Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příspěvek na bydlení

Od: brodzi* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně příspěvku na bydlení. Mám známou se třemi dětmi, kterou její rodiče vystěhovali z bytu jelikož s nimi několik let nebyla. Bydliště má hlášeno na magistrátu města. Nyní žije v pronájmu kde nemůže mít trvalé bydliště. Tudíž jí vlastně logicky nemůže vzniknout ani nárok na příspěvek na bydlení.

Jenže otázka je jinde. Je-li nějaká matka v nájemním bytě bez trvalého bydliště, jaké má možnosti nebo co by měla udělat aby získala nějaké peníze na bydlení?

Setkal jsem se totiž s případem kdy úřednice chtěla po žadatelce smlouvu. Žadatelka jí řekla, že tam nemá trvalé bydliště a tak jí úřednice řekla at si od nájemníka nechá napsat, že trvalé bydliště nedává a žadatelka at donese potvrzení o zaplacení nájmu. Všechno donesla. Úřednice jí řekla, že jí zašle zpětně peníze za minulý měsíc a tento jí vypočítá kolik by měla dostat. Dnes se dozvěděla, že peníze jí nedojdou a nárok na dávku nemá i když donesla veškeré doklady, které uřednice chtěla. Na jednu stranu uřednice má pravdu, že bez trvalého pobytu není dávka ale na druhou stranu o tom, že nemá trvalé bydliště žadatelka nemá, věděla. Tudíž otázká zní. Je nějaká možnost požádat si o nějaké peníze na byt nebo bydlení bez trvalého bydliště?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

111*
hodnocení

0x

no na bydlení asi ne, ale jsou jiné příspěvky, na živobytí koukni na stránky MPSV.

hodnocení

0x

Podle mých zkušeností to nelze. Peníze na bydlení se dávají pouze na základě trvalého bydliště.

Nicméně pokud má Vaše známá nájemní smlouvu, tak se na tu adresu může k trvalému bydlení na úřadě přihlásit. I bez souhlasu majitele. Já jsem kdysi tuto informaci dostala, a také se podle toho zařídila, a příspěvek na bydlení jsem pobírala.

brodzi*
hodnocení

A to by měla utomaticky trvalé bydliště a musela by změnit si i trvalé bydliště v občance nebo by to bylo jen přihlášení pro úřad aby dávku získala?

iz*

K trvalému pobytu se musí přihlásit na obecním úřadě, oprávněnost pobytu v uvedeném bytě by musela doložit platnou nájemní smlouvou.

Automaticky nezíská nic.

iz*
hodnocení

0x

Rodiče nemohli vystěhovat dceru, která s nimi nebydlela. Mohli pouze zrušit jejé trvalý pobyt.

Žadatel musí doložit, na základě čeho v bytě bydlí - nájemní smlouvu (nájemník) nebo výpis z katastru nemovitostí (majitel bytu či domu).

Dále musí doložit potvrzení o tom, že v bytě bydlí na základě platné nájemní smlouvy, potvrzení o platbách nájemného a záloh na energie. Všechny smlouvy by musela mít Vaše známá uzavřeny na své jméno.

___ Odkazy:

Příspěvek na bydlení

Sociální tématika

Sociální poradce

jamamba*
hodnocení

0x

Dobrý den, k trvalému bydlišti se sice může na příslušném úřadě přihlásit sama, ale pokud bydlí v družstevním bytě, pak bez souhlasu majitele to nejde. pouze u bytu v OV.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]