Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokládka asfaltu

Od: vasfire* odpovědí: 6 změna:

Potřebujeme vybudovat plácek cca 20*5 m. Ideálním pobrchem by pro nás byl asfalt, zámkovka až v krajním řešení. Pokládal si někdo doma sám asfalt? Jde mi o to jak to lze v partě lidí zvládnout svépomocí na vesnici.

Budu mít připraveno přesné boční šalování do roviny plochy ze zahradnických obrubníků, takže jen roztáhnout hrabičkama, stáhnout dlouhou latí a uválet- upěchovat nějakým válcem, žábou z půjčovny mechanizace.

Má to nějaká větší úskalí?

Díky za reakce

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

0x

Nic velkého bych v tom neviděl. Záleží na podkladu, jaký tam máš. Když jsme dělali dvorek, polemizovalo se mezi betonem a asfaltem. Dvorek byl po mnoho let používán jen na parkování, chůzi a uhlí. Vyřešilo se to, když kolem asfaltovali silnici. Bohužel už to nešlo za lahvinku koňaku, ale i oficiální cestou nás to vyšlo o pár tisíc levněji, než beton a bez práce. Za dvě hodiny neměli co dělat. Soused si dělal nájezd sám. Neměl asfalt, ale balenou. Nevím ovšem, kolik ho to stálo a kde to vzal. Přivezl si na vozejku asi na tři várky. Podklad měl vyhrabaný a zasypaný velkým a menším štěrkem. Rozhrabal to k obrubníkům a v půjčovně si půjčil tu větší žábu. Práce taky asi na dvě hodinky (s tím asfaltem). Já to mám cca 14 let, soused asi 7 a zatím nám to oběma drží bez jekékoli praskliny.

doplněno 27.02.13 12:11:

Zapoměl jsem dodat, že já s tím dvorkem nic nedělal. Prostě mi ten asfalt natáhli na tu ušlapanou a udusanou hlínu.

hodnocení

0x

Na asfalt či balenku asi žábu ne,tu tak na zhutnění podkladu-štěrku nebo reciklátu.Na balenku by šla deska ale na klasický litý asfalt s drtí jen válec.

Pkd někdo nevidí rozdíl,nezi deskou a žábou,tak rozdíl zde-vibrační deska: lumag.cz/...

a vibrační pěch neboli dusací žába zde : lumag.cz/...

doplněno 27.02.13 13:57:

doplněk-Vámi popsaný postup při pouz´žití betonu či balenky nemá závadu,snad jen viz výše!

ladaadal*

Máš pravdu, soused použil vibrační desku. Nemohl jsem si vzpomenou, tak jsem to nazval velká žába.*smich*

vasfire*
hodnocení

nemáte náhodou jen tak od oka představu kolik si ten asfalt při "válcování" sedne? Abych s tím počítal

imrous*

Ahoj. 3-4 cm to rozválcuje v pohodě. Když pustí vibrace, tak to umlátí jak budeš chtít.

vasfire*

Aha, to je tedy docela dost, to jsem si nemyslel, budu dávat vrstvu cca 4-5cm. říkal jsem si stlačení tak o 1-2 cm max. musím podle toho spočítat objem kubíků, co bych objednal na celou plochu.

doplněno 28.02.13 09:25:

jde mi o to že se musím dostat na úplnou rovinu s postraními obrubníky, tedy kolik se bude muset cca nasypat vrchem. Popřípadě přidat na obrudníky ještě třeba prkno, abychsi mohl udělat zarovnání pro uválení o kus výše.

Stejně ale asi nejlépe uvidím až po prvním vyzkoušení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]