Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jakým polystyrénem zateplit

Od: staa* odpovědí: 27 změna:
Přeji hezké odpoledne.Prosím o radu.

Jak silným polystyrénem doporučíte zateplit r.d. ,zeď silná 45 cm z plných cihel.

27 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

megane*
hodnocení

1x

Na takúto otázku sa tazko odpovedá...

Treba viac info.. aký dom mate? plocha? konstrukcia? ,druh vykurovania? vase ciele?mieto kde sa dom nachádza? vase financne moznosti...

Inak vseobecná rada znie.. cim viac tym lepsie.. cena polystyrenu je len zlomkom z ceny takejto novej fasády...a tepelnoizolacne vlastnosti rastu primo úmerne s hrubkou...priklad... za 10 cm izolaciu s fasadou sietkou atd das napr 500 kcs za meter ..za fasadu 20cm das 700 a mas dvojnásobne lepsie izolacne vlastnosti..

tak jen dodám,RD je na dvě patra ,jedno patro 55m2 a druhé taky,plastová okna.,zateplení stropu 25 cm rockwool.Hydroizolace asi žádná,to neumím posoudit.Základ je z kamene..Vlhkost v pkojích cca 50 - 60%.Barák je suchý.Teda ,když jsem se naučil větrat po instalaci plastových oken :).Topím plynem,letos bych chtěl instalovat automat.kotel na TP.Tak teď babo raď. Zateplit ,nebo ne?Já nevím ,jak to poznat. Když u souseda byly dvě firmy,tal jedna říká smaozřejmě,vyplatí se to .|A druhá ne ,návraznost je tak velká a riziko plísní velké.Soused má úplně stejný RD ,jako já. Myslím,že když pozvu více firem,tak bude výsledek stejný.Buď je firma solidní a dobře poradí a zateplí ,jak se má ( popřépadě řekne,že to je zbytečné) Anebo přijede nesolidní a samozřejmě ,protože chce práci, bude tvrdit ,že v každém případě zateplit.Co bude potom,je ani zajímat nebude.Nasledují jen kecy,ajo u kamaráda.Měl jste odkopat RD,podřezat apod. Takže,jak poznat co je dobré a co ne.Když se podívám po okolí,tak je to spíše ve prospěch nezateplovat. Děkuji zaodpovědi

hodnocení

0x

dle vaší finanční situace 15 bych viděl jako optimum,někde jsem viděl tabulku kde se dala spočítat tepelná ztráta zdi se sílou polyše,mít peníze volil bych spíše asi vatu

kratast*

volil bych taktez 15 cm minimalne . rika se ze 1 cm polyše je jako 10 cm zdiva. nevim jak moc to je pravda, dokonce bych rekl ze to je blize nezpecifikovane, ale o necem to vypovida :)

hodnocení

0x

Rovněž bych byl pro 15 cm, ale je třeba porovnat s ostatními izolacemi ve stropě, okna dveře..

zapomeňte na 1polyše cm se rovná...(hloupost)

jabraka*
hodnocení

0x

Z praxe by 10 cm tloušťka měla stačit,další zvětšení tloušťky izolace už může být neefektivní.Samozřejmě každá přidaná tloušťka dále zmenší ztráty.Ale musí se tím efektivně snížit i přidané náklady.Větší tloušťku bych doporučil především na stropy.

JABRAKA

samouk*
hodnocení

0x

Převážně se dává polyš 50mm, ale viděl jsem i 70mm,tuto sílu jsem použil i já když jsem zateploval dvě místnosti zevnitř před třemi roky a bylo nutné zateplit severní zed silnějším polyšem,než padesátkou,což také dnes je citelně znát na topení,mám mnohem více tepla při citelné uspoře paliva,takže je vše OK.*cteni*

samouku, prodávám polyš,

musím Vás ujistit že 5 cm se hlavně prodává na špalety..

dneska je zateplení od 10 cm výše... skladem máme až do 20 cm,,,,.

jabraka*
hodnocení

0x

Také jsem viděl v sousedství izolovat 5 cm polystyrenem šedým,po dohotovení jsme v jednom bytě (kamaráda) měřili teplotu stěn.Stěny byly relativně studené,i když se topilo na plné pecky.

Já mám ze tří radiátorů dva zavřené a teplotu celou zimu 26 st.C.Ale zateplení je 15 cm EPS.

