Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak velký ohřívač vody pro 3 tři lidi?

Od: timik* odpovědí: 24 změna:

Dobrý den, prosím pěkně o radu, jak velký ohřívač vody by jste mi doporučili do běžné domácnosti nyní pro tři lidi? A lišilo by se to kdyby to bylo časem pro čtyři lidi? Dosluhuje mi 150 litrový ohřívač vody. Přemýšlím jestli ohřívač o objemu 120 litrů, nebo 150 litrů. Plyn nemám, takže plynový ohřívač nepřipadá v úvahu. Mám sazbu nízkého tarifu 20hod. Mám jít opět do 150 litrového, nebo při nízkém tarifu 20.hod. by mi stačil 120litrový? Ještě doplním v úvahu příchází jen ohřívač na elektřinu. Jestli jsem něco zapomněl uvést tak se ptejte. Děkuji předem za rady a tipy.

doplněno 19.02.13 17:39:

Ještě doplním že dřív jsme měli 8.hodinový nízký tarif, tak proto jsem šel do 150litrového. A nyní když mám 20hodinový nizký tarif, tak se ptám jestli jít při tomto tarifu opět do 150 litrového, nebo mi při tomto současném tarifu stačil 120 litrový.

24 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tesyk*
hodnocení

5x

Doporučil bych vám tu 150. Již z toho důvodu, že ho nemusíte potom topit na 80°C, ale bude vám stačit třeba jen na 60 a tím mu i prodloužíte životnost.

timik*
hodnocení

Zajímavá rada *palec*, i ty ostaní jak si je všechny pročítám *cteni*.

figurek*
hodnocení

3x

Nejde jen o tarif za elektřinu, jde o denní spotřebu teplé vody. 120 litrů je pro čtyřčlennou rodinu funkční minimum. Stodvacetilitrový bojler vám celkem pohodlně bude stačit v létě, kdy studená voda má teplotu kolem 20°C. V zimě už je 120 litrů příliš málo. Já právě stodvacítku mám a v tuto roční dobu na koupání nestačí.

Ale ještě vám prozradím moji druhou domácí zkušenost. Jestli budete mít doma tři holky, pak vám tak jako tak vyčabrají všechnu teplou vodu, bez rozdílu v objemu bojleru.

janmega*

Já bych dal holkám bojler na 50 litrů, naučily by se šetřit.

Jak to tady vypadá, budou to v budoucnosti moc potřebovat, tedy až si to budou samy platit.

timik*
hodnocení

Také děkuji za odpověď, dávám palec nahoru za dobrou radu *palec* .

timik*
hodnocení

Také děkuji za odpověď, dávám palec nahoru za dobrou radu .

samouk*
hodnocení

2x

Taky bych si přihodil polínko do diskusního kotle,teda jestli mohu podotknout,tak bojler bude určitě lepší 150l,zvláště až budete ve čtyřech,to se potom šetřit teplou vodou moc nedá.Co však dá a to vám chci nyní zdělit.Až budete montovat nový bojler, tak si na www.e-čerpadla.cz kupte MAGNETICKOU ÚPRAVU VODY DUKLA CZ MÚV.Mají rozměr od 1/2 až po1 1/2 a stojí kolem 1000-1500kč.Je to taková magnetická trubka která se montuje na studenou vodu na přívodu do bojleru a která vám velmi výrazně prodlouží životnost celého vnitřku nádoby bojleru,kde výrazně zamezuje korozy a tvoření vodního kamene,který také rozpouští.Tato trubka má neomezenou životnost a rozhodně se vyplatí jí mít nainstalovanou.Dokonale se vám postará o to, aby jste měl vnitřek nadoby čistý jako zrcadlo a nemusel se o něj strachovat v obavách nad tím kdy si klekne a nebo kdy budu muset jej otevřít a vyčistit.Tyto starosti vám odpadnou,díky této magnetické trubce.Já poznal na vlastní oči že tomu tak skutečně je,když jsem měnil menší bojler za větší a tuto trubku jsem měl namontovanou i když dříve byla kovová celá,ale to na principu nic nemění.Funkci má stále stejnou a je jen dobré,že se v její výrobě dál pokračuje. S pozdravem SAMOUK*cteni*

hahanaj*
hodnocení

0x

my máme 160 l jistota je jistota

hodnocení

0x

my jsme 4 a máme 125l dražice a stačí záleží jak je někdo náročný na dlouhé sprchování nebo vanu tak by to asi nestačilo, lae jak máte 20 hod tarif tak 125 musí stačit*frajer*

frantisek*
hodnocení

0x

Píšete, že jste měli 120litrů, tak musíte posoudit zda Vám to bude stačit. Navíc plánujete přírustek do rodiny tak uvažujte co bude lepší. Já bych se určitě rozhodl pro 150 litrů. Jsme sami dva z manželkou, dost často tu máme naše děti z vnoučaty. Měli jsme 120 litrů a bylo to tak na hraně. Nyní máme 150litrů kombinovaný a jsme velmi spokojený do menšího boileru bych už nešel.

