Nejste přihlášen/a.
V panelovém domě, si jedni bydlící v družstevním bytě natáhli elektriku ze světla na chodbě do svého sklepa, který uzavřeli od podlahy do stropu a využívají sklep, jako dílnu. Všichni obyvatelé to vědí, vidí a mlčí. Ví to i na vedení družstva, jelikož "správce" a "ekonom", bydlí v domě také. Jak k tomu přijdou obyvatelé, když se elektrika společných prostor rozpočítává na všechny? Ale evidentně se k tomu staví laksně. Přijde mi, jako když se těch bydlících bojí nebo je kryjí, nevím. Nebo je to tak, že ruka ruku myje a zloděj zloděje kryje? Na to je pak člověk krátký. Co vy rádcové na to říkáte a byli byste laksní, nebo byste něco podnikli, pokud ano tak co? - pt
Rozhodně bych se stala práskačem, nehodlám platit za druhé. Náš panelák je obce, dílna tu je udělaná z jedné sušárny a má samostatný elektroměr, ti co tam jdou něco dělat se zapisují a předávají si klíče, elektřinu si pak rozúčtují mezi sebou ale stejně nadáváme, že jim platíme topení.
doplněno 02.03.13 19:37:Několikrát jsem žádala sousedy aby vyklidili společné prostory na patře, marně. Pak jsem se naštvala a napsala na nástěnku papír, že příjde požární technik, blá blá blá ...a pod pokutou... za dva dny bylo uklizeno. Zkuste pro změnu napsat, že příjde revize na zapojení elektřiny ve společných prostorách. Nebo pozvěte elektro revizora rovnou.
"liduš", v domě bydlí lidé, kteří sedí ve vedení družstva a mají to na očích. Proto říkám, jestli nejde o to, že ruka ruku myje a zloděj zloděje kryje. To by se muselo někam jinam, ale kam, aby se jasně řeklo, že takto je porušen i zákon o elektroinstalaci. - pt
Zkuste hasice, obecni urad. Ve sklepich sou pozarni normy ve smyslu elektroinstalace a myslim ze natazeni do sklepa jeste bez povoleni, bez revize je v souladu se zakonem. Pokud neresi vedeni druzstva, tak je chyba hlavne na jejich strane. Pochopitelne ale vedeni zavisi na vas, mate pravo je odvolat, jako clenove druzstva.
doplněno 02.03.13 19:30:Tahnout draty od svetla do dilny je nepripustne v kazdem pripade. Muze se jednat i o obecne ohrozeni. Resil bych to timto zpusobem, nez ze musim platit za elektrinu v neci dilne.
doplněno 02.03.13 19:31:jeste bez povoleni, bez revize NENI v souladu se zakonem.
Víte, tím, že má sklep uzavřený od podlahy ke stropu, svítí si nejméně stovkou žárovkou, čili spotřeba veliká. Kdo odvolá vedení družstva, když nikdo necekne ani proti nataženým drátům ze světla na chodbě. Dokud nebude hořet, tak se nic neděje. Na to je jeden člověk malý pán. Jedině zavolat hasiče, že mám podezření, že jde ze sklepa kouř, ale když nic hořet nebude, tak kdo zaplatí výjezd? Prostě to vidím tak, že pokud se něco nestane, tak se nic řešit nebude. - pt
doplněno 02.03.13 19:36:Dráty jsou taženy ze světla do sklepa a jsou v liště.
Jak víte, že elektroinstalace neprošla revizí? A jak víte, že nevyhovuje normám? A co je to dílna? V dílně mají jen světlo? Nebo je slyšet i elektrické nářadí?
Tohle by se nemělo řešit na poradně, ale na schůzi
Ano, je slyšet i elektrické nářadí. Právě, že nevím zda ta elektroinstalace vyhovuje normám, proto se ptám. - pt
doplněno 02.03.13 20:43:Máte pravdu, na schúzi veřejně položit dotaz. A mohu chtít vidět tu revizi? Nebo do toho mi nic není?
