odmontoval jsem napouštěcí hadici s aquastopem, nožem opatrně vydloubl sítko s těsněním a dal to zpět obráceně, tzn. sítkem směrem dolů do hadice. A je po pískání.

janvebr
hodnocení

0x

Včera zakoupení BOSCH pračka pískala při napouštění (šíleně). Podle rad jsem utlumil přívod vody a pískání přešlo - nevypláchl se však prášek. Odtranil jsem z hadice od pračky umělohmotné sítko (tak husté, že se divím, jak přes něj mohla voda téci) a je po pískání. Ještě tam (kvůli případným nečistotám) vložím sítko drátěné.

Záruční opravna mi napsala:

Pískání je většinou způsobeno nějakou blokací mezi "roháčkem” a přívodní hadicí – kotrola roháčku (strčit prst do něj, zda tam není najká blokace), případně kouknout do hadice a odendat to sítko.

tak jsem se trefil

s pozdravem

j.vebr

brompton
hodnocení

0x

Je rok 2023 a koupili jsme novou pračku Beko. Také pískala. Hledal jsem na internetu, co je špatně, a našel jsem tři odpovědi:

1. dejte nový kabel
2. vyhoďte sítko
3. vyhoďte zpětný ventil

Zdá se, že každému pomohlo něco jiného. Já napřed vyhodil to sítko (uvnitř toho konektoru na pračce), to nepomohlo, ale pomohl nový kabel. Vytvořil jsem si teorii, že ten původní kabel byl někde (třeba i jen dočasně) přiskřípnutý, v tom místě byl pak tenčí a nějak brzdil tu vodu či co. Nové pračky jsou už zřejmě také citlivější na kvalitu vstřiku.

Dodatek:

Novou pračku jsme kupovali, protože stará se po třech letech v podstatě rozpadla. Servisák řekl "jasně, že zrezavěla - nebyla stavěná na styk s vodou". Komedie. Tehdy jsem (bolestivou cestou) zjistil, že "připojištění" není totéž, co "prodloužená záruka". Záruka je lepší, dává vám ji přímo výrobcea vztahuje se i na výrobní vady - např. jako v našem případě, kdy pračka s horním plněním měla mizerné udělané klouby víka a to nedrželo otevřené. Nebo když se v jednom místě drží voda tak dlouho, až se prožere přes barvu a sežere plechy v pračce. Připojištění tohle nepokryje!

Celkově ta původní pračka vydržela asi 3 roky - po prvních se ukázalo, že od začátku rezavěla zevnitř a po těch dvou letech se to teprve ukázalo zvenku - ale to už byla na odpis. Opravář říkal "pane, pračka je stavěná na 3000 pracích cyků. Když byste pral 1x denně, tak vám vydrží 10 let!". Prali jsme 2-3x denně (měli jsme malé děti), takže to v podstatě sedělo. Ale víc let by se stejně nedožila kvůli té rzi.

Jak řekla moje žena (ano: ta, která vybrala tu pískající pračku) pračky se nevyplatí kupovat dražší. Bohužel.

lukask

Originální hadice k pračce hrozně pískala (plastové sítko). Namontoval jsem starou aquaStop hadici, kde byly dvě těsnení. Se sítkem (dále od kohoutku s vodou) a na něm bez sítka. Pračka napouštěla úplně tiše. Koupil jsem nová těsnění a vyměnil je. Jen jsem je dal obráceně, sítko bylo blíže ventilu s vodou. Zase pračka začala při napouštění pískat. Po prohození těsnění vše v pořádku. Sítko pravděpodobně v druhém případě blokuje plný chod zpětného ventilu vodovodního kohoutku.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]