JABRAKA

Mno ve dvou místnostech a kuchyni máme zastaveny všechny tři radiátory,jde o panelový dům z roku 1968 zateplený asi 15cm polystyrenem.Jinak běžně se používá od 15 do 20cm!

vrbodol*
hodnocení

0x

Mám na baráku zeď vašich rozměrů a zatepleno 10. Je to sakra znát, protopim tak o polovinu mín uhlí a i v mrazech tam po ránu není nějaká veliká zima.Pravda máme ještě plastová okna a zateplemou půdu Rockvolem.

tak to tady pročítám a zase máím zmatek. Loni jsem to řešil a bylo mi řečeno,že to zateplení stěn nemá takový efekt,alespoň u mne. Mám 60cm zeď cihla a bylo mi řečeno,že návratnost je strašně velká.Uvažoval jsem o zateplení z důvodu úspory a taky vyrovnání stěn pro omítku.Tak jsem z toho jelen. a zase nevím jestli do toho jít.Navíc na různých forech se píše ,že zateplit starý RD z 60 let je blbost

Macku, musíte si uvědomit, že spousta lidí se po internetu i mimo něj vyjadřuje k věcem, kterým nerozumí, ale oni jsou přesvědčeni že to ví naprosto přesně.

Dále záleží na dalších podrobnostech, ale velmi důležitých! Mluvit lze o tom desítky hodin, napsat to ale zabere spoustu času..

vyzmu jen jednu Vaší větu a uvede pár drobností..

"že zateplit starý RD z 60 let je blbost"

ano je to blbost když: objekt je vlhký, máte vlastní les na topení, dům byl postaven velice kvalitně, nemáte žádné izolace ve stropě..

ne je to blbost když: objekt je izolován, musíte topit drahým palivem, dům byl postaven v minulé kvalitě, doplníte izolce stropu a okna..

a jen na těchto větách můžeme mluvit hodiny..

klidně se ptejte dál..

jendad

Hodně informací je zde hestia.energetika.cz/...

5cm izolace odpovídá cca 20cm dřeva(srub) nebo 80-100cm plná cihla nebo 1,5m betonu , kamene

ale tak to není...

sanyo*
hodnocení

0x

Pouze předávám vlastní zkušenost mého známého, který mi toto říkal mimochodem asi před týdnem. Bydlí v nadm. výšce jako já - 700 m/n.m, obývá rodinný dvojdomek - cihla, zeď 45 cm. Tuším, že říkal v roce 2010 - byly ještě dotace, zateplil fasádu polyšem 15 cm, nová okna a dveře. Předtím propálil na plynu 30 tisíc Kč, teď polovinu, t.j. 15.000,_kč. Pochopitelně neznám podrobnosti způsobu topení, myslím, že topí přibližně stejně jako před rekonstrukcí. Mimochodem dostal dotace cca 90000,-Kč. Takže asi tak.

aaaaaa*
hodnocení

0x

já mám zeď 50 cm, zatepleno v červnu 2011 15cm a pro srovnání přidávám tabulku jak si zapisuji pravidelně spotřebu. Já tedy zastánce zateplení nebyl, návratost mi vychází asi na 120 let, ale druhá polovina rodiny si to nedala vymluvit. Je to spotřeba vždy od ledna do prosince. Úspora mi vychází zatím nula, topíme pořád stejně. Ten skok mezi roky 2003 a 2004 je tím, že jsem nákladem asi 1000 Kč zateplil schody na půdu. Když to srovnám se 180000 za zateplení ...

Jakým polystyrénem zateplit

no a vo tom to je.Jeden úspora polovinu druhý skoro nic.Prase ,aby se v tm vyznalo *zed*.Takže jsem ,tam,kde jsem byl.Zateplit,či ne?

macku, opravdu je to složité Vám sdělit, že na 100% ušetříte x% energie.

Znáte někoho, kdo kvalitně zateplit a neušetřil? Je jasné, že zateplení je přínos, jinak by se to nedělalo. Když napížete, že máte plastová okna, hned mě napadne, zdali jsou ty okna nejhorší, nebo nejlepší na trhu?

Pokud nevíte, zdali máte funkční hydroizolaci, začněte zde. Zjistit její stav. Páč zateplovat vlhký barák je špatné řešení..

jendad

Pokud nevíte kudy vám utíká teplo , zkuste sehnat někoho , kdo vám vyfotí dum infra kamerou .Tam zjistíte ,kde máte největší uniky tepla.

