Nejste přihlášen/a.
Mám před podpisem smlouvy o nájmu bytu.
Majitel je ve smlouvě uveden jako pronajímatel, ale je to přes správu nemovitostí, která ho zastupuje, i na konci smlouvy u podpisu je uvedeno: majitel zastoupen na základě plné moci a jméno jiné, ze správy nemovitostí. Telefon a adresa pro komunikaci je také na správu nemovitostí, v tom bych neviděla asi nic divného.
Ale zarazil mě tenhle bod smlouvy: "Nájemce je povinen umožnit pronajímateli přístup do předmětu nájmu za účelem kontroly dodržování této nájemní smlouvy, přičemž o umožnění prohlídky požádá pronajímatel nájemce nejméně týden před stanoveným termínem."
Je to běžná součást nájemních smluv? Chápu, že chtějí mít nad bytem kontrolu, už při schůzce si mě prověřovali ohledně výše příjmů a případného zadlužení, což zdůvodňovali tím, že tam nechtějí nějaké problémové nájemníky a docela to chápu. Ale ten přístup do bytu není blíž specifikován a nerada bych, aby mě do bytu majitel (nebo zástupce?) chodil třeba dvakrát měsíčně kontrolovat. Navíc to dle uvedené formulace může být tak, že oni mi týden dopředu pošlou termín a já zrovna budu v práci nebo někde pryč.
Další dotaz mám ohledně zámku na dveřích - ve smlouvě o tom není zmínka, ale předpokládám, že si můžu vyměnit zámek na vstupních dveřích do bytu, protože klíče od toho stávajícího zámku může mít teoreticky kdokoliv, původním nájemcem počínaje.
Zámek vyněmit pochopitelně můžete, jinak pokud se chce pronajímatel ochránit před poškozením předmětu pronájmu tak si tuto doložku stanovit může, termín je oznámený dle smlouvy dostatečně včas a myslím si, že kontroly by nebyly, ale pronajímatel se kryje.
Rozumím tomu, že se kryje, ale všechny ostatní body až na tento jsou napsány podrobně. Jakékoliv změny smlouvy, hláíšení poruch (kromě nějaké havárie), výpověď a další jsou pouze písemně a to na adresu mého trvalého bydliště, což je 150 km a jezdím tam tak jednou za měsíc. Tak mám strach, aby mi třeba neposlal písemně, že za týden v tolik a tolik tam přijde a já se o tom nedozvěděla pozdě a porušila tím smlouvu.
Osobně jsem se s tímto bodem setkal v nájemní smlouvě dvakrát. Tento bod jsem respektoval, přeci jen na něm nevidím až tak nic nepochopitelného. Ani jeden majitel tohoto práva nevyužil. Podle mě jde o standardní bod, právě pro případ, kdyby měl majitel nemovitosti podezdření, že mu byt nájemník např. vybydluje... Jinak by do bytu musel vyrazit asi jen v doprovodu orgánů Koneckonců, smlouvu podepisují obě strany a obě strany by při podpisu měly se vším souhlasit...
Dobrý den, zámek si vyměnit můžete a bod o kontrole je ze zákona : § 665
(1) Nájemce je oprávněn užívat věc způsobem stanoveným ve smlouvě; nebylo-li dohodnuto jinak, přiměřeně povaze a určení věci. Pronajímatel je oprávněn požadovat přístup k věci za účelem kontroly, zda nájemce užívá věc řádným způsobem.
Jak již bylo řečeno, podle občan. zák. má právo vlastník bytu, provádět kontrolu bytu, zda je užíván v souladu se smlouvou. Do bytu může jenom za přítomnosti nájemce. Zámek od bytu si můžete vyměnit, ale musíte o tom předem vyrozumět majitele a jemu dát klíč. Klíč se dává proto, že může dojít např. během vaší nepřítomnosti z důvodu dovolené, k havarijnímu stavu v bytě nebo k události, kdy je třeba odvrátit hrozící škodu . Je doporučováno dělat to tak, že klíč, co obdrží pronajímatel bytu se dá do obálky, která se přelepí a přes přelepy se podepíše vašimi podpisy. Vy tak máte jistotu, že vám do bytu nikdo nevstoupil, když jste nebyla doma a pronajímatel zase ví, že ho nebudete podezírat. Kontrola bytu je důležitá věc, která se běžně do smluv o nájmu dává a nelze ji opmenout a jak již uvedeno, je uzákoněná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.