Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Usazený hydroxid ve WC

Od: janinajaninajanina odpovědí: 8 změna:

Snažně prosím o radu:

- manžel odjel s kamarády na týden pryč a nám se v tu dobu doma zcela ucpala toaleta. Mno, vzhledem k tomu, že jsem se k ručnímu čištění neměla, tak jsem koupila hydroxid sodný a dle návodu jej vehnala do mísy.

- ani po celém dni to však nepomohlo, tak jsem si řekla, že jsem tam toho dala málo a tak jsem tam vysypala celé balení a zalila několika konvicemi horké vody.

- nakonec tedy mísa povolila a vše se vcuclo do roury, takže záchod byl opět funkční.

Mno, to bych ale nebyla já, aby jsem něco nepopo- záchod sice funguje, ale dole na dně mísy je nějaká krusta něčeho- asi toho hydroxidu a nechce to jít pryč. *zed*Je to tvrdé jako šutr a už si nevím rady, jak bych to mohla odstranit. Jestli někdo víte, prosím, napište mi. Sice jsem to nejdříve neviděla, ale je tam toho vážně dost, a bojim bojim, že jsem něco zase doma potentovala a manžel mi udělá ceres :D *nevi*

Předem děkuji:)

Janina

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

2x

Hlavně do záchodu nestrkej ruce! - ta krusta je opravdu ´spečený´ hydroxid, on se časem rozpustí a ´zmizí´, ale do té doby bude voda v toaletě silně zásaditá a žíravá - skoro, aby ses naučila čůrat ve stoje... ;) Rozpuštění pomůžeš další horkou vodou (rozpouštění bude rychlejší), případně nalitím octa (silnější kyselinu nezkoušej!), raději tu krustu nezkoušej ničím rozbít nebo rozšťourat.

A - boj se boj, "potentovala´s" - glazura mísy je hydroxidem naleptaná (´hrbolatá´) a bude se špinit výrazně rychleji a více, než dříve.

doplněno 05.03.13 00:14:

Mimochodem - pokud si to ´mužeš dovolit´, skoro bych ti doporučil, abys mísu ´rozbila´ a nechala vyměnit - manžel si nevšimne a ty budeš mít klid (a nepoleptanou zadnici :-D ).

A - pro příště - keramické věci se nečistí hydroxidem, ale kyselinou solnou (chlorovodíkovou - HCl), ke koupi v každém stavebním super-hyper (BAUcosi, OBI, Hornbach...) a slušných drogeriích. Čistí stejně dobře, jako hydroxid, ale neleptá glazuru.

doplněno 05.03.13 00:26:

..."horké vody co půjde"... - zase nemá smysl záchod trvale prolévat - musíš dát krustě čas se rozpustit ;) - ale tak jednou dvakrát za noc spláchnout by bylo dobré (přes den je větší provoz). Problém takto aplikovaného hydroxidu tkví v tom, že je silně hygroskopický (nasaje velké množství vody) a ´spodek´ toho, co´s tam nasypala se v podstatě nedostatkem vody spekl do jednoho kusu (namísto původně vloček). Za jak dlouho se rozpustí nevím - nevidím tam... :-D

janinajanina
hodnocení

Mno, vzhledem k tomu, že je tam toho vážně ranec, tak mám teda radost*smich* jinak časem mám rozumět asi více než týden, co?

mno skusím tam lít horké vody co to půjde, snad to povolí... To jsem to zase vymňoukla*zed* já fakt vše potentuju od televize po záchod (ale to asi by manžílek nikdy nečekal) *smich*

janinajanina
hodnocení

Mno a rozbít a vyměnit, na to nemám- takovou mísu neseženu, to abych si dala inzerát *cteni*

