Nejste přihlášen/a.
Dobry den,jelikoz pravu moc nerozumim mam dotaz pred dvema lety jsem pres inzerat nasel podnajem pokoje za 5200 kč /měsicne.Bylo to bez smlouvy najem sem daval majiteli kazdy mesic 15.teho na ruku.Zadna smlouva neexistovala bylo to pouze o ustni dohode.Po cca dvou letech tento vztah skoncil.Nyni si me v mem zamestnani vypatrala jeho manzelka ze kterou seo tento byt v rozvodovem rizeni soudi a chce na me vymahat uslou castku na nakem najmu ktery od manzela nedostala a chodi mi do prace vyhrozovat soudem .Ma otazka je strucna muzu to s klidnym svedomim ignorovat?zadna smlouva neexistuje.A popripade pokud by meli soud a zvali me tam jako cloveka ktery ma dolozit ze pronajimal on byt za jejimi zady musim tam chodim nebo to muzu ignorovat?Dopustil jsem se nakeho prestupku kdyz jsem mu penize za pokoj daval na ruku a on mi smlouvu nikdy nechtel dat?dekuji za odpoved
No nevím, tyhlety rady... Jak byste psali být manželkou, která se soudí o výživné na děti a manžel zatím načerno pronajímá byt? Já bych to ženský řekl otevřeně a u soudu taky. Je problém pronajímatele, že daně neodvedl. Ústní dohody taky platí.
Smlouva o nájmu (lidově pronájmu) i podnájmu musí být dle §686 a §710 Obč. zákoníku PÍSEMNÁ.
Navíc pokud se jednalo o podnájem (jak píšete), musel by být s písemným souhlasem majitele. Pokud byl muž majitel bytu, jednalo se o nájem.
Každopádně bych onu ženskou slušně ale nekompromisně poslal do háje, protože soudem by nadělala víc problémů sobě než Vám.
Listina základních práv a svobod říká, že nemůžete být nucen vypovídat proti sobě nebo osobám blízkým. Protože jste se pravděpodobně nesepsáním smlouvy taky dopustil přestupku, doporučuji prostě to vyhrožování soudem ignorovat. Vás jejich spor nemusí zajímat. Klidně ať si Vás policie předvolá. Vy neřeknete ani slovo - odmítnete jakoukoliv výpověď s odvoláním na uvedené výše, protože ať už byste řekl cokoliv, později by Vás za to mohli odsoudit minimálně k pokutě. Když nic neřeknete, pravděpodobně Vám nic nedokážou - nic nebylo sepsáno, neexistuje nevyvratitelný důkaz, že jste tam bydlel. Jediný kdo Vás může ohrozit, jste Vy sám.
Takže pokud přijde vyhrožovat, prostě se s ní vůbec nebavit. Dávat jí nějaké peníze? To byste byl blázen. Bude pořád obtěžovat? Řekl bych jí, že se dopouští trestného činu a že ji za stalking nahlásíte na policii. A pokud jí se něco nelíbí a má nějaké informace o tom, že jste se dopustil nějakého přestupku nebo trestného činu, ať to neprodleně ohlásí policii. S tou ženskou se prostě vůbec bavit nemusíte. Až jestli Vás policie k něčemu vyzve, přijdete tam a odmítnete vypovídat z důvodu výše a tím to pro Vás asi skončí.
Řekněte milé paní, aby Vás laskavě neobtěžovala svými představami a pokud má problém s manželem, ať si ho řeší s ním, že s tím nemáte nic společného. Nepíšete více podrobností, ale pokud to milá paní má někde z doslechu, tak je to: "Jedna paní povídala a nic víc." Pokuste se napsat "kapkanadeje" do vnitřní pošty, mohla by Vám poradit více, ale musíte se registrovat. - pt
Dobrý den,také právu moc nerozumím,ale selským rozumem bych to viděl takto.Pokud byl byt psaný na oba manžele,ať si tohle vyřeší mezi sebou.Pokud by byl byt psaný na manželku,tam bych viděl trošku problém,ale zase,bylo to na ústní dohodu,beze smlouvy,bez svědků,tak bych ji s klidným svědomím řekl ať si tohle vyřeší se svým ex partnerem.Chodila Vám tam pošta? Dá se nějak vypátrat že jste tam přebýval?Proč byste znovu platil,když jste to už jednou platil manželovi? Měl bych klidnou hlavu a pokud bych měl jít k soudu,šel bych a tohle tam řekl.V případě že byl byt psaný na oba.Pošlete ji v klidu a slušně za manželem.
doplněno 02.03.13 08:54:Nemůže po Vás vymáhat dlužnou částku,když nemá smlouvu o pronájmu.Jeslti nějaké peníze chce,ať je chce po ex.Budte v klidu.
Smlouva existovala, přestože jste ji nesepsali. Pokud Vás soud předvolá, budete se muset dostavit (o tom ostatně budte poučen i v předvolání).
Manžel pravděpodobněnějakou evidenci nebo poznámky vedl (odkud by se o Vás manželka dozvěděla?), Vaše bydlení mohou v případě potřeby dosvědčit i sousedé apod. Manželku odkažte na manžela, s nímž jste vše vyřizoval. Přestupku jste se podle mne dopustil i Vy (musel jste vědět, že majitel příjem nepřizná a nezdaní).
Klidně můžete přiznat bydlení, třeba z kamarádství a zadarmo. Nikdy nepřiznejte že jste mu dal jedinou korunu. Udělal by jste mu zbytečně problém. Zapírat, zapírat zapírat. Dokud se nepřiznáte, je to v suchu.
Teď teda žasnu . Jediný Ringo se nad situací zamyslel a poskytl dobrou odpověd. Opravdu by mě zajímalo, co vy všichni ostatní, byste odpovídali na dotaz : Dobrý den. Můj manžel pronajímal náš společný byt komusi. Z nájmu jsem neviděla ani korunu, páč můj manžel je pijan a hráč automatů a vše co vydělá (včetně nájemného) takto utratí. Já pak horkotěžko mám na to, abych dětem koupila svačinu do školy
.
Jistě, tazateli do tohoto nic není. On nájem platil a je mu šumafuk, kam peníze šly.
"sebod", i tato alternativa může být pravdivá a byla by moc smutná. Může to být i obráceně, že chce paní z rozvodu vytřískat, co se dá. To tazatel nezmiňuje, možná vůbec poměry v rodině neznal. Kdo ví? Proto jsou rady tak i onak. - pt
Vůbec bych si s tím nelámal hlavu. Jenom důležitý dotaz - dával jste mu prachy na ruku? Pokud jo, tím tuplem by mě to nezajímalo. Ani kecy sousedů, že mě tam viděli. Prostě jo, vidět jste mě tady mohli, jsem kámoš a nazdar. Neumím si představit soudruha souseda, který by do toho šel.
A sračky mezi těmi dvěma Vás taky nemusí zajímat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.