Nejste přihlášen/a.
Chceme prodat část pozemku tak, abychom získali nového souseda, neb ten stávající nám brání v kolaudaci již postaveného objektu (my jsme nestavěli, takto jsme nemovitost koupili, on o ní věděl a nevadí mu, pokud "nebude zkolaudovaná"). Lze prodat jakoukoliv část pozemku, i když na něj nevede obecní cesta, resp. jde jen o formalitu? Existuje minimální výměra prodávaného pozemku? Děkuji.
Hlavně dejte pozor, abyste takto "prodali" takovou část pozemku, aby se už nikde, v žádném místě pozemek s problémovým sousedem nedotýkal. Taky jsem to řešil - "prodal" jsem metr široký pruh z jedné strany kolem plotu. Sice to bylo docela drahé (zaměření, vklad do katastru), ale jinak to nešlo. Minimální výměra možná existuje, ale reálně to stejně asi bude víc než metr čtvereční, tak to nemá cenu řešit.
nemusíte prodávat, stačí darovat - např. manželce, dítěti...
Dělá to tak spousta lidí... (osobně je znám...)
My máme také pozemek, který je vlastně v katastru, jako dva pozemky vedle sebe. Když jsme stavěli a kolaudovali garáž, jednalo se pouze se sousedem z jedné strany, z druhé strany byl opět náš pozemek. Nemusíte prodávat cizímu, ale, jak Vám zde ji ž poradili, nechat zaměřit, a rozdělit. - pt
Děkuji všem.
Po zaměření by se problémové části pozemek souseda už dotýkat neměl. Já jsem prostě úplně na větvi z toho, že něco pomohl stavět předchozímu majiteli, dva roky mu to bylo jedno a když to chceme dát do pořádku (legalizovat), tak si vzpomene, že nevidí na cestu (což je argument jak blázen). Domluvit se s ním fakt nejde. Napřed slíbil, že nebude dělat problémy, pak řekl "názor můžu změnit" a bylo to. A protože je stavba součástí hypoteční smlouvy, tak opravdu nechci slyšet nic o bourání a zčásti i proto, že nesnáším naschvály a nechci se tak snadno dát. Takže prosím držte palce, ať se výměra povede.
Nicméně po dotazu na geometrické zaměření mi bylo geodetem řečeno, že zaměřit grafickou mapu digitálně bude problém, pokud nebude souhlasit soused. A jsme tam, kde jsme byli. Připadám si jak v kocourkově - proč by měl soused mít právo zasahovat do toho, že si chci nechat digitálně vyměřit svůj vlastní pozemek? Pokud je hranice ve skutečnosti jinde, tak by snad měl spíš mít povinnost toto respektovat, ne? Já už fakt nevím
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.