Nejste přihlášen/a.
Ahoj, máte prosím někdo zkušenosti s praním žinilkového potahu? Chtěla bych vyprat potah z křesla, ale obávám se, že se srazí. Děkuji za vaše tipy a přeji fajn den, m.
Vzhledem k tomu, že žinylka byla látka, kterou jsem od dětství miloval pro její zvláštní hebkost a taky proto, že ji měla babička jako přehoz na gauč (teda nejen ten přehoz - této látky bylo a ještě je doma celkem dost), jsem se informoval, než sem sem začal o tomhle pro pány "trochu mimo" tématu psát.
Více o to, co je to vlastně "žinylka" a jak se dělá je třeba zde .
Na praní jsem se zeptal maminky, která ještě výrobu ( z doby 1. republiky) pamatuje - děda do té textilky chodil sezonně pracovat. Dozvěděl jsem se, že žinylku (tu dříve vyráběnou) pere normálně v pračce, na nízkou teplotu a nic se jí nikdy nestalo (nesrazila se). Ale také mi říkala, že jí určitě neublížíte, když ji vyperete ručně jako jemné prádlo (to samé, co psala kolegyně v příspěvku výše) a máchat ji budete ve stejně vlažné (tedy ne studené) vodě jako jste ji prala. A sušit stejně jako např vlněný svetr - rozložit (nevěšet aby se to nevytahalo) žádné velké teplo, jen vlažný proudící vzduch.
Snad vám to, co jsem zjistil, pomůže.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.