Nejste přihlášen/a.
Zdravím zdejší odborníky! Plánuju kompletní rekonstrukci skoro stoletého rodinného domu. Dům je z části podsklepený, plánuju ho celý podříznout někde v úrovni podlah přízemí a provést kompletní novou hydroizolaci místností. Rozdělal jsem podlahu v přízemí nad podsklepenou částí, abych se podíval jak to tam vypadá. Je tam 10 cm prostor vysypaný nějakým "bordelem" a trámy co nesou dřevěnou podlahu. Pod tím se zdá být nějaký beton. Otázkou je, zda má smysl uvažovat o instalaci teplovodního podlahového topení do takhle nízké podlahy. Obávám se, že když budu přidám alespoň nějaké zateplení, tak se i to tam prostě nemůže rozumně vejít. Podlahy zase nehci příliš zvedat kvůli návaznosti na chodbu a schodiště. Navíc např. v kuchyni by se ještě podlahovka musela zkombinovat s odpadem, který zřejmě také bude muset vést pod podlahou. Jaká je minimální tloušťka podlahy a její skladba tak, aby to nebyly vyhozené peníze a netopil jsem víc do sklepa než do přízemí?
Rozhodnutí záleží na tom,zda je možné provést tepelnou izolaci pod topením.Protože je pod tím sklep,šlo by jednoduše zaizolovat strop sklepa,aby se ztráty tepla dolů minimalizovaly.Uvaž také o podlahovém topení elektrickém.To je na výšku podlahy ideální.
Kromě toho je tu i alternativa,kombinovat podlahovku s radiátory.Podlahovku jen do míst,kde je nutná tepelná pohoda.
JABRAKA
Zaizolovat sklep odspodu mne sice napadlo, ale ma výšku jen 2 metry, což není mnoho. Asi nakonec dáme podlahovku nej do koupelny přes zpátečku a hotovo.
jabrako máte pravdu, až na to, že topení elekřinou je u nás zdaleka nejnákladnější způsob topení. Každý plive na paneláky a chce barák. Když slyším kolik rošně protopí baráčníci jsou to několika-násobky spotřeby panelákového bytu, kde dvou pokoják za rok vytemperujete za cca 10tis. Kč,- ELEKTRIKU ROZHODNĚ NEDOPORUČUJU.
O (ne)vhodnosti podlahového topení bylo již napsáno desítky článků. Skladbu musíte mít? alespoň 15 cm EPS 100Z, nebo 10cm a systémovou desku,...
opravdu si chcete komlikovat práci?
Víte jaký je to pocit, když si můžete přidat na radiátoru teplotu a nahřívat se u radiátoru?
doplněno 08.04.13 13:51:polemiku nechám na delší povídání.. jen slabá izolace pod ní je první problém..sice můžete použít kvalitnější izolaci, ale vše je o penězích..
Podlahovka má smysl v koupelně a na záchodě, kde i spočívají její výhody. Dále maximálně v obývacím pokoji popřípadě v kuchyni, když je spojená s obývákem. Proč například vyhřívat podlahu v ložnici, kde se zdržujeme minimum času a ještě k tomu v posteli a ne nohama na zemi? Podlahovka je dobrá pouze tam, kde chceme mít nohy v teple. Primárně je určená pro ony koupelny, kde jsme dokonce bosky po výlezu z vany či sprcháče. No a v části s podklepením tím budete vyhřívat částečně i strop sklepu pokud nezvolíte vhodnou izolaci a to vzhledem k vaší požadované výšce cca 12cm asi nebude moc reálné.
Našel jsem jeden zajimavý obrázek, kde jsou doporučené výšky materiálu znázorněny. Ale nad podsklepenou částí budete potebovat 100mm minimálně.
doplněno 08.04.13 18:35: Tohle video ukazuje, že existují i systémy, které se vejdou do 15mm vrstvy betonu. Tyto systémové desky však nebudou z těch levnějších. Ceny za metr čtvereční si však budete muset zjistit sám, mě zaujaly ty videa ostatní se mi nechce hledat
Pan Milan: To už je věc každého z nás jak dlouho se zdržujeme v koupelně. Vašemu "kamarádovi"stačí 3 minuty, někdo tam zůstane ještě dalších 30 minut... Pokud někdo uvažuje o podlahovém topení na většině plochy domu je koupelna zanedbatelný příplatek. Ale jak píšete, polemizovat by se nad tímto tématem dalo donekonečna. Je potřeba si hodně dopředu zjistit kolik by mě to stálo a jestli to stojí za určitou "pohodu", kterou si pod tímto představuji.
Žebřík v koupelně je praktické uvažovat i přes instalovanou podlahovku.
vše je o polemice, ...Primárně je určená pro ony koupelny, kde jsme dokonce bosky po výlezu z vany či sprcháče.
kámoš tvrdí, v koupelně jsem pár minut, vylezeš z vany, postavíš se na rohožku, a za 3 minuty jdeš z koupelny. na tu chvilku řešíš podlahovku... Za ty prachy? dej tam froťák.. když máš koupelnu čistou, tak ho pověsíš na radiátor (žebřík) a uschne ti..
Je to na každém, jak se rozhodně...
Opravdu je to o osobnich preferencich. Muj tata si podlahovku udelal do obyvaku s tim, z eizolaci by daval stejne. Ma pripravene vyvody i na klasicke topeni. Co ja vim tak je extreme spokojeny a uz by za radiatory nemenil. Ja mam podlahovu take v celem dome avysledek je takovy, ze nakonec neopime na vysoke teploty, staci 19 - 20 i pro zimourivou manzelku. Jak je zname tepelna pohoda se neurcuje pouze podle teploty vzdychu v mistnosti, ale zapocitavaji se do ni i teploty ostatnich povrchu jako je podlaha, steny okna..
Souhlasim. Osobne podlahovku neodmitam, ale bohuzel zjistuju, ze je pro moji situaci vyrazne hure realizovatelna. V soucasne chvili uvazuji takhle, dam-li radiatory, muzu dat do podlahy cca 8cm izolace + 4 cm anhydrid (12cm je zhruba vyska soucasnych tramu + stavajici prkenne podlahy a na to uz jen 0,7cm plovoucky a hotovo. Pokud tam budu dávat podlahovku, musím její šířku ubrat z izolace. Tzn, dostávám cca 5-6cm izolace a to už není zrovna moc.
Nikdy jsem podlahové topení nedělal, ale něco o tom tuším. Je to, jak napsal milancukrar. Jinak je to pouze o penězích. Pokud jsou, já bych udělal z důvodu málo místa podlahu s podlahovým topením suchou cestou bez zalití trubek. Hlavně co nejvíc izolace pod topení. Třeba kvůli nákladům samodomo. A dal bych i radiátory. V praxi byste se pak rozhodl, co používat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.