Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak skladovat dřevěné brikety

Od: uska* odpovědí: 15 změna:

Prosím o radu nějakého znalce. Hodlám v létě za nejnižší ceny si přikoupit dřevěné brikety do krbu jen na dobu opravdu zlou, mraziska, fujavice nebo jako rezervu. Kde skladujete tyto brikety?

I když budou pod střechou, tak v létě u nás venku je běžně 80% vlhkost vzduchu, když zaprší tak i více. Nerozpadnou se brikety? .

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

vlasatec*
hodnocení

2x
Dost záleží na tom jak jsou balené. Mě malinko boptnaji i na půdě, ale už tam jsou tak 3 roky.
laybor*
Dřevěné brikety mají malé nároky na skladování, ale je vhodné je skladovat v suchých a uzavřených prostorách nebo lze využít i otevřené zastřešené plochy. Při správném (tj. suchém) skladování mají prakticky neomezenou dobu skladovatelnosti. Dřevěným briketám vadí přímý kontakt s vodou(při něm dochází k nabobtnání briket a jejich rozpadu na piliny), atmosférická vlhkost, chlad a mráz jim ale nevadí. Brikety skladujte v bezpečné vzdálenosti od lehce zápalných látek a zdrojů zapálení.

hodnocení

2x

Pokud to jsou OPRAVDU brikety - tím myslím lisované na profi stroji, ne ty hroudy pilin zmáčknuté na nějakém samodomo werku, tak tam nemusíte mít obavy.

Uvedu příklad - ve firmě, kde jsem pracoval, se lisovaly brikety ze všeho, co prošlo odsáváním, ty brikety se vedly trubkou ven, kde padaly do ohradové palety na brambory. Až byla plná, tak se ještěrkou odvezla na záhumenek, některé shora zatáhli strečkou, některé ani to ne. Palety se rovnaly na sebe, na tu horní se dával klasický vlnitý plech, jako se dává na hráně řeziva. Brikety to ustály bez problému. Ale jak jsem zdůrazňoval, není briketa, jako briketa, ta správně slisovaná se pozná tak, že když s ní švihnu o podlahu (beton, dlažba) tak se nesmí rozprsknout.

uska*
hodnocení

Děkuji za reakce a nápovědu. Já jsem jen na zkoušku koupila balík briket v Kaufu, hořelo to bezvadně. Brikety byly baleny v igelitu, ale dnes už si nevzpomenu jestli to bylo vakuové balení a nebo ne. Kousek od nás se brikety vyrábí, ale ty jsou volně ložené. Až se oteplí pojedu s nimi třísknout o zem a zjistit kvalitu *smich* Bohužel místnost na uskladnění nemám, tak budou muset být pod přístřeškem. Díky Uška

uska*
hodnocení

Dovolím si pokračovat v tématu, ať nezakládám nové vlákno.

Mám na výběr ze 4 druhů dřevěných briket do krbu. Všechny mají psanou výhřevnost 17 - 20 MJ/Kg. K dispozici by byly brikety

1. dubové, 2 smrkové, 3. dub + buk, 4. měkké dřevo /to asi nebrat/ . Ceny jsou přibližně stejné.

Může mi , prosím, někdo poradit, které si mám objednat? Co nejlépe a nejdýl hoří?

doplněno 25.04.13 09:39:

Díky za reakci, ale vyzkoušet nepůjdou neboť objednávky s dovozem jsou od 1 tuny.

jendad

Pokud jsou brikety slisovány stejným tlakem , tak by měli mít i stejnou hmotnost (měkké stlačíte více , tvrdé méně) . To znamená , že měkké i tvrdé se slisují na stejnou hustotu. Já bych koupil od každýho vzorek a vyzkoušel kvalitu . Protože vyrobci jsou ruzní a nemusí byt vždy pravda co je napsáno. Myslím si ,že největší vyhřevnost budou mít smrkové, tam je v nich navíc i pryskyřice .

Já briketami netopím , ani nemám s nimi zkušenost . Takže to jsou jen mé doměnky. Nejlépší je jak jsem psal od každého vyzkoušet.

Jenže s tím tlakem jste ,,lehce´´ vedle! Dá se říct, že brikeťák je třeba seřídit na daný materiál, zejména otvírací tlaky svěráku a také tlka na hlavním pístu. Protože když se tlak přežene, tak není výsledkem briketa tvrdá jako železo či dokonce neplovoucí. Jen a pouze dochází k tomu, že brikety brzo vydřou čelisti lisu, kterými projíždí. Naopak nízká tlak vcelku logicky přináší slabě slisovanou briketu, která drží jen silou vůle a rozpadá se velice ochotně.

Takže shrnuto - briketa se chová stejně jako výchozí materiál, protože se do ní taky nic nepřidává ani se z materiálu nic neextrahuje. Takže do krbu lze doporučit spíše brikety z tvrdého dřeva - tedy dub, nebo buk. Ale i brikety z měkkého dřeva nejsou nevhodné, jen hoří rychleji, což přináší častější přikládání. Naopak nedoporučuji agromateriály - řepka, seno, sláma, makovina. Ty jsou sice o dost levnější, ale vhodné jsou třeba do kotle - nehoří tak výrazným plamenem, tedy není z nich takový ten požitek z ohně, pro který si pořizujeme prosklené krbové vložky. Krom toho mají vysoký podíl popela, což taky není to, co bychom asi preferovali...

jendad

Díky za vysvětlení :) . Já brikety nevyrábím a ani nepálím. Takže díky za dobré informace.

Uško, přikládám odkaz na tabulku výhřevnosti jednotlivých druhů dřeva, jsou tam dost rozdíly, stačí porovnat a vybrat si i podle ceny
vytapeni.tzb-info.cz/...
jendad

Štípané dřevo má jinou hustotu než brikety. To znamená i jinou hmotnost .Když , tedy slisujete měkké piliny , tak mohou mít větší váhu(objemově) než rostlé tvrdé dřevo a tím i vyhřevnost.

To jako kilo dubových briket má jinou výhřevnost než kilo dubových polen?
jendad

Ne , mají stejnou vyhřevnost . Akorát dáte do bedny o určitém objemu více briket (větší váhu ) než polena . To znamená , dáte do topeniště více paliva(energie) a to vám déle hoří.

Štípané dřevo má jinou hustotu než brikety. To znamená i jinou hmotnost *smich*

To už máme dneska apríla? Ten čas ale letí...

uska*
hodnocení

Děkuji za pro mne přínosné odpovědi, snad jsem to dobře pochopila. Bodíky už nemám, vyčerpala jsem je v první části dotazu, takže díky a ahoj Uška

paja333
hodnocení

0x
Zdravím se skladováním briket už mám dlouholeté zkušenosti vždy skladuji ve stodole a nikdy nebyl žádný problém a to tam některé jsou 3-4 roky vyzkoušel jsem snad všechny bruhy briket a po všech zkušenostech už používám jen bukové protože ze všech testu co jsem dělal vždy vyhrály takže mužů jen doporučit cena za tunu je 4500kc což je dobre mají dobrou výhřevnost a krasne hoří a v krbu nezůstává skoro žádný popel

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]