Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mohu odmítnout platit pojistné na dům?

Od: gumisis odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

chtěla jsem se poradit. Jsme ve společenství majitelů a vznikl nám nárok na uplatnění pojistné události na pojistku, kterou má ujednanou dům ve kterém bydlíme.Bohužel osoba pro nahlášení domu musí být jednatelka za společenství majitelů,ta to ale odmítla, že si to mám dát na svou pojistku i když nárok vzniká ze špatného stavu budovi,což je jejich starostí.Nicméně nikdo jiný než ona nemůže pojistnou událost nahlásit a je to i její povinností,což ale nechápe, je jí jedno že si s úhradami bytu platím i onu pojistku.Mohu odmítnout placení této částky každý měsíc za pojistné a tím tedy pokrátit o tuto částku nájemné, bez toho aby to bylo trestné,nebo jak byste jednali vy v této situaci když je domluva nemožná?

Děkuji za odpovědi.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pacourek*
hodnocení

0x

Sama určitě ne ,vy mužete na schuzi navrhnou ukončení pojistné smlouvy nebo vyměny jednatelky

gumisis
hodnocení

u nás je právě problém, že to nikdo jiný dělat nechce a bohužel tuto funkci dostala do rukou paní,která absolutně neví co to obnáší.Právě jsem si říkala,že když ona není schopná zanést podklady které jsem jí dala na pojšťovnu i přesto,že celé dny sedí doma,protože je v důchodu,tak jim přestanu platit těch 40 Kč za měsíc za pojistné.Protože na co je potom pojistka,když se nevyužije nastane-li škodná událost a na mojí pojistku na byt tuto škodu prostě uplatnit nelze...

pacourek*

Problém je v tom,že by jste byla vedena jako dlužnice a dluh by mohly předat exekutorovy a pak by jste musela zaplatit né 40Kč ale 10000Kč.

doplněno 12.02.13 17:59:

Nebo se obratit na dalšího člena vyboru (minimalně je jednatelka + 2. členy vyboru)

buss
hodnocení

0x

Nastudujte si zák. 72/1994 a Stanovy, to by jste měla znát jako minimum. Co to je jednatelka? Když se vám nelíbí, ukecejte potřebný počet hlasů a zvolte pak nový výbor, nebo to vemte sama. Odmítnout - vznikne vám dluh.

doplněno 12.02.13 18:09:

Máte ještě mistopředsedu, členy výboru tak jednejte...

hodnocení

0x

no, je to přeci jednoduché. jestli máte svojí pojistku je jen vaše věc. pošlete jednatelce (patrně máte na mysli předsedkyni SVJ) doporučený dopis, kde ji vyzvete k náhradě škody. je vám jedno, jestli vám škodu uhradí z prostředků SVJ nebo bude plnění vyžadovat po pojišťovně. určete lhůtu, ve které má škodu uhradit, případně vyvolat jednání s pojišťovnou. pokud se tak nestane, podáte žalobu k soudu. samozřejmě, v tom případě, vzniknou SVJ náklady řízení a náklady na právní zastoupení. to se vlastníkům rozhodně nebude líbit... tento dopis vyvěste na nástěnku.

jinak je dobré si nastudovat Stanovy (vašeho SVJ) a ZoVB.

doplněno 12.02.13 20:02:

ano, obvykle soudní výlohy (a náklady vítězné strany) hradí strana, která soudní spor "prohraje". nicméně, soud může rozhodnout i jinak...

gumisis
hodnocení

všem děkuji za rady a názory.máme sice tři členy výboru,ale bohužel jeden tady dlouhodobě nežije a zbylé dvě jsou k takovýmto problémům dost lhostejní.Jsou to vesměs všechno neochotní důchodci.Celou věc řešíme už přes čtvrt roku,písemně,teď naposledy jsem jim posílala doporučeně dopis,že pokud nesjednají nápravu a nedají to okamžitě na pojišťovnu,měli na to měsíc a půl, tak celou věc budu řešit soudně.Z jejich pěněžitých prostředků mi to prý hradit nebudou,nejsou peníze,stejně tak na opravu střechy kvůli které se celý problém táhne a na pojišťovnu to taky dávat nebudou,takhle přece když to každý bude hlásit tak na novou střechu v životě mít nebudou.Jednoduše nechápou,že to přes pojišťovnu nejde z jejich peněz a marně jim něco vysvětlovat.Nastěhovali jsme se sem nedávno a protože něco chceme řešit tak jsme špatní.Zbytek obyvatel domu s tím nechtějí mít nic společného.Uvažovala jsem,že už jen z principu, bych je dala k soudu,ale zase se mi nechce JENOM kvůli takovéto hlouposti někoho tahat po soudech.Nicméně kdyby přece jenom nešlo jinak a jednalo by se o tom soudní cestou,výlohy by tedy platilo SVJ v případě jejich prohry pokud tomu dobře rozumím?

buss

Dělá se fatální chyba! Lidi si koupí byt a neobstarají si info, jak to v tom baráku chodí, jaký mají plán oprav, modernizace atd.
Za blbost se platí.To samé je u nás, dosti starých původních vlastníků, noví a ti jsou v háji.
Vy nehradíte zálohy na opravy..., zvedněte si je. Počtěte si v ZoVB do § 16 a KONEJTE!
Ano SVJ bude platit, tedy i vy! Takže, vemte předsednictví!

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]