Nejste přihlášen/a.
Zavírala jsem balkonové dveře a klika se začala protáčet.Jak to opravit?Musím vyměnit celou kliku?Lze klika vyměnit za kliku od okna?Nemohu se na balkon dostat.děkuji za radu
To se protáčí klika (madlo do ruky) na čtyřhranu a nebo klika i se čtyřhranem uvnitř zámku? První variantu jsem ještě neviděl (pokud plast kliky vysloveně neupadne) , druhá je poměrně obvyklá - pohyb kliky se na závory (které dveře zajišťují proti futrům) uvnitř zámku převádí tzv. ořechem, který je poměrně křehký a občas praskne a ´rozsype´ se. Pohyb kliky pak nepohybuje se závorami a dveře nelze otevřít/zavřít.
Pokud člověk zná vnitřní konstrukci zámku, dokáže závory od/zasunout i za pomoci třeba drátu - ve vašem případě bych ale volal zámečníka (on bude mít navíc i předmětný ořech, který se jinak dost těžko shání). Výměna pouze kliky nic neřeší - navíc klika okna má obvykle jiný rozměr čtyřhranu a tak ´nesedí´...
Pod klikou je z umělé hmoty taková krytka, která vypadá jako jediný kus. Ale je ze dvou kusů. je potřeba kliku k sobě popotáhnout a část té krytky povytáhnout a pootočit. Když se vám to podaří, vytáhnete kliku a uvnitř je je cca 7 cm dlouhý čtyřhran, který vyskočíl z lůžka. Všecko pozastrkujte zpět. Nejprve do kliky a pak do mechanizmu zámku a zajistěte to tou krytkou.. Kdyby to ještě zlobilo, vyjměte čtyřhran z okna, které málo používáte a vyměňte ho za ten ve dveřích.
stireček, takhle mi vypadávalo ovládání hodně používaného okna. Vyměnila jsem ho za kliku v komoře. Fungují obě. Dejte lepší nápad!
A přesně to se stalo téměř u všech oken a dveří v celém domě. Čtyřhran se uvolní z kliky a zůstane uvnitř mechanismu zámku. Místa je tam dost. Zastrčit zpět, eventuelně něčím a zalepit a za rok to je zpátky. Samozřejmě u často používaných klik. Asi jsme trefili blobou serii.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.