Nejste přihlášen/a.
V podkroví máme skladbu podlahy takto:
trámy 160 x 200, prkna 25mm, hobra 8mm, OSB PD 18mm
během léta prkna i trámy nejspíše seschly, i když byly dva roky venku proložené na slunci, na osb deskách se objevily různé propadliny o různých hlouchách, nejvíce však cca 5mm. Je možné tyto nerovnosti srovnat lepidlem s perlinkou? Nebo je na to lepší system? díky moc za rady
Zase se musím opakovat, napište o podlaze mnohem více, důležité je , kdy jste jí dělali, jak byly položeny trámy,způsopb uložení atd. zda byly staré či syrové, způsob položení dalších krytin, stáří prken, zda falcované, samotnej způsob jak píšete bych řekl, že je atypickej, bez zásadní příčiny to takto nemohlo klesnout, řekl bych, že klesl nějaký trám. Další důvod je, že již od počátku to nebylo v rovině, tam z krytin nemá co klesnout, dokonce o 5 cm. No pište..., rádci Vám určitě poradí!
doplněno 14.02.13 17:46:Než odpoví větší odborníci, jedno vím asi jistě - trámy se nepropadly, ale asi prohly, to znamená, jediné východisko je, vše vyhodit ven a trámy přeměřit a srovnat. Jiná cesta k opravě nevede!
doplněno 16.02.13 19:10:Jak jsem mohl ty centimetry resp. milimetry přehlídnout, a tazatel asi na mou chybu taky nepřišel, to je zcela zásadní obrat, nebude to tak horké jak se zdálo..., díky standam, máš u mě bodík za pečlivé čtení. Sám jsem se divil že nikdo neodpovídá, jsou tu i tací, co píšou hodně, ale tady se asi báli, a raději odpovídali na různé pí...ny.
Dělali jsme před dvěma lety na podzim, trámy i prkna byly řezány z čerstvích stromů, poté dva roky venku proložené na slunci, další krytiny zatím nejsou, potřebuji vyrovnat propadliny, prkna jsou šíře 25mm šroubované do trámů a jsou nefalcovaná. Tipoval bych to, jak říkáte na pokles nejakého tránu, nebo nestejná výška prken. Už se mi to nechce rozebírat a dělat nejaké opatření. Radši bych chtěl zarovnat nerovnost na osb. Chci dělat příčky na SDK.
Trámy jsou dlouhé 8m, 40cm z každé strany zazděné a po cca 3m podepřené příčkou v přízemí, vše podle projektu. Je možný, aby tak silný, 160x200, trám se prohnul? Co by se stalo, kdybych ty nerovnosti srovnal tím lepidlem s perlinkou? Drželo by to na OSB deskách?
No..ctu, ze se ti to lokalne zmenilo o 5mm ne 5cm, jak napsal kolega.
Spise bych to videl na mirne natoceni tramku ci hran 1" prkem coz je normalni a muze zo udelat i podelsi dobe.
Nebo nektery z tramku je ted o 5mm jiny rozmer (seschnuti apod.) to, ze to bylo venku dva roky nehraje roly.
Dulezite je take jakou mas roztec tramku, muze byt pruhyb na 1" prknach.
Davat SDK pricku na OSB ktere jsou plovouci, sice mas jen 8mm HOBRY, ale porad mas nejaky krocejovy utlum neni dobra volba, prijde o krocejak.
Ale pokud je vse stabilni, staci nivelace v tenke vrstve, klidne celoplosne (nivelace na drevo) nebo tmel na drevo, ktery je pro tento ucel urceny.
Tmel nanasej krizem a pak prebrousit, kdyz bude potreba.
Na lepidlo a perlinu se vyprdni! bude se drolit.
Rozteč támů je cca 90cm na střed. OSB desky jsou PD a jsou šroubované do prken a vypadá to pevně . Spodní část roštu na příčky bych chtěl přišroubovat přes osb deseky až do prken, mohlo by to držet lépe. Nerovnosti bych nejspíše srovnal tím tmelem na dřevo, ale asi né celoplošně, byla by to velké spotřebe, je to cca 80m2. A nebo by pomohlo stovnání nerovností položením ještě jedné vrstvi osb?
otázkou taky je jak dlouho už to je takto hotové, jestli ještě nebudou trámy moc pracovat. Jinak já bych tam určitě pokud ti to výška povolí, ještě jednu vrstvu OSB dal, ale před tím bych tu původní něčím srovnal, nebál bych se ani lepidla, i když se bude drolit tak to v tom tlaku moc vadit nebude a dal bych ještě pod novou vrstvu OSB mirelon. Mám to tak nějak udělané v jedné místnosti a je to v pohodě druhý rok.
kubarad
Tva roztec nosnych tramu je velka na 1" prkna, 18 OSB tomu jen trochu pomohla.
Roztec pro 1" prkna, tak aby byl podklad naprosto pevny a bez pruhybu je tak 45cm.
SDK davej bud na tram, nebo napric.
Dalsi HOBRA 8mm a OSB tomu jiste pomuze, zalezi jak ty nerovnosti vypadaji, ale 5mm tim vyrovnas
Výška to už nedovoluje, už teď jsme asi 4cm pod dovolenou výškou, bez podlahových krytin. Zvolil jsem radši větší izolaci. SDK z 90% bude na trámech, alespoň ty nejdelší příčky, jedna po trámu a jedna napříč.Daší cca 250cm dlouhá bude mimo trám, to by snad nemělo vadit. Ještě me napadla jedna věč, že bych si půjčil nějakou brusku na dřevo a nerovnosti zbrousil. Propad bych zakytoval a bouly zbrousil. Ono to není zas tak hrozný, nejhorší je to kolem zdí, tam se to zvedá, pak už se jedná jen o pár míst, kde se to vlní. Pořádně bych desky přišrouboval a pustil se do broušení, co?
Pak mě taky napdalo, že bych to celý rozebral, prkna vyhodil a dal dvě vrstvy osb křížem s hobrou.Ale to už jen opravdu v nouzi. Trámy budou nejspíš dobrý. V přízemí jsem dělal křížový SDK podhled a už to je dva roky a zatím vše v pohodě.
Vrtnou OSB az na 1" prkna muzes, resp. prijdes castecne o krocejak, ale ten ve tvem pripade stejne nema velky vyznam.
Nepsal jsi, ze se ti to zveda, takze asi vrut
V nouzi bych prkna nechal, ty za to asi nemuzou, spise bych to videl na nerovne nosne tramy na kterych mas prkna, pak Hobru a OSB.
Ja mam podobnou skladbu az na dulezite doplnky...
1. Nosne tramy (roztec 90-100cm)
2. Rost z tramku 10x8 o rozteci 45cm (rost je vypodlozen a prisroubovan k tramum a dan do roviny)
3. Na rostu mam 1" prkna (prisroubovane a vypodlozene penovym tesnenim)
4. Na prknech mam 2mm Mirelon a 1xOSB 12mm PD prisroubovanou k prknum
5. HOBRU 35mm (tri vrstvy) a polozenou 1xOSB 12 PD lepene
OSB mam jen zduvodu mozneho pouziti koberce, jinak bych OSB nedaval
Takze pokud budes davat lamin.podlahu a budes nakonec skladbu rozdelavat, udelal bych to stejne jak mam ja, ale bez rostu.
Klidne muzes pouzit tu 18 OSB.
1. prkna
2. Mirelon
3. OSB
4. Hobra
5. Lamin.podlaha
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.