Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak ušetřit při praní

Od: fartin* odpovědí: 12 změna:

Dobrý den nemám zkušenosti s calgonem.Zajímalo by mě jak se správně dávkuje.(kolik tablet na každé praní(případně na kilo prádla-nevím zda to souvisí s vahou prádla či ne) To znamená jak dlouho Calgon vydrží a zda je ekonomičtější koupit gel,či co se vůbec nejvíce vyplatí .Děkuji bobr

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ron*
hodnocení

3x

Dobrý den.

Já Calgon nepoužívám vůbec. Máme tvrdou vodu a abych zabránila zničení pračky, tak jednou za čas naleju do bubnu pračky asi dvě deci obyčejného octa a pustím základní prací program naprázdno bez prádla. A pračka je jako nová.

Naše babičky na změkčování vody používaly obyčejnou sodu. I ta mnohem levnější než Calgon.

mowla*
hodnocení

2x

Nejvíc se vyplatí Calgon nekupovat a nepoužívat - info přímo od skutečných opravářů praček, ne těch ´reklamněmasážujících´ z TV...

*smich*

ladaadal*
hodnocení

2x

Nechci ti brát iluze, ale nejvíc ušetříš, když nebudeš kupovat Calgon. Když si sečteš, kolik za něj dáš a o kolik prodlouží životnost pračky, tak tě vyjde levněji po rozbití pračky koupit novou. Stačí se zeptat jakéhokoli dobrého opraváře, který to potvrdí.

hodnocení

1x

Souhlas se všemi, také mi opravář řekl, že např. v Praze (a všude tam, kde je vodovod, nikoli studniční voda), je Calgon naprosto zbytečný. Dříve jsem kupovala granulovanou sodu (stála 2 Kčs), tu jsem nasypala do pračky, zapla na vyvářku, a tím pračku vyčistila - to jsem dělala cca 2x ročně. Opravář mi to schválil. Dnes už jsem tuto sodu dlouho neviděla, tak totéž dělám octem. Rovněž se dá ocet použít místo aviváže - mimochodem také hustá reklamní masáž co se týče aviváží - je to ekologičtější, levnější, splní to stejný účel a ještě se vyčistí pračka.

hahanaj*
hodnocení

1x

Nepoužívám ani calgon ani aviváž .

Jak píší ostatní jednou za čas projedu praní s láhví octa a pračka je jako nová- To mi poradil opravář.

lidus*
hodnocení

1x

Dobrý večer. Po 15ti letech mi opravář měnil u pračky topné těleso a rozhodně nevypadalo jako to co ukazují v reklamě, Moje pračka Calgon a nic podobného nikdy neviděla a opravář jen řekl mě dáte 700 a spočítejte si co by za těch 15 let stál Calgon. Dnes má pračka 23 let a pere vesele dál, přemýšlím, že vystřídá na chalupě tatramatku po dědovi co má nejméně 35 let a koupím si novou.

iz*
hodnocení

1x

Calgon nepoužívám, nevěřím ani prodloužení životnosti pračky. (Přes 11 let mám pračku Indesit a pere stále stejně dobře. )

ifkali*
hodnocení

0x

Cslgon nepoužívám,ale občas nechám pračku projet program praní s octem,doporučení od odborníka na pračky.

doplněno 25.02.13 15:38:

oprava.Calgon,aby se nkdo nepohoršoval jak píšu:)

doplněno 25.02.13 16:13:

My pereme teda ve studniční vode, ale i tak je půllitra octu čas od času vynikající,než drahá chemie z obchoďáků.Odzkoušeno,doporučeno-výsledek je:)

samouk*
hodnocení

0x

Já používám již řadu let bez ůdržbovou ůpravu vody,což je 1/2 coulová 15cm dlouhá magnetická trubka,která se montuje na přívodní

hadici k pračce a mám vystaráno navždy a nemusím se o nic starat.Tuto trubku používám také na přívodu do eletryckého bojleru a to

jak na studenou vodu,tak i horkou z bojleru a to proto,že hlavně horká voda způsobuje vodní kámen a zarůstání baterií.Jinak však jsem

ještě nepoznal u bojleru,že bych ho měl po 5 letech používání zarostlí vodním kamenem a nebo že by někde tekl.Jen jednou jsem jej ze

zvědavosti po 3 letech používaní rozdělal a byl jsem náramně překvapen absolutní vnitřní čistotou,jako kdybych ho právě koupil z obchodu.

