Nejste přihlášen/a.
Zdravím, můj dotaz se týká podsklepeného domu s třemi byty (každé patro jeden) + půda, r.v. 1940, plná cihla, obvodová zeď 50cm silná. Můj byt je ve druhém patře, nade mnou je půda. Můj byt + půda jsou ve štítové zdi. V této zdi jsou z mého bytu dvě okna (kuchyň + obývák), kdy nad okny je daný překlad, který však pokračuje od jednoho okna k druhému. Toto vím, jelikož nám zvenčí odpadl kus omítky zrovna v tomto místě (povětrnostní vlivy+stáří omítky) a tak je to z venku vidět. Půda je nezateplená a z půdy jde do štítové zdi pouze malé kulaté okno cca 30-50cm průměr. Nyní v kuchyni chci udělat odtah od digestoře (recirkulaci nechci) a narazil jsem na problém, že do překladu asi nene . Takže za těchto podmínek mne napadá jedině vyvést trubku o patro výš na půdu, průchod od stropu až po vyústění do zdi na půdě kolem trubky zateplit vatou, stáhnout jí k sobě asi perlinkou a přišpendlit nějakou sponkou a vyústění digestoře udělat až na půdě ze štítové zdi ven. Délka by byla nahoru +/- 1.5m a potom vodorovně cca 70cm (když počítám, že těch 50cm je zeď). Napadá vás jiné řešení? Popř. uvítám rady a tipy. Prosím nevnucujte mi recirkulaci, toto opravdu nechci. Díky všem za rady a názory.
Tak jsem to změřil podle překladu v jiné místnosti. Kolem okna mám 10cm polystyrenu. Celkem od okna ke stropu je to 37cm, překlad je sám o sobě vysoký 18cm, pokračuje až dál do druhé místnosti. Takže nad překladem zbývá 9cm. Otázka zní, mám na kulatou rouru dát redukci na hranatou a udělat vývod ven nad překladem a hranatý, nebo mám kus překladu prostě odsekat?
doplněno 11.03.13 10:48:Roura od digestoře má průměr 115mm
doplněno 11.03.13 11:24:oprava 120mm
Dal bych redukci na obdélník a ven nad překladem. Sekal bych co nejméně a jen do míst která nesníží nosnost překladu.
Vývod přes půdu - ven je lepší štítovou zdí (průchod střechou je problémové místo - často tam začne zatékat)
Vývod jen na půdu je prasárna - zvýšení vlhkosti v podkroví. Pokud půda není dobře větraná tak se zvýší vlhkost nad hranici kdy začnou problémy.
Přesně stejného názoru jsem i já, takže jsem na to koukal, a vychází to takhle
kruhové potrubí 125 x 1000mm
přechodové koleno 60 x 204 x125mm
obdelníkové potrubí 60 x 204 x1000mm
obdelníková výúsť 60 x 204 mm se zpětnou klapkou
teoreticky nevím, jestli mezi digestoř a trubku nedát ještě jednu klapku pro jistotu?
zpětnou klapku
nebo
spojku potrubí se zpětnou klapkou
To plastové hranaté je 6cm vysoké, takže do té mezery nad překladem se vejde.
Chěl jsem dát odkazy na konkrétní produkty, ale nechce to povolit odkaz
Tak jestli je kvalitní nevím, to bohužel nepoznám. Spíš mne mrzí, že ta obdelníková výúsť je jen mřížka, kdyby to byl klasický čtverec z kruhového průměru, tak to má takový pěkný půlkruhový okam ve kterém běhá ta zpětná klapka viz obrázek.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.