Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rušení rádia

Od: pramen odpovědí: 16 změna:

Dobrý den,

instaloval jsem do koupelny...stropního podhledu 6 bodových světel, které jsou napájeny přes trafo 230/12v.
Když rozsvítím, tak dojde v celém bytě k rušení rádia...začne šumět a nedá se poslouchat...

Dá se tento stav nějak eliminovat, aby k rušení nedocházelo?

Děkuji a přeji úspěšný den:)

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

mohlo by pomoct použít místo běžné dvoulinky stíněnou, nebo místo trafa nějaký pulzní SS zdroj s dobrou filtrací, ale to už je docela velká investice pro takový výkon.

petrvalyi*

Naopak, ruší spínaný zdroj, pomohlo by klasické trafo... Domnívám se, že tazatel má spínaný zdroj (obchodníci naučili veřejnost i těmto zdrojům říkat trafo). Ale i spínané zdroje se vyrábí solidně odrušené, takže bych to spíš viděl na výměnu za jiný zdroj a reklamaci stávajícího.

zabu
hodnocení

0x

Radio nebo spínaný zdroj je šunt, který nebyl zkoušen na EMC. Kdo to ví odpoví. Musíte sám vědět, které z těch dvou zařízení má prohlášení o shodě a které ne.

pramen
hodnocení

0x

tak jsem si udělal malý test a zjistil, že elektronický transformátor to nedělá, ale ruší samotné led žárovky...

vůbec nevim jak to odrušit...

zabu

Vrátit anebo zahodit a koupit lepší-dražší. Některé typy, od renomovaných výrobců to nedělají.

pramen
jedna se o zarovky panlux a stejne znacky je i elektronicky transformator...
jde o tyto led...nevim jake jine budou lepsi?
elima.cz/...
petrvalyi*

Jak jste to zkoušel?

pramen
pripojil jsem primo na vystup z trafa 12v zarovku z os. auta a pak i 12v halogenovou zarovku z bodovych svetel souseda a nic...rusi jen LED zarovky...
petrvalyi*

A parametry zdroje? 6 x 3,5W = 21W / 12V = 1,75A. Pokud jste to zkoušel se silnější žárovkou, zdroj pracoval v jiném pracovním bodu (větší spotřeba), kde se rušení neprojevilo. Některé spínané zdroje totiž nemají rádi nedostatečné zatížení. Ale jen vařím z vody, Váš zdroj neznám. Jak se rušení projevuje? Pískání vysokým tónem nebo šumem?

pramen
hodnocení

elektronický transformátor s rozsahem 12V/ 60W a rušeni dochází na již zmíněnou LED 12V/ 3.5W...
testoval jsem na 12V 5W žárovce z os. auta a pak na halogenové žárovce 12V 35W...
rušení je silný šum...skoro až "vrčení,chrčení"

petrvalyi*

Ruší to než jedno konkrétní rádio (přijímač), nebo všechny? A ještě, zkuste jestli k rušení dochází, pokud budete po jedné LEDce postupně ubírat. Tzn, od všech šesti postupně vyndavejte jednu po druhé. Pozorujte přitom, jak se rušení mění.

Sám jsem zvědavý :)

pramen
hodnocení

zkoušel jsem to na dvě rádia a obě byla rušena...ledky jsem postupně přidával a zdálo se, že se rušení zvyšuje, ale jen nepatrně,...
ale teď POZOR donesl jsem ke známému co má také bodová světla, ale halogenová..své trafo, rádio, ledky...
vše zapoji..bnaladil stanici..rozsvítil a nic...žádné rušení...
záhada a nechápu to...

petrvalyi*

A budu se ptát dále...;)

Žárovky z auta jste připojoval krátkým kablíkem kousek od zdroje nebo přímo na objímky LEDek? Totiž, tipuju to na vyzařování rušivé složky napájecím kabelem mezi zdrojem a LEDkama. Vede tento kabel někde v souběhu s dalším silovým vedením (ve zdi,...)? Máte možnost za běhu s tímto kabelem pohnout, vést jinudy? Případně ještě zkuste připojit jednu LEDku samostatným kabelem podobně dlouhým, jako je vzdálenost k objímce. Určitým řešením by pak také mohlo být stínění zdroje a kabelu. Zdroj je připojen dvou či třívodičově? (kovový nebo plastový?)

A nakonec, jak rád připomínám, elektrika je dobrý sluha ale umí i zabít! Tak fakt opatrně na té silové straně.

pramen
hodnocení

žarovku z auta jsem připojil pomocí kratšího kabelu přímo k trafu...a neruší ani halogenové žárovky, které jsem osadil místo LED...
světla jsou v sádr. podhedu, kde k jednomu otvoru je přivedeno 220V a odtud přes trafo rozvedeno k ostatním otvorům, v kterých jsou upevněna bodová světla s LED...
zkoušel jsem zapojit jednu LED s trafem v ostatních pokojích místo lustru a taky dochází k rušení...
v bytě je komplet nově dělaná elektrika a dochází k takovému rušícímu stavu...
zdroj je zapojen dvouvodičově...
v bytě u známého kde jsem zkoušel triofo s LED zapojit a má elektriku starou spoustu let k rušení nedochází...
co je špatně?

pramen
hodnocení

jedině instalovat mezi trafo a první LED nějaký odrušovací prvek, ale nevím jaký...

111®

jakým vodičem jsou ty rozvody udělány? Placatou dvoulinkou? pokud ano zkuste ji několikrát po délce přetočit, jestli se rušení neeliminuje...můžete te to zkusit iu jiného kabelu ale v kabelu je zkrut vodičů udělán. Zkusil bych překroutit i přívod230V

doplněno 07.03.13 19:23:

ještě mne napadá, není přívod 230V v souběhu s výstupem pro LED? oddálit...alespoň na20cm

doplněno 07.03.13 19:24:

ten výstup zdroje 12V je stejnosměrný? střídavý?

doplněno 08.03.13 13:42:

pokud by šlo o odrušení,použil bych kondenzátor 0,1mikroF/25V k LED a na výstupu trafa směrem k LED 0,015mikroF/25V za předpokladu,že je to stějnosměrné napětí. Ony by ty LED mohly mít i měnič...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]