Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak zalepit prasklý odpad

Od: zorro86 odpovědí: 14 změna:

Zdravím, máme u WC prasklý odpad vedoucí do šachty. Shodou okolností se má v nejbližší době měnit, ale prý to musí být v celém době najednou a sousedi nad námi mají zazděné stupačky a nechtějí to zpřístupnit, řeší se to.
Chci ale poradit, čím to do té doby provizorně zalepit. Zkoušel jsem silikon, ale jednak se blbě nanáší a potom na mokré ploše to nedrží. Má někdo jiný nápad?

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

Co přesně je prasklé (materiál) a jak? - fotečka by nebyla?

hop®
hodnocení

0x

Nevím podrobnosti, ale většina trvalejších oprav funguje jen na suché, pak je třeba vysušit třeba fénem nebo horkovzduškou.

Na vlhké plochy funguje "mamut" v kartuši...

zorro86
hodnocení

Fotku tam asi neudělám. Materiál: nějaký kov, těžko říct.. Něco v karťuši by snad ani problém nebyl. Našel jsem na netu Aquafix, že by to...

zorro86
hodnocení

Jinak prasklin je tam zřejmě několik menších (tak v řádu milimetrů). Některé jsem zalepil silikonem ale jedna, dvě nešly.

sanyo*

Zřejmě těch prasklin máte více vedle sebe, najděte doma kus nějaké plastové, plechové atd., roury podobného průměru, uřízněte požadovanou příslušnou délku, kterou postupně okrájejte tak, aby vám vznikla jakási vanička bez čela, naplácejte na ní silikon, špachtlí rovnoměrně rozetřete, " prdněte" na ty praskliny a ovažte rovnoměrněizolepou, gumou, čímkoliv, aby to drželo, Máte to se zárukou, že nic nepoteče, pokud teda to nemáte popraskané celé. Zdar.

doplněno 14.02.13 22:00:

S tím přístupem si musíte poradit, vanička může být dlouhá, silikonový natřený prostor může být jen v příslušném místě, naplácejte silikon, a dosáhnětes tou vaničkou do příslušného místa a jakoukoliv možnou fikaxí zafixujte. Nemáte-li podobnou rouru ( PVC), z plechu si jí můžete vystřihnout, možná že postačí tvrdý kartonový papír, který bude v prvopočátku sloužit stejně jak mantinel. Zdar vhodným improvizacím.

hodnocení

0x

V minulosti jsem s úspěchem v paneláku na tyto "opravy" (byl to zelený a hnědý tvrdý,lepený novodur) používal tzv čertovo hovno (bylo v cihličkách černohnědé barvy a těsnila se tím bojová technika na plavby a brodění) na dlohodobější se cca po roce muselo opravovat.šlo to u na mokré ale nevím zda se dá sehnat.

Nevím zda-li by to mamut udržel-je to spíše lepidlo,ale zkusil bych silikon a zabandážovat ,záleží však jaký je k tomu přístup!

doplněno 15.02.13 10:10:

To Hope-já mám zase zkušenost že nepřilně ale záleží na materiálech!U mně šlo o mokrý parapetní plech a navlhlý parapet -prostě nedržel,nakonec šel přilepit pěnou.jak píšu nejlepší by bylo to čertovo houno.nej problém je v tom že tam má málo místa.pokud se tam nedostal pořádně se silikonem tak mamut půjde ještě hůř.mnohdy by to chtělo ruce Saxany!

hop®

Pokud nelze vysušíit, silikon je nanic, podobně jako bandáž, taky se musí dát na suché. Mamut přilne i na vlhké nebo mokré, vyzkoušeno...

zorro86
hodnocení

Přístup je k tomu právě dost špatný, trubka je sotva 10 cm ze šachty a 2-3 cm nad zemí.

ladaadal*
hodnocení

0x

Sloní (medvědí) hovno se dá sehnat v kartuši, ale nevím, jak se to jmenuje oficiálně. To by určitě poradil prodavač v barvách nebo podobně. Tím by to mohlo jít. Bez fotky se špatně radí, nějak nechápu, kde se v odpadu ze záchoda vzalo něco kovového. Není to jen nějaká sponka? Ze záchoda do stoupačky v šachtě by měla jít jen novodurová trubka.

ben®

Dobrý den, vzhledem k tomu, že tazatel píše o budoucí výměně stoupaček v domě, tak ty odpadní trubky budou dost staré a bude to ještě z litiny. Litina je "potvora", protože je křehká a ráda praskne i při menším nárazu nebo při výměně WC. V drogerii se dá koupit dvousložkové lepidlo na opravu litiny, které obsahuje kovový prášek, ale název už nevím - jistě tam poradí. Povrch trubky by měl být suchý, ale jde to i na mírně vlhký (pokud to není tlaková voda, což stoupačka není - jenom se nesmí splachovat do zaschnutí lepidla). Zdravím!

ladaadal*

To mě teda v paneláku nenapadlo. Myslel jsem, že když se začaly stavět paneláky, už se litina nepoužívala, ale asi budeš mít pravdu.

Pak by mohlo stačit, jde-li jen o provizorium do výměny koupit vodotěsnou lepící pásku. Nevím jak vyjde finančně lepidlo na litinu, to už si musí tazatel zjistit a rozmyslet sám.

doplněno 15.02.13 12:00:

Nojo, člověče, to máš pravdu. Nevím, kde jsem přišel na to, že by to měl být panelák. Asi už jich stojí hodně, že si člověk ani neuvědomí, horní sosedy můžeš mít i v činžáku.

ben®

Dobrý den, myslím, že tazatel o paneláku nic nepíše, ale je to možné. Některá sídliště jsou už z 50.

let 20. století. Já bych to asi provizorně (až trvale) řešil tak, že bych si rozdělal "silný" betonek a vše bych dobře oplácal. Tlak vody tam není a mohlo by to fungovat. Jinak souhlasím - lepit, těsnit, utemovat a tmelit. Zdravím!

petrvalyi*
hodnocení

0x

Provizorně by se ještě dalo potrubí omotat samovulkanizační páskou. Prodávají ji například ve velkoobchodech elektro k izolování kabelových spojek atd. Ovšem záleží na přístupu...

hodnocení

0x

zkracovatko.cz/... Já používám tuto věc. Používají ji elektrikáři k izolaci a k utěsnění ve vlhku.Páska se při navinování natáhne a při smrštění se mění v gumu.

doplněno 15.02.13 15:29:

Nebo tuto zkracovatko.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]