Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak si uspořádat dílnu?

Od: dedede odpovědí: 11 změna:

Zdravím,

máme u domku malou místnost, kterou používáme jako dílnu.
Je tam menší pevný stůl pro práci. A ten je permanentně přeplněný věcmi, upřímně bordelem, ve kterém já se nevyznám, takže když potřebuji šroubovák nebo kladívko, jsem bez šance.
Na stěnách moc místa není (je zde i kotel, na další stěně je okno + dveře, na další dveře do sklepa atd. atd.).

Pouze na jedné straně má manžel poličku se sklenicemi s drobnostmi (hmoždninky, hřebíky atd.) a vedle toho skříňku s minišuplíčky na ty samé věci. Pod stolem má jeden stojan na kolečkách, kam se pár věcí vleze, a naskládané kufříky s vrtačkou, pilou apod.
Ovšem spousta věcí zbývá - jak nářadí, tak materiálu - každý kutil asi ví, co se v takové dílně nastřádá. A tohle všechno je na hromadě na stole. Vždycky, když tam uklidím, je to za chvíli stejné, protože tomu chybí řád.
Nemáte nějaký tip, jak tyto zbylé věci uspořádat? Do čeho je dát a roztřídit tak, aby zabraly co nejméně místa? (asi budou muset zůstat na stole, ale je potřeba dát tomu systém)
Jak máte vyřešenou dílnu vy? Máte tipy na úložné prostory?

Děkuji.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

2x

Dle popisu soudím, že jsi žena. Nevím jak to máte doma zavedené. Já v dílně uklízím cca 2x ročně. Na jaře, protože se mi v zímě nechce uklízet a na podzim při prvních mrazech, abych se tam vešel s autem a nemusel ho škrabat. Vydrží to tak měsíc, někdy ani to ne. Když se dělá, není čas se pelešit s gruntováním, to se udělá, když je míň práce. Ale manželka by si nikdy nedovolila mi tam vlízt a s čímkoli pohnout, natož něco uklidit - proto taky všechno najdu. Taky za 21 let manželství neměla jediný důvod hledat šroubovák, kladivo ani jiný nástroj hrubé práce, ty jsou moje a já s nima dělám, manželka na ně nemusí sáhnout. Já se jí taky nepletu do kuchyně a nepřehazuju kastroly, když tomu nerozumím, nehrabu se jí ve vystaveném skle a porcelánu. Jinak ale bez skříněk či regálů se dílna neobejde. Když docházel prostor, musel jsem udělat specielní regál pod stropem, zavěšený částečně ve zdi, částečně ve stropě. Okno je neotevírací, takže i přes něj jdou dvě police. A jinak prostě využít jakýmkoli způsobem každé místo na zdi či u stropu. Regály, staré skříňky, konzolky, držáky. No a když je nejhůř - vyvěsit velkou ceduli na poslední volné místo na zdi s nápisem: POŘÁDEK JE PRO BLBCE, INTELIGENT ZVLÁDÁ CHAOS. Je to legrační, ale funguje to dokonale.

youngman*
28.02.13 17:47

*palec*

tesyk*

U mě je to podobné, ale platí to do okamžiku, kdy hledání potřebného nářadí překračuje dobu kteru je k práci potřeba...

ladaadal*

To se občas stane, pak přichází na řadu rychloúklid.:D

youngman*
hodnocení

1x

jedna z možností uskladnění věcí v dílně

(nevěděl jsem že mám nastaveno na černobílo)

Jak si uspořádat dílnu?
praivo*

"Udělej si sám", že?

youngman*
28.02.13 20:27

Ano :)

uska*
hodnocení

0x

Také jsem bojovala s bincem v dílničce. Nechala jsem si nad pracovní stůl udělat nástavbu - o šířce asi 25 cm. Něco jako nástavba od PC stolu. Po dětských kostkách, stavebnicích mi zbyly udělané dřevotřískové krabice a velkosti větší krabice od bot. Ty jsou na nástavbě a jsou z kantu popsané - šroubováky, kladívka, pilníky, dláta, panty ... Dále spousta nářadí se dá pověsit na háček na stěnu - ruční pilka ... dílnu holt nenafouknete. Má zkušenost. Čím víc místa, tím větší binec. Když uklidím v dílně, já se vyznám, ale zbytek rodiny ne a za chvíli jsou krabice prázdné a bordel na stole.

kutildomaci
hodnocení

0x

Pod stůl, na stěnu, police nad stolem, regál s popsanýma krabicema... Základ je ale vyhlásit akci "po práci bude stůl prázdný" a cokoliv tam zůstane tak nekompromisně shrňte pryč. Jinak tam vždycky vyroste hromada.

andrea1*
hodnocení

0x

Já jsem to vyřešila tak, že jsem si zakoupila pěkný koupelnový vozík s barevnými plastovými šuplíčky Tento vozík mám na chodbě a v něm mám svoje kladivko, štípačky, šroubováky, plechovku s různými velikostmi hřebíčků atd. Zkrátka mám takovou svou malou dílničku vždy po ruce a do manželovo dílny skoro nechodím. Má tam svůj nepořádek, ve kterém se nevyznám (vyzná se v něm pouze on) a když něco potřebuji přtlouct, rozšroubovat, utáhnout, tak mám potřebný "cajk" při ruce. A na ten mi manžel nesmí šahat. Je jenom můj.

hodnocení

0x

Supliky, policky, hacky, zavesy, organizery, kufry, to vsechno je na nic, pokud chybi jedna zasadni vec a tou je vubec cokoliv po sobe uklizet.

Kdyz dodelam praci, vsechno jde pekne zpatky na misto kam ma. Kdyz nekoho vidim, jak necha sroubovak lezet jak mu zrovna z ruky upadne a za cas ho slozite hleda a nadava u toho...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]