Nejste přihlášen/a.
Dostal jsem starou, krásně tvarovanou, měděnou formu na pečení bábovek. Forma je z venkovní strany hodně pečením zčernalá, je na ní zapečená nečistota.. Vnitřní strana má původní pocínování. Chtěl bych obnovit, měděný vzhled, aby vynikla její krása. Jak to docílit. Protože se jedná o organickou, zapečenou nečistotu, tak se domnívám, že by bylo možné použít nějakou slabší kyselinu. Pokud ano, tak jakou? Mechanické čistění, například obroušením asi nepůjde, vzhledem k dosti členitému povrchu Poraďte, prosím. Děkuji.
Děkuji za odpověď. Taky jsem myslel třeba louh. Alespoň jsem se ujistil, že bude asi nejvhodnější. Zítra ho koupím a uvidíme.
No nevím, SIDOL je možná spíš na kliky, nebo ne? (= mechanicky leštit).
Spáleninu rozpouští louh (sodný NaOH, vodní roztok, potírat nebo ponořit - podle velikosti), určitý čas to trvá, ale výsledek bývá dobrý. Nesmí přijít na hliník, měď by vydržet měla, zrovna jako smalt. Stačí jedna rovná polévková lžíce granulí rozpustit v 0,2l vody a k potírání použít starý kartáček na zuby - štětce leptá. Potírat stačí asi po 10 minutách, i déle. Po očišténí opláchnout vodou popř. zředěným octem. Připravený roztok lze použít vícekrát, omezíme znečišťování životního prostředí.
NaOH (granulovaný) je ke koupi v některých hobbymarketech nebo drogeriích.
Žíravina - chraňte pokožku i oči (viz návod), při potřísnění omýt vodou a octem.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.