Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapojení ventilátoru wc

Od: aaaaaa* odpovědí: 3 změna:

Zdravím a mám dotaz, zda bude fungovat včetně časování ventilátor elektro-paloucek.cz/...

když mám od elektrikáře od světla protažený drát, končí čokoládou a drát je tam žlutozelený, černý a modrý.

Který drát kam zapojit?

Spínač na světlo mám klasické tango, zatím jen rozsvěcí světlo.

P.S. pokud má někdo tip na vzhledově pěkný a nehlučný ventilátor na wc včetně opožděného startu, díky za něj. Bo sedět a poslouchat hukot se mi nechce a kolaudace trvá na ventilátoru ač spokojeně 13 let žijeme i bez něj.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

2x

Nepůjde. Zelenožlutý drát použít nemůžete a tento větrák potřebuje nulák, stálou fázi a spínanou fázi.

Doporučuji osadit obyčejný ventilátor a zpožďovač dát pod vypínač. Pokud nechcete, aby Vám ventilátor vrtěl a vrčel nad hlavou, lze zpožďovač nastavit tak, aby se fofrník rozeběhl po zhasnutí, případně vyměnit vypínač za dvoj vypínač...

doplněno 26.02.13 15:55:

...způsob zapojení záleží samozřejmě také na tom, kolikadrát máte do vypínače, případně kde je druhý konec toho drátu k ventilaci...

aaaaaa*
hodnocení

já si to myslel. Zapojené je to myslím tak, že od vypínače vedou dráty ke světlu a pak pokračují, zatím zavěšené pod stropem. Tedy zapnu světlo a hned je elektřina i ve větráku, vypnu, není elektřina ve větráku.

hop®

No tak to je docela nešťastné zapojení, pokud máte přívod do vypínače a není po cestě propojovací krabička. Bez předrátování (od vypínače) nevidím jinou možnost, než běh ventilátoru zároveň se světlem, tady ani zpožďovač nepomůže (zpozdil by i zhasnutí světla).

Elektrikář pravděpodobně moc nepřemýšlel nad variantami zapojení...

Chtělo by to od vypínače druhý kablík k ventilátoru, pak lze něco řešit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]