Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Odhlášení z trvalého pobytu bez náhrady?

Od: jirka* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, mám trvalé bydliště u rodičů, ale již 6 let zde nebydlím. Chtěl bych se odhlásit z trvalého pobytu u nich, ale nemám se kam nahlásit. Vím, že v těchto případech je psán trvalý pobyt na radnici-což mi nevadí, ale potřebuji vědět jestli je možnost toto odhlášení provést z mé strany bez přítomnosti nebo zásahu rodičů ( matka otevírá mé dopisy i přes to, že jsem s ní o tom již několikrát mluvil i přes hádky a když jsem jí navrhl, že se odhlásím, tak říkala, že je to moc složité a nemíní se na tom podílet). Je možnost se odhlásit samovolně? Jaký je postup? Děkuji

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pravdomluvny*
hodnocení

1x

Pokud chcete pouze zabránit otvírání Vaší pošty rodiči, nemusíte rušit trvalý pobyt. Stačí si na poště změnit doručovací adresu, popřípadě na institucích odkud Vám chodí pošta udat jako doručovací adresu tu, kde bydlíte.

jirka*
hodnocení

Tady nejde pouze o otevírání pošty, ale celkově o to, že nemám potřebu jakýmkoliv způsobem s rodiči o čemkoliv mluvit a jednat. Takže pouze chci vědět jestli je možnost se sám odhlásit i v případě, že nemám kam se nahlásit. Jinak adresu pro doručení mám samozřejmě nahlášenou svoji,ale je korespondence, která se doručuje pouze na adresu trvalého bydliště a jsou to právě ty důležité věci, které se týkají pouze mě. I tak děkuji za odpověď.

martini*
hodnocení

1x

Domnívám se, že jen vy rozhodujete o tom, kde budete mít trvalý pobyt. Problém by byl pokud byste se chtěl k někomu nahlásit, ale na odslášení jistě vaši matku potřebovat nebudete.

lidka*
hodnocení

0x

Jirko, nemusíte mi odpovídat, když nechcete. Ale z jakého důvodu se nemáte kam přihlásit, když už 6 let u rodičů nebydlíte a předpokládám, že nejste bezdomovec? Není to ode mne zvědavost, ale spíš vodítko pro dobrou odpověď.*klik*

jirka*

Dobrý den, nemám se kam přihlásit, protože jsem v podnájmu s přítelkyní a majitel mi tam trvalé bydliště samozřejmě nenechá přihlásit. A na koupi vlastního bytu zatím nejsou fin. prostředky.

lidka*

Máte písemnou smlouvu o podnájmu? Možná by to na ohlašovně stačilo k získání trvalého pobytu. Zde jsem ještě zkopírovala podmínky přihlášení - tuším, že z Uherského Brodu. Ale podklady by měly být všude stejné.

Kam se obrátit, když... ...měníte bydliště?

Jaký je vlastně rozdíl mezi bydlištěm a místem trvalého pobytu?
Bydlištěm se zpravidla rozumí místo trvalého pobytu občana. tj. místo, kde má občan rodinu, rodiče, byt nebo zaměstnání. V takovém případě jde o tzv. stálé bydliště. Současná právní úprava už pojem přechodný pobyt nezná. Místem trvalého pobytu je adresa pobytu občana v ČR, kterou si zvolí. Občan může mít jen jedno místo trvalého pobytu a to v objektu, který je podle zvláštního právního předpisu označen číslem popisným a který je podle zákona č. 50/1976 Sb., o územním plánování a stavebním řádu, určen pro bydlení, ubytování nebo individuální rekreaci.

Kde změnu hlásit?
Změnu místa trvalého pobytu občan ohlásí ohlašovně v místě nového trvalého pobytu. Je-li údaj o místě trvalého pobytu úředně zrušen, je místem trvalého pobytu sídlo ohlašovny, v jejímž územním obvodu byl občanovi trvalý pobyt úředně zrušen.

Co je třeba předložit?
Občan je při ohlášení změny místa trvalého pobytu povinen vyplnit a podepsat přihlašovací lístek. Dále musí předložit občanský průkaz, u něhož není oddělena jeho vyznačená část v důsledku změny místa trvalého pobytu a doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu, nebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Takové potvrzení se nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí souhlas na přihlašovacím tiskopisu k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny.

Kolik zaplatíte?
Správní poplatek v případě přihlášení změny místa trvalého pobytu stojí 50 Kč.

pravdomluvny*

Chtěl bych se zeptat, kdo je myšlen tou oprávněnou osobou. Pokud je to majitel bytu u kterého jsem v podnájmu, silně pochybuju, že by mi umožnil se v jeho bytě přihlásit k trvalému pobytu :)

lidka*

Hodně jsem toho přečetla o přihlášení k trvalému pobytu podnájemníka. Je nutný souhlas vlastníka bytu, protože bez jeho souhlasu není ani platná podnájemní smlouva. Je to logické. Zákon ale nevylučuje možnost přihlášení se podnájemníka k trvalému pobytu, protože trvalý pobyt nezakládá žádná práva k bytu. T.zn., že ukončením podnájemní smlouvy také končí trvalý pobyt. Ovšem pokud není taková dohoda mezi vlastníkem, nájemníkem a podnájemníkem, a není jistota, že po ukončení podnájemní smlouvy se zároveň podnájemník přehlásí, raději to přihlášení neumožní, aby následně nemusel on žádat o ukončení trvalého pobytu. Ne proto, že by toho s ukončením podnájemní smlouvy nedosáhl, ale aby nemusel obíhat na úřadě a čekat na ukončení správního řízení. Tak jsem to pochopila. *cteni*

pravdomluvny*

Ano, to jste vyčetla a pochopila správně. Takže všechny tyhle řeči slou zbytečné. Tazatel se prostě v podnájmu k trvalému pobytu nepřihlásí, což už ví.

lidka*

Nemusím mít vždycky poslední slovo, ale teď si dovolím napsat k tomuto příspěvku ještě jedno vyjádření. Nemyslím si, že diskuze byla zbytečná. Nemusí být přínosem jen pro tazatele, který předloží otázku. Ale i pro další, kteří mají podobný problém a dostanou se na Poradnu třeba i náhodně. A tak kdybych skutečně na adrese podnájmu potřebovala trvalý pobyt (např.zápis děcka do MŠ nebo ZŠ, sociální příspěvek na bydlení apod.), hledala bych cestu, jak vlastníka bytu přesvědčit o mém dobrém úmyslu dodržet jeho podmínky. Tak třeba bych mu nabídla písemnou smlouvu podle občanského zákoníku, že do určitého termínu po skončení podnájemní smlouvy osobně zruším trvalý pobyt na adrese jeho bytu. A to pod sankcí dohodnuté smluvní pokuty jištěné třeba blankosměnkou s vyplňovacím prohlášením. To by bylo asi možné, pokud je samozřejmě podnájemní smlouva v souladu se zákonem. Možná, že mi tento postup nějaký právník na Poradně zamítne, ale ráda se poučím. *stop*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]