Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Průtokový ohřívač napojený na vzdálený bojler

Od: vasfire* odpovědí: 11 změna:

Rekonstruuji v domě jednu místnost, kde chci udělat malou kuchyňku. Problém je, že tchýně, která by jí obývala je dost spořivá. Bojler, který by k ní vedl teplou vodu je dosti daleko, cca 8 - 10m a při množství vody, co by vyteklo, než by začala téct teplá by se jí ježily vlasy. Chtěl bych to tedy řešit průtokovým ohřívačem připojeným jen na teplou trubku, který by vyrovnával v době chladnutí teplotu. Je toto řešení možné, ekonomické a funkční? S průtokovými ohřívači zkušenosti nemám, tak nevím, jak se to bude chovat. Popřípadě který by byl vhodný. Dík

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

4x

právě mi vyšlo, že v 8-10 metrech bytové vodovodní trubky je něco přes půl litru vody. Když tchyně pustí vodu 1000x, pak z kohoutku vypustí něco přes půl kubíku. Mrkněte se kolik u vás stojí kubík vody. U nás je to 65,- KČ.

Tak si myslím, že jestli opravdu chcete šetřit, pak ke tchýni natáhněte plastovou trubku a tu trubku dobře tepelně zaizolujte. Tím tepelné ztráty výrazně snížíte a voda v trubce bude stydnout mnohem pomaleji. Takové řešení je spolehlivě mnohem levnější, než jakýkoliv dodatečný průtokový ohřívač nebo nějaká cirkulace.

smiler

Jak a podle čeho jste počítal že v 10metrech bytové vodovodní trubky je jen! půl! litru! vody? to je nesmysl.Nebo tam máte trubky o síle zubního párátka.

Dejte si do skleničky půl litru vody a podívejte se jak malé je to množství.

Mám sám do jedné místnosti asi 10 metrů od bojleru.Nechce se mi ted zbytečně cintat vodu abych to přesně změřil ale než mi začne téct teplá tak vyteče 100% větší množství vody než půl litru.

figurek*

Všiml jsem si, že tu diskutují znalci.

Jestli má trubka vnitřní průměr zubního párátka, pak 10 metrů takové trubky má vnitřní objem 0,02 až 0,03 litru.

Pokud ovšem nemáte zuby tak děravé, že na ně potřebujete záchodovou štětku.

jabraka*
hodnocení

0x

Sice to vypadá efektivně,ale ztráty tepla budou vždy.Efektivnější by bylo,přímo připojit studenou.

JABRAKA

ladaadal*
hodnocení

0x

Naše tchýně to má řešeno tak, že má průtokáč klasicky na studené a teplou a studenou tam má přivedenu taky. Když potřebuje jen umejt hrníček, pustí průtokáč, když má plný dřez a ještě na sporáku, pustí z bojleru. 8-10m není zase tak moc, ale když to uděláš, jak říkáš, tak nic neušetříš. Pustíš průtokáč, který to ohřeje než to doteče ke kohoutku, ale tím zároveň ochladíš bojler, který bude muset to množství dohřát, takže nula s nulou pojde. Ber to tak, že voda je mnohem levnější než elektřina. Pokud nebude mít dvě baterie, tak tam ten průtokáč ani nedávej, to minimum, co bys ušetřil nezaplatí ani ten průtokáč.

vasfire*
hodnocení

No zvažuji co se dá, aby byla co nejvíce spokojená. Hlavní bojler Dražice mám napojený na noční proud a na cirkulaci od kotlů (plyn, tuhá paliva - dle nálady) takže tam by se elektriky tolik nepropálilo. Asi..

archkaberle
hodnocení

0x
Dobrý den,pokud je Vaše tchýně spořivá jak píšete, určitě by neunesla další pořizovací a hlavně provozní, případně servisní náklady na další ohřívač.
Pokuste se trubky udělat co nejkratší, nebo ještě lépe, nakupte vodovodní trubky s co nejmenším průřezem, aby objem vody v nich byl co nejmenší. Nezapomente na kvalitní tepelnou izolaci trubek! S pozdravem Ing.arch.Kaberle

zabu
hodnocení

0x

Funguje to. Já to tak provozuju. Je to takový "vyrovnávací kondenzátor" na teplou vodu. Mám 200l nepřímotopný ohřívač. A protože mám druhé stoupačky křížem přes barák, tak tam pod nimi mám 60l elektrický boiler, dohřívaný Nočním proudem. Ve dne není potřeba dohřívat, ta 60 se neustále plní. Malé množství z trubek ho tolik nevychladí, a větší odebrané množství ho už plní teplou vodou. V noci, když není odběr, tak se těch 60l dohřívá noční elektrikou.

vasfire*
hodnocení

Měl jsem nyní doma instalatéra a navrhl mi řešení, vložením cirkulačního čerpadla.

Osobně v tom vidím spíše negativa. Pořizovací hodnota, el, proud, ochlazování vody v bojleru, a ještě tažení zpětné trubky k bojletu už ve vykachličkované koupelně. Jak sa tohle řešení hledíte vy? ( připomínám, že se jedná asi o 8 - 10 m)

mowla*

Vždyť si to můžeš snadno spočítat - jakou trubkou je připojený vodovod ke ´tchýni´? - tedy kolik zchladlé vody (kolik je to ´peněz´) se vypustí zbytečně, při čekání na teplou? A jaké jsou náklady na provoz cirkulačního čerpadla?

Modelově *):
voda - trubka je 1/2", na 10 m je obsah trubky cca 1,2 litru, při ceně 100,- Kč/m3 je to 0,12 Kč. Desetkrát denně (častěji nádobí snad tchýně nemyje) se jedná o ztrátu 1,20 Kč.
elektrika - cirkulační čerpadlo má příkon 40 W? - při celodenním provozu je to 1 kWh - tedy cca 5 Kč.
Takže bez jakýchkoli investic, bourání a vymýšlení ptákovin jsou jen provozní náklady odpouštění vody na čtvrtině vůči cirkulačnímu čerpadlu.

Myslím, že se ´zauzlováváš´ ve vlastních myšlenkách a řešíš ´blbosti´...

*) jednotlivé rozměry a ceny si doplň podle konkrétní situace

ladaadal*

Strkat cirkulační čerpadlo do vzdálenosti 10 metrů a ještě v obložené kuchyni mi přijde jako zvěrstvo. Budeš zasekávat do zdi zpátečku? Na tuhle vzdálenost se cirkulace zdaleka nedává.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]