Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Malý tlak vody a průtokový ohřívač

Od: dutch* odpovědí: 9 změna:

Ahoj, potřeboval bych poradit ohledně tlaku vody a průtokového ohřívače. Bydlíme v bytovce ve 3.patře s před cca 6 lety dělaným rozvodem vody do plastu. Průtokáč je od Stiebel Eltron, myslím, že jde o hydraulicky spínaný průtokáč. Jde o to, že hlavně v zimě je tlak vody malý a průtokač najednou vypne teplou a teče jen studená. Ale i v létě je to děsný a udržet delší dobu podobnou teplotu vody je nadlidský výkon.

Co s tím ale?

1/ S tlakem vody těžko něco udělám, jak jsem psal, v baráku máme tažený plast a s rozvody po sídlišti nic nenadělám.

2/ Pořídit si místo průtokáče bojler? Docela drahá věc když si vezmu, že by se musela předělat elektrika, sekat do zdi, nový dlaždičky apod.

3/ Nový průtokáč? Co když to po jeho koupi bude stejné nebo horší?

4/ Nešel by ten náš třeba nějak vyčistit nebo poladit?

5/ Napadlo mi nainstalovat nějaký zásobník vody, který by současně i dodával tlak, ale když sjem to takhle popisoval asi ve 3 obchodech kde prodávají vodovodní baterie apod. tak nechapali co chci.

Jak byste to řešili vy?

Díky moc za pomoc.

Dutch

doplněno 10.01.09 14:47:

Ještě bych doplnil, že se jedná o průtokáč ke sprše a umyvadlu v koupelně.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kejki3
hodnocení

0x

Existují různá řešení. Předpokládám, že máte nějaký nízkotlaký ohřívač.

1. Rezervoár, to je nádoba, do které se neustále dopouští voda, aby při koupání byl průtok a tlak dostatečný. Používá se hodně v USA a VB. Je to zásah do trubek a potřebujete pro něj místo někde nahoře u stropu.

2. Nevadilo vám průběžné ohřívání vody. Pak vám stačí malý 15litrový bojler za cca 3 tis. Jen mezi dvěma sprchami budete muset pár minut počkat než dohřeje. Při přestavbě koupelny jsem používal 10litrový na eko teplotu a při rychlé akci to šlo. Nemusíte předělávat elektriku, protože příkonově to je nastejno. Pokud je průtokáč napojen klasickými roháčky, jen ho nahradíte.

3. Skutečný bojler pro akumulační sazbu (tzv. noční proud) - počítejte cca 30litrů na osobu, protože se voda promíchává, aby poslední neměl studenou vodu. Ten je skutečně dost velký. Musí se předělat elektrika kvůli samostatnému vedení, ale pokud máte předpisově průtokáč na samostatné větvi, jde jen o zásah od elektroměru k pojistkám.

dutch*

Díky za odpověď. Nejvíce se mi zamlouvá to řešení č.1, akorát nevím zda je u nás v prodeji a kolik stojí.

Průtokáč mám přesně tip DHH 12-S a info o něm je na : stiebel-eltron.cz/...

Vyřešil by trochu můj problém třeba i průtokáč s vyšším odběrem, nebo nějaký elektronicky řízený?

ad 2 : čekat mezi 2 sprchami by vůbec nevadilo, protože já se koupu ráno, žena pozdě večer a dítě večer. Jaký typ byste mi doporučil? Předpokládám tedy, že funguje tak, že si vodu drží neustále ohřatou, ale není jí tolik, tak mu stačí málo energie a nezapíná se přes noční proud. Je ve srovnání s průtokovým ohřívačem šetrnější na celkový odběr proudu? Nebude to výrazně dražší když bude neustále vodu dohřívat?

ad 3 : Bojler je pro mě krajní řešení, koupelna moc velká není, navíc tam kde teď je průtokáč by se bojler určitě nevešel, takže proto by bylo nutné sekat do zdi a přetahovat ho jinam.

Díky mco za pomoc

piky3*
hodnocení

0x

a pred zasahem do rozvodu vody byl tlak lepsi? maji i jini uzivatele v bytovce stejny problem?

pokud je to zpusobene spatnym rozvodem vody, tak to resit reklamaci,ale po 6ti ltech to asi nebude lehke(mozne). Pak by nebylo spatne se domluvit s domovnikem zmerit tlak v systemu a pak kontaktovat VaK a stezovat si na nizky tlak...

myslim ze by jste mely uspet, nebot jste platici a VaK vam maji povinost dodavat kvalitni vodu - tlak!

dutch*

Jelikož jsme se nastěhovali před cca 4 roky, tak nemohu soudit jaké to bylo předtím. Ostatní nájemníci mají bojlery, takže jim menší tlak vody nevadí. Reklamace dodavateli by již průchodná nejspíše nebyla. Jak jsem psal, v létě to jakžtakž jde, ale v zimě je to k naštvání když si člověk našamponuje hlavu a pak čeká 10 minut než to začne rozumně téct, nebo si vlasy umeje studenou.

Ještě je tu jedna věc... máme k tomu průtokáči ještě umyvadlo a tam to funguje daleko lépe. Asi má menší odpor - taky je logicky níž než sprcha. Prý se vyrábějí i sprchy s nízkým odporem,ale ještě jsem ji v obchodu neviděl.

Možná by bylo zajímavé namontovat nějaký měřič tlaku vody k nám před průtokáč...

VaK mají nějaký předepsaný tlak, který musí dodržet?

piky3*

ohledne menice tlaku vim ze je menic ktery tlak zmensi, ale ktery tlak zvetsi... no mozna nejaka expanska s cerpadlem,ale to opravdu nevim. a mam pritepkini ktera ma v byte take prutokac a jsem z neho uplne blby! nechapu kdo to vymyslel! ze 60% tece vzdy studena z 20% vlazna a z 20% vrela!

uz jsem se naucil pustit jen teplou vodu a to jen trochu asi jen z 1/4 a cekat nez zacne tect tepla, pokud jsem zacal cachovat z pakou (kohoutkama) tak mi to hned spadlo a takla jen chladna. chce to mit porad stejny prutok vody pri kazde vetsi zmene se prutokac zblaznil a nestihal pak vodu ohrivat!

jinak pak uz jedine reseni ten maly bojler.. nebo privolat topenare.

doplněno 11.01.09 11:56:

nebo zkuste vymenit spinaci termostat na prutokaci je mozne ze ten je vadny! mozna ohreje vodu jen do 60 nebo i daleko min stupnu a pak hned vypne topeni...

kejki3

Ještě zkusím najít tu knížku se zapojením rezervoáru, ale nemáte v domě regulátor tlaku? Většinou se dává u vodoměru. Třeba tady je bez rega skoro 6. A doporučená hodnota pro domovní rozvody je do 3. Regulátor jde v určitém rozsahu seřídit šroubovákem a třeba v mém je sítko na nečistoty.

. Zkuste sprchu na chvíli bez hlavice.

miljan*
hodnocení

0x

miljan*
hodnocení

0x

Chtělo by to foto a přesný typ, co vlastně máte.

kejki3

Vždyť to výš píše, ty parametry co chybí v tabulce jsou v popisném PDF.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak funguje bojler

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]