Zda se vám vyplatí zateplovat si musí každý zodpovědět sám.Někomu stačí obyčejné krbovky na dřevo do denních místností a zateplovat za statisíce se mu moc nevyplatí.

frantisekpetru*

1) nějak se mi nezdá ta úspora cca 750m3 v roce 2004 pouze zateplením schodů na půdu...
2) píšete, že topíte pořád stejně, ale přitom máte za rok 2006 docela citelný nárust oproti roku 2005 (nevěřím, že takový rozdíl je způsoben "chladnější" zimou - pokud vůbec byla chladnější) a vůbec celkově od roku 2005 do roku 2010 vám ta spotřeba s malými výkyvy defacto stále roste - proč, když topíte pořád stejně?
3) dále píšete "úspora zateplením zatím nula" - zateploval jste v červnu 2011, tzn. že jste v roce 2011 topil po zatepleníjen půl sezóny, přesto jste protopil oproti roku 2010 o nějakých cca 200m3 méně (tj cca 12%), kolik by to mohlo dělat za celou sezónu?
Možnost nějakého relevantnějšího porovnání už může dát rok 2012 (zatepleno celou topnou sezónu) se spotřebou cca 1400m3 oproti roku 2010 (celou topnou sezónu ještě bez zateplení) se spotřebou cca 1700m3 - rozdíl 300m3, což je cca 18% a to už je docela slušné číslo.
Berte totiž taky v potaz, že tepelné ztráty prostupem zdí se na celkových ztrátách budovy podílí jen z cca 20-25%. Když to hodně zjednodušeně zase přenesu na vaši stavbu a vaši spotřebu, tak z celkové spotřeby 1700m3 v roce 2010 vám přes zdi "proteklo" cca 340 - 425m3 plynu. Pokud po zateplení zdí zůstalo vše ostatní (podlahy, stropy/střecha, okna/dveře, intenzita větrání, způsob vytápění, počet a chování obyvatel domu) stejné a vy jste zateplením ušetřil cca 300m3, tak se dá (znovu zdůrazňuji velmi zjednodušeně) říct, že jste tepelnou ztrátu prostupem zdí téměř úplně eliminoval.
A je potom otázkou výpočtu, kolik ta úspora bude dělat v penězích, na kolik vyjde investice do samotného zateplení a jaká je tedy návratnost takové investice.

hhh*
hodnocení

0x

už jsem dokonce zateploval novostavbu 26 neo

zatepluje se dle požadavků, třeba i 40cm Neo

modrastrecha.sk/...

samouk*
hodnocení

0x

Pane Milane cukrari,ja už žádný polyš nepotřebuji.Bohudík jsem v loni dodělal zateplení všech topenářských rour 2 a 1coule na které jsem dal 5cm polyš aby byly víc než dobře zateplené a všude kde nepotřebuji aby topily.To proto,že zdílím ten názor,že mají topit především radiátory když tam jsou a ne roury,které se nedají ani regulovat.Holt néní šprochu, aby na tom nebylo pravdy,trochu a má to něco do sebe to už poznávám také.Jinak já po tom veškerém zateplení jsem už za vodou tak když jsem před 3roky ve svém kotlíku DAKON DOR16 protopil za sezonu 50metráků ořechu 1 tak letos je to sotva 30.Už také netopím pánu bohu do oken,to za prve a za druhé,jsem všechny místnosti 3+1 ve svém domku podkopal a vybudoval místnosti pro uhlí,kotelnu,dílnu,dřevník a garáž,kterou jsem taktéž ne jen zateplit 5cm polyšem,ale i obložil podlahovkou od podlahy až ke stropu 2,5m.Napřed zkusmo a když jsem viděl že tyto desky jdou docela dobře montážní pěnou lepit ne jen na polyš,tak už jsem pokračoval.Občas mě osvítí nějakej nápad a tak ho hned realizuji,když to jde a jsou na to podmínky a korunky.Jinak každý si musí rozhodovat sám za sebe v tom jak,kolik a čím zateplovat.Néní však dobré o tom jenom kecat a čekat na to,že možná přijde nějakej kouzelník a nebo, že ono to nějak dopadne.Každý je strujcem svého štěstí a mě stačí,když někde něco u někoho uvidím,že dělá na svém domečku a už jsem osvícenej ve svém konání,takto se já samo učím a taktéž na tom pracuji už 60roků a ještě mě to nepominulo.*cteni*

hodnocení

0x

Dle norem je minimální tlouštka zateplení 12cm,doporučení je 15cm,kotvení minimálně 6 maximálně 12 PTH/m2 (na zákldě zkoušky v konkrétním zdivu!)

frantisekpetru*

Můžete uvést, která norma toto předepisuje?
O normou předepsané minimální tl. zateplení slyším prvně v životě a zateplovat se dá i bez dodatečného kotvení (tuším do maximální výšky 8 metrů a samozřejmě v takovém případě záleží na rovinnosti, soudržnosti a přilnavosti povrchu a je opravdu nejlepší provést zkoušku).

Norma ETAG a ETICS stanoví, že druh počet a umístění kotevních prvků (hmoždinek) musí vždy stanovovat projektová dokumentace zateplení. Je zateplení i bez hmoždinek a je to i dle Etagu.

Jakým polystyrénem zateplit #2

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]