Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Čištění konvice vs vodní kámen

Od: klarka* odpovědí: 15 změna:

Mám problém - doma máme strašně tvrdou vodu a v rychlovarné konvici se do tří dnů vytvoří silná vrstva vodního kamene. Čištění konvice octem a solí nepomáhá. Nevěděl by někdo o něčem silnějším? A v jakém poměru? Díky moc Klára

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

Klárko, konvici čistím kyselinou citronovou. U nás na horách je voda měkká, tyto problémy nemám. Ale za nějaký čas se usadí jakoby rez a tak občas převařím vodu v konvici s kyselinou citronovou (na plnou konvici asi 1-2 lžičky). Nechám ještě asi půl dne působit. Poté vypláchnu a převařím čistou vodu. Kyselina nijak nepáchne. Zkuste nejprve 1 lžičku a případně přidejte. Kyselinu koupíte v potravinách, zelenině, drogérce a není nijak drahá. Tak doufám, že to pomůže i Vám! *placni*

klarka*
hodnocení

Děkuji Vám za radu, právě jsem ji začala zkoušet*placni*

hodnocení

0x

Veškerý vodní kámen (varné konvice, umyvadla, vany, toalety atd.) lze velice rychle vyčistit kyselinou solnou. Stačí nanést na hadříku, nebo přímo nalít. Je to velmi rychlé, ale pozor! Nepoužívejte tento prostředek na chromované věci! Litr stojí cca 20Kč, působí okamžitě a vydrží dlouho. V toaletě stačí nalít 1/4litru do vody a štětkou rozetřít.
Jediné, co je opravdu nutné, je konev po čištění dobře omýt.

jabraka*

Vcelku lze souhlasit.Je ale nutno pracovat velmi opatrně,zvláště hrozí poleptání očí a sliznic.Pokud ale použijete HCl na smalt,to znamená vany,smaltované nádobí,po čase se může vyleptat až na kov.Platí to i o přípravcích do WC-Domestos a pod.,při rozpouštění uvolňující chlor.

JABRAKA

wlassta*
hodnocení

0x

ja bych to resil preventivne treba nejakym cisticim zarizenim: voda-zdarma.com/...

upravenavoda.cz/...

kejki3
hodnocení

0x

Tou solí to asi drhnete, jinak tam nemá význam. Souhlasím s kys. citronovou, u kys. solné je riziko poleptání, nadýchání a poškození něčeho dost velké.

Hm, a rada chybí...

kejki3

Ke kys. citronové není co dodat a předpisový obličejový štít, chem. odolné rukavice, pracovní oděv a bezpečné pracoviště s odtahem si snad kvůli konvici pořizovat nebude?

chechtal*
hodnocení

0x

Taky preferuji kys.citronovou.Není drahá a účinek je skvělý.Kdybych nepoužívala neradím.Ahoj

ludmila*
hodnocení

0x

*blee*Milá Klárko,překvapuje mě,že Vám ocet na konvici nepomáhá.

Také máme velmi tvrdou vodu a já používám ocet jak na konvici,

tak na mytí umyvadel,bidetu,vany, jednou za čas,protože veškeré čistící prostředky nejsou tak účinné.

Také mám problémy s praním prádla,v té tvrdé vodě není tak dobře vyprané,tak tady si pomáhám

sodou na prádlo.Alespoň den dopředu ho v ní namáčím.

Moc jsem vám neporadila,ale nedalo mi to,abych se s Vámi nepodělila o tyto zkušenosti.

Mějte se pěkně,Ludmila

mak*
hodnocení

0x

já mám osobně vyzkoušenou citronku kterou dáte do vody a necháte v konvici uvařit, nebo kyseli citronová

sofie*
hodnocení

0x

ahoj, souhlasím se všemi, co doporučují kyselinu citronovou.Nemůžu si jí vynachválit, máma čistila vždy octem a smrděl celý byt, kyselina nesmrdí ani trošku a přijde mi, že je účinnější a hlavně nemusíte se bát, že někdo přijde na návštěvu*smich*

simasonka*
hodnocení

0x

ja pouzivam vyrobek od eurony, ktery zredim a naleji do konvice a pak vyvarim.A pomaha.

Household Appliances Descaler
Rychlorozpouštěč vodního kamene pro domácí spotřebiče 500 ml
kód: 3010 cena: 142,00 Kč (6,14 EUR)
body: 6

euronabycerny.com/...

jabraka*

Z Web stránky eurony na mě čiší reklamní cynizmus.Nakonec za roztok kyseliny citronové v lahvičce je 142 Kč skoro dost.

JABRAKA

kejki3

Ovšem Odstraňovač samolepek a etiket 50 ml za 142 je ještě lepší.

Pokaždé znovu zírám, co všechno lidi akceptují.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]