timik*
hodnocení

Děkuji vám za odpověď. Asi jste se překoukl :),ale neva, dosluhuje mi 150 litrový. V současné době jsme tři. Já se ptal kdyby eventuélně to bylo možná někdy pro čtyři. To je právě to,když jsme tři a mám 20 hod nízký tarif, proto se ptám kolik litrový by jste mi poradili. Nechci aby ten ohřívač vody byl předimenzovaný a nebo naopak poddimenzovaný. Ještě doplním že dřív jsme měli 8.hodinový nízký tarif, tak proto jsem šel do 150litrového. A nyní když mám 20hodinový nizký tarif, tak se ptám jestli jít při tomto tarifu opět do 150 litrového, nebo mi při tomto současném tarifu stačil 120 litrový. Víc hlav víc ví :). Tak se ptám tady :).

frantisek*

Omlouvám se přehledl jsem to. Jak už jsem napsal já bych radil ten 150 l. I když je tam ta elektrika. Ještě jednou zopakuji, že máme 150 l kombinovaný. Pokud topíme do topení, tak nás elektrika nic nestojí a kotel to ani nepocítí. A i kdyby jsme měli jen elektriku, tak bych šel zase do 150 l. Teplé vody není nikdy dost.

Ne...víc hlav v tomto případě neví...a ani vědět nemůže.

Nezáleží na nikom jiném než na požadavcích Vaší rodiny...jestli stačí menší či větší objem a jaký konkrétně.

Pokud máte doma tři hydromasážní vany o objemu 500l, pak nestačí ani 400l ohřívač, pokud si naopak jednou denně myjete ruce,

pak Vám stačí 50l, i kdyby Vás doma bylo dvacet.

Vezměte opět 150l...mezi ním a ohřívačem o objemu 120l není finanční rozdíl prakticky žádný...a v provozních nákladech dtto...

Proboha..bavíme se tedy o 30 litrech...a to ještě "možná", to proto, že označení ohřívačů často neodpovídá přesně jejich objemu,

takže se klidně může stát, že 150l ohřívač bude ve skutečnosti 145l...a 120l bude mít objem 125l..

fribble*
hodnocení

0x

120 l je pro 4 lidi tak s bídou na sprchování, na vykoupání to není. Při 20 hod. NT se sice voda dohřívá jak je třeba, ale když se všichni chceme vykoupat večer, tak to nemůže stíhat. Jak říkala babička - forota je pán - a platí to i o teplé vodě, zásobička je zásobička.

kamouk
hodnocení

0x

ja se prosim take prizivim na teto otazce,budeme stavet,plyn je,a ted-mam hruzu z elektrickeho ohrevu-do budoucna s ohledem na narust energie-plynove nebo elektricke?

1kWh při ohřevu plynem...je za cca 1,85Kč...při ohřevu elektřinou to nebude méně jak 2,40Kč...

Vypadá to pak jednoznačně...na první pohled..

Ale na druhý pohled budete mít nižší tarif i na ostatní spotřebiče v domě...po dobu 8h denně..a pak se ten rozdíl může

vykompenzovat.

Pokud bude nutné ve Vašem domě instalovat cirkulaci TV, pak je plyn lepší...

olaf71*
hodnocení

0x

to záleží na náročnosti. nám stačí pro 3 lidi 80l. který se ohřívá dvakrát za 24 hodin podle spínání NT. koupání v napuštěné vaně je ale tabu :)

janmega*

Na chalupě mám boiler na 30 litrů a na 20 hod.

V léťe se klidně dva osprchují za sebou. Pokud se ve sprše dělá jen to, k čemu je to určené je to OK.

Honza

uska*
hodnocení

0x

Mám také nízký tarif 20 hodin denně a do koupelny jsem si pořídila jen 50 l Ariston Velis, je placatý, hezký. Vzhledem k tomu, že dnes bojlery jsou jen na zásuvku, takže jej mám zapnutý v zásuvce na topení a mohu si nahřát vody kolik potřebuji. I kdyby šlo po sobě třeba 6 lidí do sprchy, tak bojler stihá nahřívat. Není důvod mít velký bojler.

timik*
hodnocení

Děkuji všem co přispěli a eventuélně přispějí za snahu dobře poradit, odpovědět na mou otázku :)*palec* .

timik*
hodnocení

Dobrý den, tak sem dávám malý dovětek pro kolika litrový (bojler) ohřívač vody jsem se rozhodl. Děkuji všem za ochotu mi poradit,a díky za vaše dobře míněné rady,nebyly zbytečné, pečlivě jsem si je i několikrát pročítal*cteni* a zvažoval jaký koupit. Rozhodl jsem se a koupil ohřívač vody o 150 litrech.

doplněno 30.03.13 19:34:

Přeji všem hezky den.

joudic*

tak tak, mam 80L a 2 by se nevysprchovali ani nahodou, nicmene mam studnu tzn do bojleru tece 5C voda

No ta 150 tka bude pro vas akorat. My mame doma 200 l a ta se da taky vyplacat jsme doma ctyri a topime ho na 60 ...
Hlavne si kupte napriklad drazice nebo eventuelne tatramat. Hlavne ne neco levneho sikmookeho. Deda si koupil v obi neakou cinu a za tri roky menil za drazice... My uz je mame doma asi 25 let od vypraveni...

hodnocení

0x

Jsme tři, máme 120 Dražice, ohřev na cca. 60 stupňů Celsia. Máme nízký tarif a někdy se stane, že večer je voda vlažná zvlášť při mytí nádobí, vytírání apod. Takže buď to chce přidat na ohřevu, nebo větší bojler, nějak jsem si zvykl :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]