Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z převodu nemovitosti(ano či ne)

Od: podgorak* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, chci se dotázat někoho o dost zkušenějšího na tuto situaci.

Moje matka vlastní polovinu baráku a její matka(moje babi) vlastní druhou polovinu baráku s věcným břemenem. Nyní řešíme situaci, kdy se druhá polovina(mé babi) přepíše na mne a věcné břemeno zůstane zachováno. Vzniká v tuto chvíli povinnost platit daň z převodu nemovitosti(omlouvám se jestli se pletu)? A ještě druhý problém, převod mé matky podílu na mne. Zda mi vzniká nějaká povinnost ohledně převodu nemovitosti.

Ohledně daně darovací a dědické mi je vše jasné. Jde mi jen o daň z převodu nemovitosti.

Rád bych barák zrekonstruoval a z části na něj vzal hypoteční úvěr. Tak z toho důvodu musím být vlastník objektu, jestli se nemýlím?

Předem děkuji za odpověd

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ivik*
hodnocení

0x

Pokud jste v přímé příbuzenské linii a dojde např. k darování, tak daň z převodu platit nebudete.Pro jistotu si zavolejte na FÚ, dost zákonů se měnilo, tak aby jste měl 100% jistotu...

doplněno 02.03.13 12:04:

Zkuste si to zadat v prém horním rohu do vyhledavače, asi se to tady už řešilo...

dane
hodnocení

0x
Předmětem daně z převodu nemovitostí je úplatný převod nebo přechod vlastnictví k nemovitostem. Jelikož darování se nepovažuje za úplatný převod, dani z převodu nemovitostí darování nemovitosti nepodléhá.

honzmalatny*
hodnocení

0x

Pokud Vám obě darují nemovitost,neplatíte nic víc než jen notáře a zápis do katastru.

notar
Proč platit notáře? Darovací smlouvu si může každý napsat sám. Nejvýše se pak platí ověření podpisů, ale ty nemusí ověřovat notář.
honzmalatny*

Nemusí to být zrovna notář,ale člověk co se tímto zabývá,třeba znalec co provádí posudky nebo to i může udělat tazatal sám.Já jsem tohle řešilk přes člověka,jdnoho pána a ten zařídil úplně vše.Cena byla zanedbatelná.Ale každého věc.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]