ronyx*

Janino, nevěš hlavu, občas se něco prostě nepovede no.
Stalo se mi před nějakým časem něco podobného (taky jsem "zabetonoval" mísu), i když to bylo trochu jinak. Moje tehdejší spolubydlící v rámci udržby do mísy nalila jakýsi prodávaný chemický přípravek na čištění. Já nco zlého netuše sem tam asi za 10min na to šel vypustit obsah svého močového měchýře. Taky se zakouřilo, zasyčelo to a najednou tambyla taková cca 2cm silná vrstva čehosi pórovitého (něco jako pemza na nohy) a neskutečně tvrdého, jak jsem pak zjistil. Splachování nepomohlo (spláchnul jsem to asi 3x), poklepávání taky nepomohlo, chemie taky nic...Tak sem prostě šel, vzal kladivko, majzlíček a začal pomalu onu hmotu vysekávat. Samozřejmě jako vždycky bez rukavic, abych měl v rukách cit. Bylo to "příjemně" prožité odpoledne jen co je pravda. Ale podařilo se a mísa pak byla jako nová (kupodivu šly dolů i veškeré nánosy, které ani jinak chemie nebrala.
Hodně štěstí.

jabraka*
hodnocení

0x

Janino,jsme u chemie.Když se usadí někam hydroxid,co použijeme k odstranění?Nu přeci kyselinu.Vezmi místo prolévání vodou půl láhve octa a vlej na připečenou hmotu.Nejlépe by ovšem bylo,nějak odstranit co největší množství vody třeba gumovým zvonem.

JABRAKA

hodnocení

0x

Pokud jste tam nasypala celou pixlu, může to být hydroxid, ale většinou na dně mísy bývá vodní kámen. Ta usazenina se vyskytuje prakticky v každé starší míse i když na pohled není moc vidět. Postupně narůstá, až zúží syfon mísy natolik, že způsobí problémy při splachování. Její síla bývá až 5 cm. Je to následek nedostatečného průběžného čištění mísy. Vrstva se velmi nesnadno odstraňuje. Vzhledem k její tloušťce to chemicky (HCL) trvá velmi, velmi dlouho (nutno mnohokrát opakovat). Mechanicky odstranit jde, ale mísa se musí demontovat, vrstvu nechat důkladně vyschnout a pak opatrně vyškrábat (dělal jsem to jen jednou a příště radši koupím novou mísu).

doplněno 05.03.13 07:38:

Rada pro příště: Splachovat, splachovat, splachovat (i po malé potřebě). Ono šetřit vodu je sice na místě, ale všechno má své hranice. Někdy se přehnané šetření nemusí vyplatit.

figurek*
hodnocení

0x

no pro příště bych vám poradil pro čištění záchodu použít kyselinu a to hlavně preventivně, ještě než se problém objeví. Vždycky jednou za pár měsíců vylejte do záchodu jednu litrovou chlorovodíkovou kyselinu a pár hodin ji nechte tam, dokud se vodní kámen nerozpustí. Dostanete ji v barvách lakách. Ale teď ji tam raději nelejte, protože by nastal rachot. Kyselina s hydroxidem se nesnesou.

Zkuste nalít do záchodu teplou (Teplou. Ne horkou.) vodu a ten zapečený hydroxid by se měl postupně rozpustit.

janinajanina
hodnocení

Tak konečně se mi to podařilo zlikvidovat*haha* Děkuji všem za cenné rady a předčasného upozornění na to, co bych neměla dělat- s mou šikovností, bych zničila něco víc a snad i sebe *uspech*

Děkuji všem za rady a pokud by někdy někdo potřeboval, tak mě pomohlo odstranění veškeré vody z mísy, nalití vařící vody (neboť jsem se na nějakých chemických stránkách dočetla, že se ho ve 100°vodě rozpustí kolem 330g) a šťouchání do toho dřevěným klackem*smich* Krusta se ode dna za pár chvil odlepila a odplula porcelánovým expresem bůh-ví-kam :)

Ale povím vám, že nejlepší řešení je tam neházet celou pixlu hydroxidu a být trpělivý :)

Mimochodem - pro holky, berte to co jsem napsala výše jako důrazné doporučení, ten pocit, že se bojíte si sednout na záchod je opravdu nepříjemný...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]