Nejste přihlášen/a.
To záleží na více okolnostech...
Jaké trubky tam byly původně? Pokud stačily, zvol průměr stejný, pokud odpady odtékaly pomalu a nebo se ucpávaly, zvol větší...
Jen - tam je připojená dešťová kanalizace do splaškové? - kam odpad posléze ústí?
doplněno 13.02.13 13:28:Zakázaný - obecně asi ne, ale pokud to ústí do nějaké čističky, asi z toho nemá její provozovatel radost - proto jsem se ptal, kam to vede dál...
doplněno 13.02.13 14:54:Byly 200 - tedy ´místa´ je dost, nemusíš kvůli větším trubkám více bourat - klidně dej i 150 - ale zase ať se ti vejdou kolena a odbočky...
No původně jsou to betonové trubky cca 200 venkovkem a tak 120 vnitřkem , ale bylo to v době, kdy asi nic jinýho neměli (90let nazpět). trubky už v několika místech odešly úplně.
No v tom domě to tak navedené je desťová voda ze všech okapů do kanálů před gajgry. Je to dům (manželky) v Písku.. Ani mě nenapadlo, že by to bylo zakázaný
Dokonce ani odbočky neměli, tak v místech, kde se potkávají trubky, tak jsou spoje vyzděný cihlou a betonem. celkem jsem na to hleděl, když jsem to kopal o víkendu.
- pak z domu je ještě cca 20 metrů svah (budu měnit trubku v druhém kroku) a pak ústí na hranici pozemku do řádu kanalizace
Dobrý den, před rokem u nás v ulici dělala firma novou kanalizaci a přípojky. Kanalizaci platilo město společně s VaK a přípojky vlastníci domů. Bez ohledu na velikost domů je všude použit pro přípojku průměr trubek OSMA KG 160 a pro okap. svody průměr trubek OSMA KG 110. Trubky jsou v pískovém loži a pro jejich snadnější spojování pracovníci používali mazlák (kdo byl na vojně, tak zná). Ptal jsem se jich na ten zákaz přivádět dešťovou vodu do kanalizace a prý se to týká novostaveb, kde by na to měla být speciální jímka nebo trativod, příp. tam, kde je to technicky možné (což v ulici nešlo). Jenom bych při opravě kanalizace doporučil myslet na možné čištění a podle délky umístit jeden nebo více čistících T-kusů nebo čistící šachtu (ta je podstatně dražší). A ty trubky se nespojují až nadoraz, ale nechává se trochu místa (asi 1 cm). Zdravím!
s inspekčními okny po stávající zkušenosti počítám, doporučujete raději se šroubovacím víkem nebo ty na 4 šrouby?
Dobrý den, u nás máme v kanalizaci jeden čistící T-kus s otvorem na 4 šrouby asi 2 m za hranicí domu (v hloubce asi 50 cm). Ten otvor je u tohoto prvku větší a také jsem měl obavu, že by šroubovací víčko mohlo časem "zatvrdnout" a nepůjde odšroubovat. Potom je další možnost pro čištění přes kanálek na dvoře domu (po odstranění mřížky) a asi 1 m před hranicí pozemku v té přípojce máme šachtu - pouze přes odbočku a kolena vyvedená trubka (asi 1,30 m) směrem vzhůru a s víčkem (bez závitu). Odbočka této šachty je směrována ven z pozemku do uliční kanalizace a celé je to zakryto dlaždicí. Pokud bych mohl něco doporučit, tak nikde nepoužívejte odbočky a kolena 90 stupňů - kdyby bylo nutné čistit, tak by hadice nebo péro mohlo hůře procházet (ale, to je jen má obava a názor). A snad ještě, že nákupem trubek a ostatních prvků přes internet se dá slušně ušetřit (i při dražší dopravě). Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.