"hlavik", myslíte, že jde udělat revizi, aniž by k tomu odběru ze společných prostor nedali obyvatelé, Stačí souhlas družstva? Nepřijde mi to sice logické, ale ptám se. - pt
Milá kolegyně, já bych se nestal práskačem, ale tím spravedlivým, který chce spravedlivé služby a účtování. Takže bych se ptal slušně a všech co se to týká, zdali mají podobné vědomosti a informace jako vy, že se děje zřejmě to co popisujet anhoře.
Kdysi v našem domě byla podobná situace, hlavně když byl barák ještě ve správě OPBH.
Kolego Milane, vidím to na veřejnou schúzi a tam položit dotaz, jak je to s vyúčtováním el. energie, že se nebude platit za druhého. A co tu revizi, myslíte zeptat se také? Možná až se objeví kolega "jabraka", že bude vědět víc. Ale jinak díky. - pt
Dříve měl majitel domu povinnost zajišťovat kontrolu společných prostor v domě požárním technikem lx za rok. Tato povinnost již několik posledních let ale neplatí, byla krajskými hasičskými záchranými sbory zrušena. Předmětem těchto kontrol bylo i předložení revizí elektro ve společných prostorách, které se v obytných domeh provádějí 1x za 5 let. Stejně tak i revize bleskosvodu. Pokud dojde v domě k požáru od elektroinstalace ve společných prostorách, pojišťovna zkoumá, zda byla provedena pravidelná revize elektro. V případě, když zjistí, že ne, tak krátí pojistné plnění. Samotné sklepní kóje se nepovažují za společný prostor, ale tvoří součást bytu. Natažení drátů ze světla na chodbě do kóje je provizorní vedení, které je nepřípustné. Takže je povinností družstva tyto revize zajišťovat a můžete se na ně ptát s tím, že máte obavy aby došlo ze strany pojišťovny k proplacení vzniklé škody od požáru. V revizní zprávě musí být tato závada uvedena a družstvo je povinno závadu odstranit. Jsou známy i případy, že ve sklepních kójích jsou připojeny načerno např. i mrazáky. A nebo jako možné řešení je poslat na družstvo písemné upozornění a podpis ve vašem případwě nebude nutný.
štípačky na drát ps: nejsou moc drahé a pokud budou mít gumovou rukojeť, tak se nemusíš bát, že ti proud dá pecku
Pokud to opraví, tak znovu, tahle hra by mě docela bavila
Všichni obyvatelé to vědí, vidí a mlčí.Kdo mlčí souhlasí, ne? Když se nechají okrádat, tak co s tím? Včetně pt, že? Už jsou zvyklí, okrádá nás kdekdo, včetně našich zástupců, vlády.
Správce" a "ekonom" to neplatí? Též jsou laxní? Je třeba se ozývat, ozývat, ozývat!
"buss", jde o to, aby člověk nebyl za blbce. Možná to na nějaké schůzi odkývli. Proto se ptám, jak na to, možná nikdo nepovažoval tuto věc za tak závažnou, aby mi ji šel osobně sdělit. Ale také nechci být za blbce, že se nechám okrádat. - pt
Také jsem zastáncem ustřižení nelegálního vedení,i když se dá říci,že v domě něco nefunguje jinde.Tedy nefunguje samosprávní orgán.Tady stačí říci pravdu na schůzi a dát to do zápisu.Pak to musí řešit revizní komise a nedá se problém házet za hlavu.Pokud nefunguje samospráva,pak vám dobře tak.,Plaťte za zloděje,jste si toho sami vinni.
JABRAKA
Jarošku, zdravím, i Tobě přeji hezkou neděli.
Kolegyně pt neví, zdali je nelegální přípojka, to se musí zjistit..
Jabrako, čekala jsem, že se ozvete, myslím, že to udělám, jak mi radí kolega Milan a pak se uvídí, jak dál. - pt
Dobrý den "pt".
