Nejste přihlášen/a.
dobrý den je mi skoro 20 let. Žiji se svými rodiči a mladším bratrem. Letos mám maturovat a dome je všechno jen ne nic v pořádku. Jsem z toho unavená a nevím co mám dělat. Když se učím je to špatně když nic nedělám je to špatně. Vím že musím pomáhat ale rodiče mi pořád vyčítají že se najednou učim a nic nedělám. A když něco doma udělám a neučím se je to taky špatně. V tomhle prostředí nemám šanci se na maturitu připravit a naučitl.. když jsem doma skoro se mi chce jen brečet. Chtěla bych se od nich odstěhovat k přítelově rodina, která mi to sama nabídla. Ale nevím na koho se mám obrátit na pomoc aby to rodičům vysvětlil, protože mě to nedovolí se odstěhovat ani mě neposlouchají. Prosím co mám dělat?
Dobrý den. Většinou to tak bývá. Když si děvče najde chlapce, je zamilované a najednou jí doma a na rodičích vadí naprosto všechno. Protože chce zkrátka být s někým jiným...Vy jste z toho unavená a co teprve Vaši rodiče? Dokud budete doma, pak věřím, že maturitu uděláte. Protože to s Vámi myslí dobře a dohlédnou na Vás. Věřím, že i podmínky Vám dokáží vytvořit, abyste měla klid na učení. Jenomže Vy to vidíte jinak, chcete jinam, máte jiné představy v tuto chvíli o všem...Jakmile vylétnete z hnízda a dostanete se z jejich vlivu, nebude Vás to tolik nutit do ničeho však. Budete si užívat ten pocit volnosti a škola pro se pro Vás může ocitnout až na posledním místě. Doma Vám vadí, že po Vás rodiče něco vyžadují a chtějí po Vás dodržovat určitý řád. Ale máte zabezpečené pohodlí, živí Vás, nemusíte se starat o tu spoustu věcí okolo, o kterou se musí starat Vaši rodiče. Já chápu, že se chcete odstěhovat a osamostatnit se. Ale všude je chleba o dvou kůrkách. I u přítelových rodičů budete muset mít své povinnosti, pomáhat a starat se...Co když Vám tam soužití nebude vyhovovat též? Kdo Vás bude živit? Zatím to dělají rodiče..Rozmyslete si dobře, zda si opravdu polepšíte, když se od nich odstěhujete. Myslím, že byste to do maturity vydržet měla. Rodičům jde jen o to, abyste měla ukončené vzdělání a pak, když už je nebudete potřebovat, se klidně odstěhujte. Pokud jste si jistá tím, že je pro Vás tím nejlepším řešením odstěhovat se ještě před maturitou, pak se na tom s rodiči domluvte a udělejte to tak, abyste si nezabouchla za sebou dveře od domova na dlouhou dobu..Rodiče si zaslouží trochu ohledů, 20 let se o Vás starají a věřte tomu, že to s Vámi nikdo nemyslí lépe, než právě oni. Opravdu si zvažte své kroky, abyste toho nemusela jednou litovat. Možná by Vám v tomto mohli pomoci rodiče přítele, když jsou ochotni přijmout Vás pod svoji střechu. Co se tak všichni sejít a promluvit si o tom všem?
Já se na maturitu učil tak, že jsem brzo ráno vzal batoh s učením, zajel do krámu pro jídlo, pití a cigára, pak jsem jel na zahradu, tam jsem si rozložil deku a vypnul mobil. A učil se učil se učil se. Takhle asi 8 dní v kuse, pak jsem si dal dva dny oraz a šel na věc. A málem s vyznamenáním. Najdi si místo, kde tě nebude nikdo rušit a najdi si ho mimo domov. Chápu, třeba takové nemáš k dispozici, ale dá se přece vyjet i nějak ven za kopec ...
no tak jednak si myslím, že maturity se nemusíte obávat. Obvykle to chodí tak, že pokud něco vyloženě nezvoráte nebo nezaexcelujete, pak u maturity dostanete to, co jste dostávala celou školu. Kdo měl jedničky, dostrane jedničky. Kdo měl dvojky, dostane dvojky. Kdo měl trojky, dostane trojky a kdo prolézal s odřenýma ušima, ten proleze s odřenýma ušima.
No a jestli budete mít po maturitě, najdete si práci a na rodičích budete nezávislá, pak se nemusíte nikoho na nic ptát a o svém životě si můžete rozhodnout sama.
A není to jenom špatná komunikace a nedorozumění kolem těch domácích prací? K tomu stres z maturity a svět najednou padá na člověka ze všech stran. Jestli je to tak, zrekapituluj si svoje domácí povinnosti (třeba na papíře) a udělej je sama, iniciativně a s předstihem aby byli rodiče spokojeni a nemuseli se upomínat. Jestli kolidují s časem vyhrazeným k učení, zkus si ho přeorganizovat, nebo se s rodiči v klidu domluv na jiném čase, kdy práci uděláš.
Jste plnoletá a můžete si dělat co chcete, klidně se sbalit a odstěhovat, zakázat vám to rodiče nemůžou. Ovšem pokud vás rodiče živí a bydlíte u nich, tak vám do života holt kecají.
Zkuste si s rodičema promluvit - jasně řekněte že se potřebujete připravit na maturitu. Zaveďte si nějaký pevný denní režim, dobu na učení, dobu na domácí práce a dobu volna. Snažte se s rodičema vyjít v dobrém, na truc odejít a přestat se stýkat by byla chyba.
Je vám skoro 20? vždyť jste 2 roky dospělá! Jako pokud vám zakazují,aby jste odešla z domu,neposlouchejte je! Máte snad právo rozhodovat o svém životě! hodně štěstí
Ano, jste dospělá. Podle papírů určitě ano, ale nejste připravená se starat sama o sebe. Živit se, platit si všechny náklady. Zatím jste závislá na rodičích, možná přemýšlíte že se pověsíte na krk rodičům přítele nebo jenom příteli.
Opravdu vám nedoporučuji z domova odcházet, ale vydržet to ještě ty tři měsíce do maturity - abyste měla méně starostí s praktickými věcmi a více času na učení. Jsem přesvědčena o tom, že vaši chtějí hlavně abyste odmaturovala, snaží se vás víc přidržet doma. Asi už na sebe vy i vaši rodiče reagujete trošku přecitilivěle a nemůžete se shodnout. Vy jste více nervozní, ale oni určitě taky...
Takže vám radím, hodit se víc do klidu, nehádat se, neřešit, hlavně se učit a učit aby maturita dopadla dobře a nemuseli jste čekat na nezávislost ještě o půl roku déle.
Pak si najdete práci a můžete si žít svůj život podle sebe!
Já se skoro neučil ,svaťák spíš prochlastal a odmaturoval na druhý pokus...:D taky možnost :D ono ,já siu myslím ,že to je spíš o tom ,jak vás mají učitele zaškatulkovaný (šprt ,průměr, grázl) a pak už se výsledek doladí tak o stupeň ,dva.S rodičema bych promluvil a kdyby to nešlo ,tak bych se sbalil a vypad...Jen je otázka ,jestli u přítelových rodičů by byl větší klid...:D hodně štěstí
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.