Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Sekání stropního panelu - dutinky

Od: rajfer148* odpovědí: 18 změna:

Zdravím, potřeboval bych poradit ohledně problému se statikou. Chci rozvádět novou elektroinstalaci ke světlům, bydlím v paneláku, kde jsou stropní panely s dutinami (pravděpodobně by tam měli být). Tam kde je to možné, vyvrtám otvor a dutinkou protáhnu kabel až k místku, kde chci mít světlo. Mam ale místa kde je třeba vysekat drážku, napříč dutinami. Zde vyvstává otázka, když budu prosekávat díry, napříč dutinami, nehrozí tam riziko ohledně statiky (v nejhorším případě zhroucení panelu).? Vytrhání starého vedení není možné, jelikož je taženo přes druhé patro, pod podlahou sousedů. Díky předem :)
Těmi dutinami myslím, klasické "tunely"z jednoho konce panelu až na druhý. toposprefa.cz/....

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Pokud při sekání či frázování drážek napříč dutin neporušíte armaturu (železnou výztuž), nehrozí porušení statiky.

Já podobné problémy řeším protažením stropního světla k nejbližší zdi a šlicem v této zdi. Přecejen, do zdi se seká lépe než do stropu... ;)

Pokud budete sekat napříč dutinami, doporučuji drážku odfrézovat třeba flexou a dát kabel CYKYLO, v tomto případě je fakt ZNATELNĚ MENŠÍ...

rajfer148*
hodnocení

Teď jsem zkoukl videa ze stavby paneláku, z doby, jako je ten, ve kterém bydlím a dle toho, je ten strop obyčejný kus betonu.

Což by asi bylo horší, lepší bude zkusit do něj vyvrtat několik děr a uvidím sám :) , jinak s tou armaturou to je dobrý tip, nad tím jsem tolik neuvažoval :)

hop®

Z jakého roku je ten panelák a kde?

Máte na stropě viditelná napojení jednotlivých panelů?

Zkoušel jste do panelu "dloubat" v místě vývodu drátu k lustru?

;)

P.S.: už je to déle, co zde někdo zveřejnil názor, že při zásahu do panelu je ohrožena statika paneláku. Odpověděl jsem, že jen já sám bych tímto teoreticky zboural už několik baráků, o jiných elektrikářích nemluvě... *smich*

rajfer148*
hodnocení

Panelak je z roku 1961 - 65 v Mostě .4 patrový. Jednotlivá spojeni jsou videt. Dlobat jsem nezkoušel, při poslední montáží světla si pamatuji že kabel je tazen v díře o 2cma a od sousedů, poněvadž s ním šlo hýbat ze strany na stranu, což by jinak nešlo. Odmontovat světlo nemohu jelikož bych utrhnul poslední možný kabel. PS: píšu z smartphonu, proto ta interpunkce.
hop®

Interpunkce je celkem v pořádku a diakritiku toleruji... ;)

Většinou mají stropní panely střed dutiny asi 30cm od konce panelu a střed další dutiny je okolo 25cm od té první v tom samém panelu. Pokud budete hledat dutinu u nosné zdi, počítejte s tím, že je to konec jednoho stropního panelu a začátek druhého, tyto spoje se zalévaly betonem, který se rozlil i do té dutiny, takže zkuste dutinu najít třeba 10 až 20cm od té nosné zdi...

rajfer148*
hodnocení

Zítra to zkusím :), zatím děkuji
hop®

Jo, a zkuste vrtat tenkým vrtákem, třeba šestkou, když budete "na dně" dutiny, tak jsou tam maximálně tři cenťáky... :)

rajfer148*
hodnocení

Tak zkoušel jsem provrtat 2 různé panely ve dvou místnostech, na každém více děr, kdybych se netrefil do příp. dutiny a došel jsem k tomu, že tam žádné dutiny nejsou. Vrtal jsem do hloubky 7cm a nic, všude beton. Takže mi nezbyde nic jiného, než sekat drážku až k lustru. Jedná otázka, jak u flexy poznám, že řežu armaturu, narozdíl od betonu.? Myslím, že beton nehazí jiskry, narozdíl od roxoru, prosím o potvrzení. Ještě jsem beton neřezal, proto ta hloupá otázka. Myslím že, na CYKY 5x1,5 by měla stačit 2 - 2,5 cm hluboká drážka.

hop®

Zdravím, i beton někdy hází jiskry, ale pokud budete vyřezávat drážku hlubokou pod 2cm, na nosnou armaturu s největší pravděpodobností nenarazíte, většinou bývají okolo 3cm a hlouběji. Na CYKY musí stačit i hloubka 1,5cm, akorát to sádrování je potom docela opruz - pokud nemáte zkušenosti, je lepší sádrovat ve dvou lidech, jeden sádruje a druhý za ním přidržuje kabel do zatuhnutí sádry.

