Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyplati se krbovky bez vymeniku?

Od: milanekkk odpovědí: 7 změna:

Zdravim,

chtel jsem se zeptat.

Chtel jsem si koupit krbova kamna s vymenikem s tim, ze je pripojim k stavajicimu plyn.rozvodu.

Vzhledem k velikosti meho domu by jsem vybral Hass Sohn Kalmar 11 tyto kamna stoji 26000kc

K tomu bych musel nechat vyvlozkovat komin vlozkou furanflex za 16000kč. K tomu nepocitam cerpadlo,zal.zdroj, zapojeni atd.

Napadla me druha varianta.

Nechal bych vyvlozkovat a koupil kamna bez vymeniku cca za 15000kč. Tyto kamna by byla v obyvacim pokoji 78m3.

Myslite, ze mi to usetri nejake naklady na vytapeni? Poznam to vubec? Nechal bych jeste otevreno aby sel teply vzduch do chodby. Pomuze to te chodbe trochu, vytopim ji?

Dekuji za vase zkusenosti a rady.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

jako kamna bez výměníku mají řadu výhod,něpotřebujete el proud a mužete topit i když nejde,pak mají lepší učinost protože aby jste ohřál vodu tak to musíte hodně nafutrovat,voda to silně ochlazuje,zatím jsem neviděl nějak extra řešený ohřev,bud to je jen vodní plášt okolo nebo výměník na hoře pod kouřovodem,ale pořád je to krabice a letí to komínem,když už bych si měl vybrat jdu do klasiky vložky ,a nejlépe nějaké kanadské,je sice dražší ale když vidím u kamaráda jak to topí a spaluje plynuje a ta spotřeba je to paráda kor při dnešních cenách a dostupnosti dřeva,druhý má s vodou a to je žrout-už přemýšlí o kotli na dřevo protože tam je učinost jinde

jendad

Stejnou technologii jako kanadská kamna mají jotuly F 602cb

Nebo americké vermontky aspen levna-kamna-krby.cz/...

Všechny kamna prodávaná v americe musí mít od 90 let splnovat emisní limity , které splní bud CB nebo s katalizátorem

dada09*
hodnocení

0x

Řešil jsem podobný problém poté, co jsme letos první zimu v nezatepleném rodinném domě vytápěném plynem. Od ledna přítápíme krbovými kamny Tala 09 - 8kW bez výměníku a spojenou kuchyň s obývákem a dětským pokojem cca. 65 m2 tak v pohodě vytopíme na 23°. V ložnici a chodbě, dalších cca. 25m2 je trochu chladněji, protože jsou stranou. Ve všední den temperujeme přes den plynem, odpoledne topíme kamny a v noci opět plyn, víkendy celý den kamna. Spotřeba plynu se nám za leden, který byl navíc o něco studenější než prosinec snížila o cca. 20%. Takže znát to určitě je, záleží jen na tom, jak drahé dřevo se Vám podaří sehnat.

milanekkk
hodnocení

Dekuji za odpoved.

Docela jste me potesil :) sice mate v tomto vyhodu spojene kuchyne s obyvakem coz ja mam samostatne obyvak ktery vede do chodby ale snad to zvladne i tu chodbu tak nejak vytopit.

Dreva mam plnou stodolu. Takze minimalne na jednu zimu mam zajisteno. Jinak tady v okoli se da sehnat drevo levne.

hop®
hodnocení

0x

Připojit krbovky na "plynový rozvod", nezlobte se, ale to se Vám docela povedlo *smich*

Jak už kolegové potvrdili, i krbovky bez výměníku budou významným tepelným zdrojem. V "obýváku" pravděpodobně "býváte" většinu času, ostatní místnosti není nutné vytápět na teplotu, ve které se dá pohodlně sedět bez pocitu zimy.

Navíc, pokud máte dřevo za rozumnou cenu, poznáte to na peněžence podle mne dost významně!

P.S.: Navíc se zahřejete i při přípravě dřeva... ;)

doplněno 24.02.13 21:20:

Já vím, také jsme to všichni pochopili, jen mne pobavila ta formulace...

milanekkk
hodnocení

Samozrejme jsem myslel na stavajici rozvod topeni kde je pripojen kotel na plyn.

rei*
hodnocení

0x

Dobry den, taky jsem takhle uvazoval.A dokonce nad stejnou znackou. Pak jsem ovsem diskutoval s nekolika lidmi a vysledek byl koupit litinove kamna bez vymeniku. Kouknout muzete treba na znacku Morso, nebo Jotul. Na chate mame pouze obyc ocelove a po zkusenostech s litinou doma bych priste urcite priplatil a koupil litinu. Je dulezite aby topili konvekci pokud maji topit i jinam nez v mistnosti urcenem prostoru (salave teplo vyzaruje smerove). Viz ve vyhledavaci konvekce a salani - rozdil mezi nimi.Preji hezky den.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]