Po přečtení dotazu i odpovědí na tuto otázku mi nedá, abych se nepřidal. Pro další odpověď ale bude zásadní zjištění skutečnosti, jak často a jak dlouho ono "využívají sklep, jako dílnu" ve skutečnosti je.
Jiná situace je, když se ve sklepě občas něco (pro vlastní potřebu) udělá, jiná je v případě, že se tak děje pravidelně a často a "dílna" se využívá pro živnostenské/podnikatelské účely. Zkuste tedy trochu upřesnit četnost využití, pak podle toho odpovím (doplním zde během dne).
Dobrý den "ferda60", trvá to již pár let, asi si spolubydlící "zvykli". Ano, je to řemeslník, OSVČ a pokud něco dělá ve sklepě, tak přes den, pokud jsou ostatní v práci. - pt
Opět, nemám sílu to číst celé, tak se možná budu opakovat. Přemýšleli jste, jestli by Vám to vadilo, kdyby si tu dílnu neobložil a svítil jen stropní žárovkou, a elektriku bral jen ze zásuvky? Vadí ten odběr, nebo ta dílnička.
A když už je ten odběr tak velký, že vadí, což víte vy, je takový problém na ten přívod dát podružný elektroměr a tak ho nechat zaplatit kolik odebere?
Zabu,Vadí především porušování předpisů,co jich v našem světě je.Ale většinou tito uživatelé nemají zájem na tom,za elektřinu platit.A také koje sklepní v panelácích nejsou určeny k využívání podnikatelskému.Pak by museli platit pronájem,jsou to nebytové prostory,majetek družstva.No a co se týče protipožárních předpisů?Používají elektrické rozvody,nedimenzované pro používání silových spotřebičů,je možné v určitých případech i způsobení požáru.
A daly by se najít další porušené předpisy.U nás také byly pokusy o využití společné elektrické sítě soukromě,fungující samospráva tomu tvrdě zabránila.V jednom případě dokonce i tak,že se musel jeden družstevník odstěhovat.
JABRAKA
Jabrako, závidím Vám vaši fungující samosprávu. - pt
doplněno 03.03.13 11:23:Jabrako, také mívají občas ve sklepě stát mopeda, na to družstvo reagovalo tak, že v něm nejsou pohonné hmoty a tečka. Takže je pod bytem ještě garáž. Ale nic se neděje, vše je OK. - pt
"zabu", vadí mi, že se toto odehrává přímo pod bytem v OV, a mám obavy, aby se neopakovalo něco, jako ve Frenštátě - výbuch, či něco podobného. Rozumíme si? - pt
Takže nejde o elektriku ale o to, že tam ta dílna vůbec je. No, nad tou večerkou ve Frenštátě bydlel p. Blažek. Nechcete to udělat stejně s tou nepovolenou dílnou, že? No nic, jen takové rýpnutí.
Máte ve společenství vlastníků nebo v družstvu určitě nějaké stanovy. Buď platí a dodržují se, pak postupovat podle nich, nebo jsou jen cár papíru, pak asi jen soud.
Díky za upřesnění.
Nejprve finanční stránka, ale jen velmi hrubým odhadem. Kdyby bylo využití takové: 8 hodin denně svícení žárovkou 100W + občas zapnuté nějaké elektrické nářadí - spotřeba bude odhadem 1kWh denně, uvažujme 20 dnů v měsíci, to dá za rok (- jeden měsíc volna) celkem částku 1100Kč. To je ovšem teorie a skutečnost bude pravděpodobně znatelně menší. Vzniklá škoda, navíc rozpočítaná na všechny tak nebude (jak potvrdila další diskuse a jak jsem tušil) hlavním zdrojem problému.
Nejvíc vadí tedy zřejmě hlavně produkovaný hluk.
No, nejlepší je, když se lidé dovedou domluvit a najít určitý kompromis řešení, zde ale bude možná nutné pokusit se vyvinout tlak na řešení problému stížností podanou družstvu nebo společenství vlastníků. Popsanou "úpravu elektroinstalace" bych v ní ale použil pouze jako doplněk, jestli vůbec, protože ona zásuvka i světlo prakticky předpisům vyhovovat může, pokud je správné zapojení i jištění může to i projít revizí. Také by se popř. mohlo dosáhnout stavu, kdy si dotyčný přivede do sklepa elektřinu vlastní, pak už není aktuální ani otázka úhrady.
