Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průměr trubek KG

Od: vasfire* odpovědí: 9 změna:
nastal čas výměny odpadních trubek pod domkem, původní (betonové) jsem už odkryl a budu pořizovat KG. můžete mě poradit jaký mám zvolit průměr? Jestli stačí 110 či zvolit širší (125,aj). Načrtl jsem plánek (v odkazu). Je to nejprve ze dvou koupelen/wc, pak se připojuje okap, a pak ještě dvě kuchyně. 2i.cz/... za rady

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

mowla*
hodnocení

0x

To záleží na více okolnostech...

:-D

Jaké trubky tam byly původně? Pokud stačily, zvol průměr stejný, pokud odpady odtékaly pomalu a nebo se ucpávaly, zvol větší...

Jen - tam je připojená dešťová kanalizace do splaškové? - kam odpad posléze ústí?

doplněno 13.02.13 13:28:

Zakázaný - obecně asi ne, ale pokud to ústí do nějaké čističky, asi z toho nemá její provozovatel radost - proto jsem se ptal, kam to vede dál...

doplněno 13.02.13 14:54:

Byly 200 - tedy ´místa´ je dost, nemusíš kvůli větším trubkám více bourat - klidně dej i 150 - ale zase ať se ti vejdou kolena a odbočky...

vasfire*
hodnocení

No původně jsou to betonové trubky cca 200 venkovkem a tak 120 vnitřkem , ale bylo to v době, kdy asi nic jinýho neměli (90let nazpět). trubky už v několika místech odešly úplně.

No v tom domě to tak navedené je desťová voda ze všech okapů do kanálů před gajgry. Je to dům (manželky) v Písku.. Ani mě nenapadlo, že by to bylo zakázaný *hi*

doplněno 13.02.13 13:38:

Dokonce ani odbočky neměli, tak v místech, kde se potkávají trubky, tak jsou spoje vyzděný cihlou a betonem. celkem jsem na to hleděl, když jsem to kopal o víkendu.

- pak z domu je ještě cca 20 metrů svah (budu měnit trubku v druhém kroku) a pak ústí na hranici pozemku do řádu kanalizace

mili3478*
hodnocení

0x

vetsim prumerem se nic nezkazi

hodnocení

0x

DN100 v žádném případě...dle ČSN nelze použít (odpady od WC musí ze svislého DN100 přeházet na DN125).

DN125 při běžném spádu cca 2-3% bude na 99% dostačovat (nevím jak velkou plochu střechy máte

DN150 je 100% jistota..

Větší DN nemás smysl.

zabu
hodnocení

0x

Já bych se taky pro ten okap přimlouval za tu 150. Jen nevím, jestli se to takhle smí. Pouštět dešťovku do kanalizace bylo jeden čas zakázané.

jesse*

U nás je to možné, ale VaK podle plochy střechy spočítají objem vody, který steče do kanalizace a zákazník si to zaplatí.

ben®
hodnocení

0x

Dobrý den, před rokem u nás v ulici dělala firma novou kanalizaci a přípojky. Kanalizaci platilo město společně s VaK a přípojky vlastníci domů. Bez ohledu na velikost domů je všude použit pro přípojku průměr trubek OSMA KG 160 a pro okap. svody průměr trubek OSMA KG 110. Trubky jsou v pískovém loži a pro jejich snadnější spojování pracovníci používali mazlák (kdo byl na vojně, tak zná). Ptal jsem se jich na ten zákaz přivádět dešťovou vodu do kanalizace a prý se to týká novostaveb, kde by na to měla být speciální jímka nebo trativod, příp. tam, kde je to technicky možné (což v ulici nešlo). Jenom bych při opravě kanalizace doporučil myslet na možné čištění a podle délky umístit jeden nebo více čistících T-kusů nebo čistící šachtu (ta je podstatně dražší). A ty trubky se nespojují až nadoraz, ale nechává se trochu místa (asi 1 cm). Zdravím!

vasfire*
hodnocení

s inspekčními okny po stávající zkušenosti počítám, doporučujete raději se šroubovacím víkem nebo ty na 4 šrouby?

ben®

Dobrý den, u nás máme v kanalizaci jeden čistící T-kus s otvorem na 4 šrouby asi 2 m za hranicí domu (v hloubce asi 50 cm). Ten otvor je u tohoto prvku větší a také jsem měl obavu, že by šroubovací víčko mohlo časem "zatvrdnout" a nepůjde odšroubovat. Potom je další možnost pro čištění přes kanálek na dvoře domu (po odstranění mřížky) a asi 1 m před hranicí pozemku v té přípojce máme šachtu - pouze přes odbočku a kolena vyvedená trubka (asi 1,30 m) směrem vzhůru a s víčkem (bez závitu). Odbočka této šachty je směrována ven z pozemku do uliční kanalizace a celé je to zakryto dlaždicí. Pokud bych mohl něco doporučit, tak nikde nepoužívejte odbočky a kolena 90 stupňů - kdyby bylo nutné čistit, tak by hadice nebo péro mohlo hůře procházet (ale, to je jen má obava a názor). A snad ještě, že nákupem trubek a ostatních prvků přes internet se dá slušně ušetřit (i při dražší dopravě). Zdravím!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]