Už jsem viděl i řešení pomocí 2x CYKYLO 3x1,5 - drážka je širší, ale méně hluboká, ovšem toto řešení nepoužívám.

A připravte se na docela nepříjemný prach, který bude opravdu všude, včetně vašich plic a žaludku, většina lidí při této práci použíá respirátor, docela je chápu. Na řezání používám většinou TYTO kotouče.

rajfer148*
hodnocení

Věřím, že s tím nebude problém, jinak, pravděpodobně ten kabel potáhnu místem, kde jsou spojeny dva panely a provedu menší odbočku na místa, kde je stávající svítidlo (uprostřed místnosti). Jinak na těch tehdejší videií z youtube jsem žádnou armaturu na okrajích stropního panelu neviděl, ale nezdá se mi pravděpodobné, že by ten panel pouze položili na nosnou zeď a přilili betonem. Menší otázečka, kde bych našel stavební dokumentaci od těch paneláků.? Na stavebním úřadě, archívu.? Mám totiž hodně otázek a tam by mohly být odpovědi :) , ohledně těch zkušeností při sádrování kabelů, jak sádrovat a zároveň přidržovat ten kabel do zatuhnutí.? Je na to nějaký fígl.? Děkuji :)

hop®

Ve spoji panelů asi žádná armatura nebode, maximálně nějaký "odhozený nedůležitý zbytek", i sekání bude snadnější v tomto betonu než v litém panelu, je to rozumné řešení.

Se stavební dokumentací neporadím, ale podle mne stejně není směrodatná, už se mi podařilo v jednom paneláku dělat postupně na třech bytech nad sebou a každý byl originál, pravděpodobně v každém pracoval jiný elektrikář...

Fígl, ohledně sádrování - těžko říct, chce to zkušenost, malé množství hustší sádry, máznout do šlicu - zatlačit kabel - a přetáhnout opět sádrou, klidně nechat "kopeček", který před úplným zatuhnutím sádry seškrábneme do roviny. Důležité je i mít správně srovnaný kabel, aby nedělal vlnky, je jednoduché ho do šlicu naohýbat do roviny, když to člověk umí, tyhle fígle je nejlepší vidět, těžo se to popisuje slovy...

Že jste se neozval před týdnem, mohl jsem Vás vzít na "výcvikovou brigádu" *smich*

rajfer148*
hodnocení

Také si myslím, že by to bylo nejvhodnější řešení :), stavební dokumentaci jsem chtěl všeobecnou :), jak se co stavělo, jakým způsobem, atd..., bylo pro mě třeba překvapením, když jsem od známého zjistil, že světelné okruhy jsou taženy přes sousedy, vždy jsem si myslel, že jsou zasekané pod omítkou v bytě :), jsem pro stavby a elektro dosti zapálený :)

Nevím, zda byste si vzal patnáctiletého budoucího učně na brigádu :-D

hop®

Vzal, rád, patnáctiletým stačí menší vejplata *smich* a hlavně se chtěj něco naučit! Už jsem takhle pár (původně) brigádníků "vychoval" a něco jsem je naučil! Fakt tohle myslím vážně!

rajfer148*
hodnocení

Naprosto souhlasím :), klidně bychom se mohli domluvit :), i do budoucna :)

hop®

Jo, v pohodě, ale také jde o to odkud jsi, abys na brigády do Prahy nedojížděl třeba z Ostravy, to by se Ti moc nevyplatilo *smich*

Hele, další komunikace přes vnitřní poštu, OKI?

rajfer148*
hodnocení

Dobře, poslal jsem vzkaz přes vnitřní poštu :)

rajfer148*
hodnocení

Dejte mi vědět, pokud Vám zpráva nepřišla.:)

hop®

Sorry, vnitřní pošta...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]