Nejste přihlášen/a.
Zdravim,
prave jsem zjistil, ze misto srovnani sterkou mi rovnaji podkladni beton nalepovanim podlahoveho EPS na "buchty". Dal jsem dve varianty (perlit nebo sterka) a oni zvolili "treti cestu", ktera je pry bezna a usetrim za material. Slozeni ma byt 2x3cm EPS (100Z a 3cm zvukove izolacni) + 2x1.5cm OSB. Nerovnost podkladu je max 1.5cm, ale vetsinou mene, "buchet" davaji 12 na desku 0,5x1m. Jdou na me z toho mrakoty, protoze to urcite bude nejak pracovat.. Mate nekdo nejaky nazor prosim? Neco by slo jeste zastavit..
R.
Běžně se polystyren pokládá na holý podkladní beton a nelepí se,je to zbytečné vyhazování peněz za lepidlo! Označení polystyrenu jsem nikdy nezkoumal bo na to byl mistr,takže nevím,ale ob.na fasády je měkčí než do podlah
Velmi dekuji za rychlou odpoved, ale porad nejak nejsem uklidnen Vetsinou vzdy velmi peclive patram na webu, abych zjistil, jak se ma co delat, a pak se clovek nestaci divit.. Vim, ze praxe je obcas odlisna, ale nekdy az moc.. Vzhledem k tomu, ze nestavim pasivni novostavbu, jsem smiren s kompromisy, ale ne za kazdou cenu, hlavne tedy ne za cenu funkcnosti a zivotnosti..
Rovnani podlahy lepenim na buchty pri danem slozeni je opravdu "oficialnim postupem" ekvivalentni srovnanim sterkou nebo perlitem? Nechce se mi verit, ze to nebude mit vliv na unostnost atd. Sam jsem si v prizemi delal OSB podlahu na rosty a vim, co to dela kdyz na to skacou deti z postele.
No uz se zacinam trochu uklidnovat, diky Z rozcileni jsem psal perlit misto liapor.. Nejlepsi buchty jsou stejne makove.
Diky za obsahlou odpoved. Samonivelaci spocitali pri 30m2 na 15000Kc jen material, takze buchty budou asi levnejsi, ale byla to jejich volba Jako druhou vrstvu izolace jsem chtel dat 3cm zvukove izolacniho EPS, ktery vsak bychom museli shanet, skladem neni. Nejjednodussi varianta je udelat i druhou vrstvu z 3cm 100Z... Strop je masivni miako a dole je jen kuchyne, takze by pripadne vetsi hluk nemusel vadit. Nebo by ta hobra ci krocejova vata byly vyrazne lepsi pri onech dalsich 3cm? Zase mam obavu, ze kvuli "vlhkym buchtam"by tam mela byt poslepovana parozabrana.. Ty OSB budou 2x18mm, spletl jsem se.. Staci ty OSB jen radne prosroubovat bez lepeni (spoje+plocha)? Porad se to tu resi, ale nevim nac ma lepeni nejvice vliv oproti prosroubovani, jestli na pevnost nebo taky na vrzani.. Kdybych dal 2x3cm EPS, tak jeste by neco mohl zachranit mirelon 5mm mezi OSB, ale zase otazka, jestli to konstrukci spise neoslabi (mensi smykove treni a tim vzajemne spolupusobeni obou desek). Cert aby se v tom vyznal. V patre je jen pracovna a loznice, takze zatizeni i hlukove velmi male.. Zase ale kdyz postavim na okraj tezkou knihovnu, tak bych nerad, aby mi to vyboulilo byt jen o nejaky milimetr podlahu (skripani..). V detailech akufloor jsem videl, ze se proto kolem sten misto izolace dava hobra+10cm siroky pasek z OSB, tim se to bodove zatizeni u okraju pekne roznese. ( tzb-info.cz/... Dalsi vyrobci na to ve svych ukazkovych postupech zase pecou..
kicirici
nivelaci bych musel spocitat, bezne tj. cca 1,2kg/m2/1mm u nivelace od 2mm min. tl., no ted uz je to asi jedno, ale jsem nekde na cene 4500,-/ 30m2 pri 10mm
Tebou popsany EPS tzv. hlukovy, rika se mu krocejovy a ma oznaceni 3500, 4000, 5000 atd.
Tento EPS je mekci nez EPS 100Z a slouzi jako pro krocejovy utlum, ale! jen pokud na nem je mazanina o tj. 70mm.
Zadny EPS neslouzi jako hlukovy - hluk sirici se vzduchem, mimochodem krocejovy hluk se siri konstrukci.
Ve tvem pripade je davan EPS jen zduvodu levneho navyseni nic vic.
Tebou popsane vystuzeni v miste zateze (u sten, dvere a jine) je vic nez nutne a musi jit mimo EPS tj. az na podklad.
Kdyz nechame variantu, kterou jiz mas hotovou doporucuji:
1. Kolem sten a dveri vyriznout EPS, vyrovnat (beton, nivelace) staci jen do roviny, max. do vysky EPS.
2. Kolem sten dat pas MIRELONU 5mm
3. Polozit HOBRU podlahovou dve vrstvy s presahem (mezera mezi 2mm) budou lepsi a na doraz ke stene (k Mirelonu)
4. Polozit 2xOSB (vzajemne prosroubovat, PD lepit a nejlepe i plosne) od sten cca 10-15mm
(predepsany postup ma vyrobce... toho se drz)
(OSB musi byt ciste, pak nebude nic vrzat), mirelon mezi snizuje pevnost desek!