To bylo moje druhé poznání a skušenost z bojlerem.Ta první byla u mého prvního bojleru 125litrů,který po 3letech provozu začal téci.Po

rozdělání byl v takovém stavu,že jsem ho musel vyhodit a koupit nový,tehdy na radu instalatéra,který tyhle opravy běžně provádí,jsem si

tuhle magnetickou trubku dnes stojí kolem 1000kč koupil a namontoval na přívod studené vody do bojleru a vůbec toho nelituji.Je to velmi

cená a vynikající věc,která má neomezenou životnost.Kdo nic nezkusí,také nic nepozná.

takjan*

Nikdy jsme ho nepoužili

hodnocení

0x

když dáte na každé praní calgon či podobnou sr...u jež je poměrně drahá po 10-ti letech praní spočtete, že jste za tento prostředek vydala stejné peníze jako za novou pračku.Tudíž budete mít 10 let starou pračku v nic moc stavu ale v ceně 2 praček. JAk bylo řečeno výše, nevyplatí se. Sám o sobě prášek již změkčuje vodu.

honza75*
hodnocení

0x

Přidám do zdejší studnice moudrostí svoji čerstvou zkušenost. Pračka Bosch, stáří 4,5 roku původní cena 14 tis. Odešlo vnitřní ložisko (jsou tam 2 + gufero). Vzniká to tak, že gufero přestane těsnit a do ložiska proniká voda. Udávaná přibližná cena opravy od různých opravářů cca 3,5 - 6 tis. Nakonec jsem to po prvotním šoku rozebral sám a našel obyčejný nezatěsněný (pouze kovem zakrytý) ložiska "Poland" a gufero "India". Typické tzv. kurvítko. Také samotná vana (plast) je dělaná tak, aby odradila kutily, jako jsem já, tedy výrobce nepočítá s jejím rozebíráním, přestože není naštěstí svařená. Koupil jsem poctivý zatěsněný ložiska ZVL + gufero vše za 180,- Kč s DPH a opravil to sám za asi 9 hodin čistého času (šlo mi to pomalu, protože jsem to dělal poprvé). Omlouvám se čtenářům - opravářům praček, že jsem jim nedal vydělat, ale takový je život v tržní ekonomice.

Proč to hlavně píšu, protože v Brně máme hodně tvrdou vodu. Spirála měla asi 2 mm krustu kamene, kterou jsem "odvařil" kys. citrónovou. Podle mě by ovšem už dlouho nevydržela, protože na několika místech, kde se kámen odloupl, byla spirála načernalá. Zřejmě takto spirály odcházejí. Na místech, kde odpadne kámen, se zřejmě odporový drát přehřeje a přeruší. Nicméně calgon apod. se určitě nevyplatí, resp. nezaplatí. I případná výměna spirály vyjde levněji. Svépomocí na 100%, opravářem jistě také.

V čem ovšem může "calgon ke každému praní" pomoci je možná jinde. Problém je povlak, který se tvoří vzadu na vaně a bubnu. Jedná se o směs zbytků pracího prostředku (gel nepoužíváme) a vodního kamene. Tento narůstá a i zapáchá a nakonec je cítit i prádlo. Po té, co jsem vše vyčistil mechanicky, tak prádlo krásně voní a zdá se i lépe vyprané. Takže je otázka, co s tím, protože rozebírat kompletně pračku každé 2 roky není řešení. Takže minimálně používat ten ocet, ale ten nepronikne všude a nerozpustí silné vrstvy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]