Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kondenzační kotel - vydává hlučné zvuky

Od: honzyck odpovědí: 11 změna:

Zdravím,

máme kondenzační kotel Protherm už asi rok. Většinou jen pro ohřev vody, i když máme jej i pro plynové vytápění- ale už delší dobu toto nevyužíváme. Asi po půl roce začal vydávat prapodivné zvuky, nejčastěji však ráno. Rachotí a praská zevnitř, nebo jakoby se v něm přelévaly nějaké bubliny. Je to dost hlučné. Nicméně topenář telefonicky radil, že by to nejspíš mělo být zavzdušněné, bohužel tím to nebylo. Ano, jediné, co se stím dá pro laika dělat je odvzdušnění (jeden ventil). Čim by to mohlo být, nebo jak se toho zbavit? Děkuji za rady a odpovědi.

Kondenzační kotel - vydává hlučné zvuky

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

witold
hodnocení

1x

Spíš, než odpovědět na otázku bych rád napsal sem svoji zkušenost z hlučným kotlem Junkers. Mám 13 let starý turbokotel v sestavě se zásobníkem na teplou vodu a už několik let řešil jsem zvýšený hvízdavý hluk.

Nejdříve jsem se zeptal technika, který prováděl revizi. Ten usoudil, že to bude větrem (spaliny odvádí krátké plechové odkouření) a pro jistotu zkontroloval nastavení oběhového čerpadla. To mělo už nejnižší otáčky a tak nic s tím nedělal, jen ať si prý koupím nový kotel.

Pozval jsem kominíka, který komín prohlédl a potvrdil, že je v pořádku. Nepříjemný zvuk pokračoval. Po nějaké době kotel začal divoce vibrovat kdykoliv ohříval TUV. Za několik dnů přišel technik, podíval se, změřil teplotu spalin a řekl, že vibrace jsou od ventilátoru a kotel je na vyhození, protože teplota spalin je příliš vysoká a zřejmě ventilátor to nezvládá. Ještě prý se mohu podívat do komínu. Na otázku jestli se nemůže podívat on, řekl, že odtah nemá revizní klapku, tak se podívat nemůže.

To už jsem nevydržel. Až technik odešel odšrouboval jsem 4 vruty, vytáhl ventilátor a bez problémů, zrcátkem jsem kouknul do odkouření. A vida! Trubka byla ucpaná kulatým a širokým těsněním, které zřejmě vypadlo z koncové částí komínu. Vytáhl jsem je, ale hluk nepřestal.

Tak jsem vzal ventilátor a pořádně ho prohlédl. Vyčistil jsem ho kompresorem a kartáčkem a odstranil spoustu prachu. Samotný motor vypadal naprosto dobře, ložiska bez vůle, žádná veliká vibrace. Ale odstraněním prachu se trochu ztišil.

Namontoval jsem ho a hlučelo to fakt méně. Založil jsem kryt a najednou kotel začal pískat a hlučet o sto šest. Sundal jsem kryt a zjistil jsem, že chybí těsnění na horní hraně! Vznikala tam úzká štěrbina, která zákonitě hvízdala, když se ventilátor snažil nasávat vzduch. Přilepil jsem kus gumy a hluk přestal.

Vibrace ale pořád zůstaly. Našel jsem přepínač otáček oběhového čerpadla a přepnul jsem z I na II. Vibrace přestaly! Zřejmě tedy podobně jak ventilátor i čerpadlo nebylo jejích původcem, ale zanesené potrubí, které se buď větším tlakem pročistilo nebo prostě frekvence čerpadla na jiných otáčkách je taková, že nevzniká rezonance.

Mezí tím jsem zjistil, jak pohodlně vyčistit výměník tepla - stačilo odšroubovat 2 šroubky. Našel jsem tam smetí, které vyškolení technici jaksi neuměli odstranit.

Kotel jede jak nový. Mimochodem plynová část, hořák a výměník vypadají velmi dobře, kotel asi vydrží ještě pár let. Teď ještě propláchnu potrubí a nemůže to být, jak jen lepší, co se týká hluku.

Ale revizním technikům už nevěřím

Ing. Witold Grzebinski.

octan*
hodnocení

0x

Jestliže je kotel v záruce, tak proč nepožadujete odstranění v rámci záruky. Servisák přijede a zjistí co se děje.

honzyck
hodnocení

Máte pravdu, mockrát děkuji za upozornění! Bude se na to někdo muset urychleně mrknout, když může hrozit roztržení kotle, a to není malá sranda za 50 tisíc..

V záruce je, ale musím se přiznat, že jsme udělali chybu a po rekonstrukci domu, jsme vše ještě nedali do pořádku (nějak se to odkládalo). Takže na něj zatím není vyřízená revizní správa.

Jinak mě ještě napadlo, že to vlastně začalo rachotit od doby, co nám to propojovali dodatečně s kotlem na tuhé.

octan*

Jaká revizní zpráva? Kotel zapojil topenář a orazil montážní list. Poté kotel někdo zprovoznil a opět potvrdi zprovoznění kotle a tím vám začíná záruka. Pokud tohle nemáte, tak žádnou záruku neuplatníte.

honzyck
hodnocení

Myslel jsem totiž že musí být ještě k tomu revizní zpráva, někdo to prý říkal. Montážní list určitě je.

octan*

Montážní list je Vám k ničemu. Ten potřebuje servisák, který přijde spustit kotel. Když spustí kotel a zkontroluje jestli je vše v pořádku (a je provedena revize komína pokud je odtah do komína) tak Vám potvrdí jednu část servisního listu a zbytek odešle výrobci a na základě tohoto vám začíná běžet záruka. Vaší povinností je pak provádět každý rok servisní prohlídku, která je potvrzena v té části servisního listu, kterou vám nechal servisák. Pokud prohlídku neprovedete, opět ztrácíte záruku. Takže jestli vám to servisák po spuštění neorazil a neodeslal výrobci, tak budete mít asi problém.

rejnock
hodnocení

0x
Situaci bych vůbec nepodcenoval.Bude třeba ihned otevřít všechna okna do kořán a vyčkat příchodu servisního technika (raději před domem)!

ovczaak*
hodnocení

0x

Kotel Dakon,podobné zvuky.Na vině bylo oběhové čerpadlo,kotel se přehříval.Vždy několikrát nastartoval,přehřál se,zarachotil a vypnul.

rejnock
Přesně z těchto důvodů(přehřátí) může dojít i k roztržení kotle a příp. úniku plynu. Proto doporučuji bezodkladně učinit to, co jsem psal výše.
zabu

Nejsem registrovaný a dnes toho trochu lituji. Takové hovadiny jako tu píše rejnock by zasloužily nahlásit a smazat. Roztržení plynového kotle, to se mi snad zdá.

honzyck
hodnocení

tak prblém nejspíš vyřešen, neuvěříte jaká to byla banalita. Chtělo to jen nechat povolený ten ventil-odvzdušnění a už to nědělá. Vždycky jsme to jen povolili a zavřeli, a skoro nic z toho nesyčelo, tak jsme mysleli, že vzduch by tam neměl být. Ale asi to má být trochu pootevřeno celou dobu, aby si to samo mohlo regulovat. Tak vše zatim ok. Ale jak říkám, člověk vždycky hledá nějaké složité možnosti, někdy je to právě taková blbost, kterou by v životě nečekal nebo nehledal. :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma kotel protherm

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]