Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Krbová kamna vs vodorovný kouřovod

Od: schwarzd* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, uvažujeme pořízení krbových kamnech do staršího RD - máme ale problém s dispozicemi místností, a tak by kouřovod musel vést z části svisle (120 cm) a dále pak z části vodorovně (140 cm). Je to možné? Existuje nějaká maximální délka kouřovodu a existuje nějaká maximální povolená délka vodorovného vedení? Díky moc za odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

našel jsem např.

Pri inštalácii musia byť bezpodmienečne dodržané príslušné stavebné a protipožiarne miestne predpisy, vrátane predpisov, ktoré sa týkajú národných a európských noriem, hlavne ČSN 73 4201, ČSN 061008. Súhlas s pripojením musí dať príslušné kominárské stredisko. Spotřebič musí byť pripo jený k samostatnému komínu. Pri inštalácii je nutné zaistiť primeraný prístup pre čistenie spotrebiča, dýmovodu(rúry) a komína. Odvodové dýmové rúry do komína musia byť čo najkratšie a mierne stúpať. Zakončenie v komíne musí byť oceľovou vložkou rúry. Rúra nasadená na kachle musí byť proti vytiahnutiu zaistena kolíkom, čapom alebo nitom (pri montáži nutné spojiť). Celková dĺžka odvodných dýmových rúr nesmie presiahnúť z dôvodu dobrého ťahu 1,5 m. 1. Doporučujeme, aby inštaláciu previedla kúrenárská firma, ktorá zaručí patričné dodržanie predpisov a noriem. Predajca, u ktorého ste si kachle zakúpili Vám iste bude schopný vhodnú firmu doporučiť.

dále a více: např. oxygy.com/...

p07

Celková dĺžka dymových rúr nesmie presiahnuť z dôvodu dobrého ťahu 1,5m? To je totálna hlúposť ja mám dĺžku dymovodu cez 3,5m (komín od vstupu má ešte 5m) a ak nezavriem popolník tak ťah vtiahne do komína aj žeravý popol. Aby som ale odpovedal na položenú otázku. Podľa popisu to vyzerá, že chcete pec zapojiť ponad dvere. Toto nieje možné ale na to ste isto sami prišli.

ovi*
hodnocení

0x

Dobrý den,

užívám krbová kamna již několik let. Při koupi mi prodávač říkal, že kouřovod by měl být co nejkratší, takže moje kamna jsou defakto vodorovně připojena na komín délkou roury asi 20 cm. Nevím, jestli vám moje odpověď pomůže. Kamna topí super.

bertik*
hodnocení

0x

Dobrý večer, máme krbová kamna se svislou částí kouřovodu přes metr dlouhou, vodorovná je asi 20 cm, a je to zcela v pohodě. Jsme s kamny a hlavně s tím, jak topí, velmi spokojeni. Když jsme kamna kupovali, tak jsme pátrali po internetu a narazili na výborné www.krbova-kamna.com. Tak jsem teď na ně mrkla a viděla jsem, že i tam jste dotaz zadali. Udělali jste dobře, jsou tam odborníci, i nám perfektně poradili.

kejki3
hodnocení

0x

Tady to měli prarodiče roky, ale musí se to čistit, hodně se to zanáší. Komín v patrovém domku měl také dostatečný tah.

santafreud*
hodnocení

0x
Z vodorovné (resp mírně skloněné, protože votorovná je nesmysl) komínové roury kominíci nebudou nadšeni, zato pokud omylem vyhoříte, pojišťovák zajásá.
Dokonce mi stavitel před týdnem vyprávěl že podle *zas nějakých nových norem* (ono od doby, co je vydávání norem právně totéž jako vydávání novin jen s povinností je kupovat a chrlí to soukromý podnik kvůli zisku nestydím se říct schválně chybné a následně každý rok doplněk a změnu... ono to sledvat ani nejde) dokonce vůbec není *horká roura* v prostoru přípustná, všechno prý musí nejkratší cestou do komína.
Takže právo nechme stranou, prostě to musíte udělat tak, aby to nevyhořelo... zejména ohlídat hořlavé materiály nad rourou.
Já mám (pro větší zisk tepla) z krbovek metrovku vzhůru a pak metovku *rovně*. Jsou to jediná kamna na tom komíně a táhne to jako vzteklý (cca 150 průměr a tak 7m aktivní výška), ale musím to důsledně vymetat, hrozně se to zasírá (to se ale stejně má vymetat co dva měsíce, takže...) a mezi tím co to *trochu netáhne* a najednou *vůbec už netáhne* jsou obvykle tak dva dni, takže nepodceňovat.
Ve vedlejším pokoji jsem přidělal do komáína druhá kamna a bídnej tah, přitom ta první táhnou pořád dobře. Asi jsem to špatně vyměřil, protože pravidlo říká že sopouchy nesměj ústit proti sobě v rozmezí asi 60cm (30?), jinak se jeden (horní nebo oba) dusí.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]