Zkrátka pokud je hluk často i poměrně intenzivně slyšet, stěžoval bych si na tento stav, že zkrátka sklep není využíván k účelu ke kterému je určen (zkolaudován).
Před pár dny jsem téma hluku v domě někde zahlédl, zkusím najít.
Výbuchu bych se neobával, kolik je ve skutečnosti po sklepích uskladněných PB bomb a celkem se nikde nic nestane.
doplněno 03.03.13 21:02:Bohužel nenalezeno
"ferda60", Františku, děkuji za propočet a za odpověď. Zřejmě budeme postupovat, jak už jsem napsala, až bude schůze a tam se poptat, jak to je. Důležité je, aby bylo zabráněno neštěstí, něčí nedbalostí, viz. Frenštát. - pt
doplněno 03.03.13 21:04:Františku nevadí, nic nebudeme hrotit. Vydrželo tak dlouho, tak se uvidí na schůzi. Děkuji.
doplněno 04.03.13 09:23:"ferda60" Františku, myslím, že to je kus pravdy, že nic netrvá věčně. On už je ten soused také v důchodovém věku, síly i práce ubývá a bude klid. Jen doufám, že se nic nepřihodí z nedbalosti. Děkuju za odpovědi.
Záleží, jak je ten člověk pořádný, jestli tam všechno vždy vypne a udržuje pořádek. Jiskry z brusky padající do pilin mohou být dobrou příčinou požáru.
Chtělo by to získat na podporu myšlenky několik dalších členů/podílníků, více hlasů je přece jen lépe slyšet a nebo alespoň použít argumenty, které mohou oslovit více lidí. Je to taková "domovní diplomacie".
Ty zásuvky ve sklepích skutečně (někdy) mohou být - sklepy máme zděné a zásuvky tam jsou, revizí elektro to normálně projde.
K těm nákladům - patří k tomu samozřejmě i revize těch elektrorozvodů (hromosvodu), částka také není zanedbatelná (jsou to tisíce), zmiňovaný soukromý odběr tak může být skutečně jen malou částí z celku. Poměrně dost energie třeba připadá také na to, když někdo zapomene zhasnout, stačí pár dní a čas od času zopakovat.
Společné bydlení má bohužel i své zápory. . .
F.
doplněno 03.03.13 22:10:Tak ony se poměry mohou změnit i přirozeným vývojem, nic netrvá věčně. "Dílna" už třeba nebude tolik potřeba, nebo bude malá. . .
Přeji Vám zdárné vyřešení problému, popř. alespoň dosažení rozumného kompromisu.
František
Nečetla jsem všechny příspěvky, ale u nás v domě se stalo něco podobného. Zajímavé bylo, že sousedi z horních pater viděli a se smíchem vyprávěli, že dotyčný pán má vyvedenou elektřinu nenápadným káblikem z krabice na chodbě do svého bytu. Věděli to, protože ten káblik byl z horních schodů vidět. Ale jen vyprávěli, kroutili hlavami a počítali, kolik může mít spotřebu. Tu, kterou si při placení společného osvětlení všichni rozdělíme. Chvíli se mi špatně dýchalo. Na papír jsem fixem napsala, ať černou instalaci ihned odpojí a je rád, že to nenahlásíme dodavateli elektřiny a policii. Že nechápu, proč bychom měli platit za jeho spotřebu všichni. Lípla jsem mu viditelně ten papír na dveře. Ještě ten den to bylo pryč. Odpojil se.
"babkazovů, díky za odpověď. Ono to v člověku vždycky hrkne, protože následky mohou být různé, přesto, že to druhý tak nevidí. Vidím to na tu veřejnou schůzi, tam se jistě nějaká reakce objeví. - pt
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.