Nejste přihlášen/a.
Před cca 8 měsíci jsme dle návodu provrtali pařezy, nasypali do něj tu chemii (tuším ledek draselný), co všude doporučují. Poctivě zalévali vařící vodou. Zakryli vrstvami černého igelitu a pak hlínou.
Včera jsme jeden polili tekutým zapalovačem, snad 3l benzínu k tomu a nic. Hořlaviny vyhořely, hořelo to pak jen asi hodinu a pařez zůstal stejný, jen zčernalý. Nemohu pochopit, kde je chyba a jsem dost naštvaný, protože za tu chemii jsem očividně zbytečně vyhodil 800kč. Dal jsem jí do pařezů skoro 2x víc než doporučovali a stejně to bylo k ničemu.
Tak leda zase pařezy zahrabat a nechat pracovat čas, tedy roky- nebo se ručně dřít jak volové, co naletěli...
Ted už je pozdě, ale příště to chce při porážení stromu napřed uvázat do koruny lano, pak ho celý odkopat, radši hlouběji a starší sekerou začít přesekávat kořeny. Když už jich je přesekáno dostatečné množství, stačí zabrat za lano a máme strom poražený a bez pařezu. Jinak už stromy kolem baráku nekácím.
Co sem na vlastní oči viděl tak nejelegantnější řešení je nechat ho vyfrézovat, ale netušim co to stojí. Jinak já bych to řešil asi tak, nechat si kus kmene - tak 1,5m a vyvratit to najenou, lip se za to chytaj nastroje jako kočka a podobně, ale to ti teď už asi nepomůže
800,- za ledek?:D, co pařez odhrabat a dát někomu 100,- ať to fikne motorovou pilou? Máme stejný problém s pařezem ořechu, několikrát jsme kolem něj zapalovali oheň, zlomil jsem o něj jednu lopatu, je obhrabaný 0,5m kolem dokola a furt nic, některé kořeny jsem přesekal, přeřezal, ale ty co jdou dolů zůstaly. Ještě to jednou zapálí a měl by jít ven, jelikož cca po roce už trošku uhnil. Jinak pokud to nešlo způsobem, který jste uvedl, tak někoho kdo má traktor, zapřáhnout řetězem a zkusit vytrhnout.
Není účelem,že se dřevo natáhne ledkem a stane se hořlavějším.Je jasné,že by muselo být ještě k tomu suché.Jenže suché nebylo takže hořet nebude.Přítomnost ledku by sama měla způsobit oxidaci buničiny,tím by se měl pařez rychle rozpadnout.Já používám frézu.Je to nejefektivnější způsob likvidace.Čím větší pařez,tím lépe.
JABRAKA
Patřím mezi ty "voly", co to dělají ručně. Pokud máte v dosahu další strom, tak radím: Sehnat si hupcuk (já používám 3,5t tažné síly), ze vzdálenější strany od zdravého kmene podkopat kořen (ny), protáhnout silnější řetěz a přes kus silnější roury anebo pražec atd. přetáhnout vrchem. Zapřáhnout hupcuk za strom (u paty) a taháme. ˇˇcím silnější řetězy, tím lépe. Je možné, že ho i rozervete napůl. Pomáháme u z nadzvednuté strany sekerou. Zatím jsem jich takto vyrval desítky, ale pokud je to nějaký staletý macek- tak to je pak na frézu nebo bagr.Náklady 0,-Kč a ještě máte tělocvik. Jo a nejdéle to trvalo tak 2 hoďky. (ořešák průměr cca 45 cm.)
Nejúčinnější věc na pařezy je vzít bytelnou sekeru,velkou těžkou palici a tou palicí mlátit do sekery tak dlouho,až se pařez roseká na kusy.Nechápu,že spousta IQ lidí když seká velká polena nepochopí,že se o hodně méně nadřou.když vezmou těžkou palici a mlátí do sekery tou palicí.Má to tak velkou sílu jako štípačka na drevo.
A proč potřebujete likvidovat pařez v zemi?Většonou tam nikomu nevadí a za čas se tam sám rozloží
Vadí ten kousek co vyčuhuje po poražení z trávy a o tom tady je řeč. Pokud se strom neporazí zrovna tak, aby žádnej pařez nezbyl, tak pak už zbývá jen několik inteligentních řešení. Buď to nechat odfrézovat a při placení se usmívejte, nebo jak radil celp, to bych viděl jako nejlepší řešení případně si na to zvyknout, protože to bude trvat sakra dlouho než se ten pařez sám rozloží.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.