5. Mezeru vyplnit napr. PUR penou a oriznout, vcetne Mirelonu
Nez koupis HOBRU lepidlo bude davno bez vlhkosti
Variantu EPS, Mineralni izolace, vyztuzeni a OSB, zatim psat nebudu. HOBRA bude lepsi volba (cena se da ukecat)
standam
diky za odpoved, ale ponekud me desis. Proc to vyztuzeni kolem sten nezminuji dalsi vyrobci, kteri kladou sve systemove desky treba na podsyp? Vzdyt jde o stejny princip.. Kdybych do toho sel, tak bych ovsem volil suchou cestu podobne jako na obrazku v mem predchozim prispevku, tedy hobra na podkladovy beton kvuli zamezeni prenosu krocejoveho hluku a nasledne neco na dorovnani do vyse zbyvajici izolace (late ci sesroubovane pasy OSB), bylo by to ale dost prace navic a taky nemusi by jednoduce trefit tu vyslednou vysku ostatni izolace "na buchtach".. Ty mas stejne vyztuzeni kolem sten, kde pouzivas suchou podlahu?
Lepeni OSB me taky ponekud desi. Prijde mi, ze se pak budou tezko pasovat(stahovat) do sebe. Kouknu jeste na oficialni navody, jak na to. Mel jsem za to, ze praxe je polozit, vyklinovat, stahnout k sobe a radne prosroubovat..
kicirici
Zalezi na podkladu! a zduvodu konce desky, dilatace atd. zde to nebude tak pevne.
1. EPS, Mineralni izolace, Mekka drevovlaknita izolace(HOBRA 160-180kg/m3) apod. zde je nuzne vyztuzeni
2. Podlahova HOBRA 260kg/m3 a HOBRA zelena, Liapor (kamenivo) zde se jedna o pevny material, takze neni treba vyztuzeni
az na vyjimky kde je udelana dilatace aby nedoslo proniknuti podsypu
Lepeni - pokud desky budes sroubovat a jeste je budes lepit (plosne) vznikne naprosto pevna nevrzajici deska 30-36mm.
sroubeni zde vice mene zaruci mimo jine zmacknuti desek a vznikne styk s lepidlem.
Mirelon 2mm se dava a i vyrobce se o nem zminuje, ale je to jen zduvodu resp. jistoty aby pri necistote nedoslo k vrzani.
Deska, desky uz, ale nebudou mit takovou pevnost a spise se to takto resi pri montazi na rost kde vznika pruhyb.
Pokud mas obavu s lepeni dej mezi Mirelon, ale pouzij RAPID vruty! at se to poradne stahne
Ja mam suchou podlahu vsude, ale diky celoplosne polozene HOBRE podlahove 260kg/m3 nemusim vyztuzeni resit.
Prave tato HOBRA (nebo mirne lehci) se pouziva v miste pasu. Na HOBRE mam jen 1xOSB 12 PD lepene.
OSB mam jen zduvodu pouziti koberce, pokud bych vsude chtel lamin.podlahu neni OSB nutna.
V koupelne kde mam podlahove topeni mam systemove desky pro suchou vystavbu a 2x sadrovlaknite desky, lepene a sroubovane + vystuzeni.
doplněno 15.02.13 22:14:obr.1
Hmm dava to smysl. Proto vyztuzeni neresi ani napr. v katalogu dekwood.cz/... kde vse pokladaji na drevovlaknitou izolaci..
Obavam se ovsem, ze nase realita bude jina.. Tech cca 35m2 je rozdeleno na tri male mistnosti, takze si predstav mnozstvi prace spojene s dodelavanim vyztuh kolem vsech tech sten. Ten EPS100Z je v (plosnem) tlaku dostatecne pevny, takze snad ho kolem kraju primazli jeste nadstandardne, aby dobre sedel. Kdyz bych sehnal tu podlahovou hobru (doufam, ze je to tento typ i-podlahy.cz/... tak ty dve vrstvy po 15mm by zase pomohly ne? OSB bychom pak plosne i slepili, aby to bylo co nejpevnejsi + vyztuhy mezi dvermi.
I kdyz tak o tom premyslim, tak ty vyztuhy by az tak pracne nemusely byt - oriznout srovnat lepidlem, 3 rady 18x100mm pas OSB a do 6cm dorovnat hobrou 5mm take kvuli preruseni zvukoveho mostu.
Jdu se radeji vyspat. Diky jeste jednou za rady.
jj, ja tomu rozumim, ze to bude vice prace, ale uz tam mas EPS, ktery by ti slouzil jako hrana pro vymaznuti nebo vymereni
mohl by jsi to vymaznout na 30mm a pak jen 2xHobru a 2xOSB neni potreba zadny OSB pas, protoze uz mas rovny a pevny podklad.
Hele pokud nebudes delat dilataci u dveri (nekdy neni nutna) a budes vedet, za tam a tam neprijde skrin apod. muzes to udelat jen nekde
odkaz HOBRA- jj, to by mela byt ona
Berte to tak ,že polystyren se klade na tzv podkladní beton,na to se dává a je to tak v projektech fólie ,karisít a pak opět beton,který se dle potřeby vyrovná samonivelační hmotou!Od Vás poprvé čtu že někdo rovná podlahu polystyrenem a ještě lepeným na "buchty".Pokud firma nedělá něco jak je zadáno tak bych to neřešil dotazem na webu ale přímo na vedení firmy!
diesel
jj, nebo jeste jinak, ale to plati pro nove vznikajici podlahu
ja jsem to chnapnul tak, ze se jedna o navyseni stare podlahy a moznosti je pouze sucha cesta
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.