Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lepidlo a štuk

Od: lucius* odpovědí: 12 změna:

Ahoj, mám dotaz, koupil jsem dům, kde komplet předělávám interiér. Vyměnil jsem ocelové zárubně za obložky, oškrábal jsem barvu a chtěl jsem znova vymalovat, zde ten problém. Zedníci mi doporučili dorovnat zdi lepidlem a pak použít keraštuk.

Nyní jsem zjistil, po tom co je vše hotov, že nedali do lepidla perlinku. Zjistli jsme to tak, že přišel známý a ptal se na perlinku, podle něj pokud ji tam nedali vše popraská. Je tomu tak?

Mám je nahnat to vše znova oškrabat a dat perlinku a nezaplatit?

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Lucias, teď v tom budete mít zmatek..

Když nejsou trhliny doteď na stěně, tak nevím proč by se tam měli udělat po natažení lepidlem. To se používá stále častěji, na srovnání hrubých nerovností před nanešením štuku. Jelikož máte již hotovo, nic neřešte a sledujte, že se nic nebude dít..

doplněno 25.02.13 14:33:

pokud to nepraskalo doteď, tak nemá co praskat dále..

lucius*
hodnocení

Tedy přeloženo, nemělo by praskat? :)

jabraka*

Flexibilní stavební lepidlo vytvoří pevnou a pružnou vrstvu.Lze ho natáhnout na beton,cihly,nebo omítku,nepraská ani se neodlupuje.Protože obsahuje dost vody,mírně se smrští,když tvrdne.Rozdíl se doplní tou stěrkou,nebo keraštukem.Pak je plocha kompaktní a podle zkušeností se na ploše trhlinky vyskytují vyjímečně.Ty se snadno opraví při malování.

JABRAKA

hodnocení

0x

Osobně bych si na stěny lepidlo nedal a už vůbec ne na staré,max.tak na ytongové jádrol! raději bych vše okopal a opětovně ohodil a naštukoval! nevím proč dnes hned všede cpou lepidlo?I štukem se to dá srovnal (pokud nejsou nerovnosti víc jak centimetr nebo potom sádrovou omítkou!

michaltopic*

No protože pokud je zeď nerovná, tak se snadno lepidlem srovná! Štuk by se měl dávat na rovný podklad. No a lepidlo bez perlinky je jako svíčková bez knedlíku.

michaltopic*
hodnocení

0x

Jestli tam dali lepidlo bez perlinky, tak to popraskat může. Záleží na stavu zdiva. Ale dům je dům a hlavně staší popraskat prostě může (časem). Možná to ale považovali za zbytečné. Jenže potom tam to lepidlo dávat nemuseli a mohli to "rovnou" vyštukovat. Jestli se vám povede nahnat je zpátky a opravit to, to je otázka.

hodnocení

0x

Popraskat to může a nemusí, záleží na tom, jak zdi pracují. Pokud byly v omítkách již dříve praskliny nebo trhliny, objeví se zase.

Perlinka se používá právě proto, aby se tyto věci eliminovaly, například, aby nevylézaly spáry tvárnic, atd..

Být Vámi, nechám to být, stejně tam ty zedníky už nedostanete.

A mimochodem - dovedu si představit lepší technologické postupy, než srovnání lepidlem.

No jo, ono lepidlo, perlinka a hlavně penetrace, to jsou základy dnešní zednické profese :)

lucius*
hodnocení

Přesně to mám na faktuře: pentrace, lepidlo a perklina. Co je na tom špatně? (Penetrace ani nevím co je :) )

špatně je, že máte na faktuře něco co nemáte na zdi, minimálně kvůli tomu bych si s nimi promluvil o snížení poměrné částky za chybějící a přitom fakturovanou perlinku.

Tak moment, to je nvá, poměrně zásadní informace! Pokud máte na faktuře, že tam máte perlinku a víte určitě že jí tam nemáte - omlaťte to zedníkům o hlavu, minimálně je to na kompenzaci smuvní ceny.

Penetrace je tekutá stavební chemie, kterou se ošetřuje omítka, aby získala jednotnou strukturu, nebo aby (v případě hloubkové penetrace) získala větší soudržnost.

jabraka*
hodnocení

0x

Perlinka určitě nutná není.Opravuji lepidlem(flexi)zdi běžně,ale používám na dorovnání a vyhlazení Finální stěrky.Pokud ale chceš mít zdi hrubé,tak ten Keraštuk,ale nanášet po zaschnutí lepidla a jen v tenké vrstvě.U něj mi vadí,že se prodává v šedivé barvě a špatně se malbou zakrývá.Prima stěrka po nanesení je bílá a pomalu není třeba malovat.

JABRAKA

lucius*
hodnocení

Je pravda, že když jsem na ten jejich štuk maloval, tak to bylo peklo :)

Asi jsem špatný češtin, ale tedy když jsem měl relativně rovné zdi bez prasklin a jen to natáhli lepidlem aby to bylo extra rovné pro štuk tak by to nemělo praskat?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]