Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jeden kotel, dva byty

Od: diego191* odpovědí: 11 změna:

Začal jsem si budovat podkrovní byt v rodinném domě rodičů a nyní řeším vytápění. Přízemí je vytápěno elektrokotlem, který je ve sklepě. Přízemní rozvody topení jsou v PPR trubkách, v podkroví je dělám v PEX trbkách. Původně jsem počítal s tím, že v podkroví udělám samostatný okruh s vlastním elektrokotlem, protože mi to tak bylo navrženo. Ale teď si říkám, jestli je to opravdu moudré (možné problémy s nedostatečnou el. přípojkou, nutnost vybudovat zázemí pro druhý kotel..).

Teoreticky bych mohl celkem snadno vybourat prostup k současnému kotli ve sklepě a napojit podkrovní okruh na něj. Teď se ale ptám - existuje nějaké jednoduché řešení, jak mít k elektrokotli připojené dva okruhy a oba je nezávisle regulovat, resp. vypínat a zapínat? V přízemí jsou totiž také krbová kamna, takže je nesmysl, aby se tam topilo elektřinou trvale.

Má představa je taková, že v přízemí i v podkroví by byl termostat. Pokud by např. sepnul termostat v podkroví, zapnul by se kotel a nějaký el. ventil by otevřel okruh pouze pro podkroví. Existuje něco takového? A pokud ano, kolik by to mohlo stát?

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

figurek*
hodnocení

2x

technicky a mechanicky nejjednodušší řešení jsou dva regulační ventily. Dva paralelně zapojené termostaty by spínaly jeden kotel a výstup topné vody by šel přes dva regulační ventily, jeden na větvi do přízemí, druhý na větvi do podkroví. Nevýhoda takového řešení je samozřejmě ruční obsluha ventilů.

Podle toho co píšete, jste movitější člověk. Pak by stálo za úvahu ventily zautomatizovat, spojit je přímo s termostaty nějakou řídící jednotkou. Kde vypne termostat, tam se uzavře i ventil. Nic složitého. Ty ventily pak ani nemusí být regulační. Stačí normální elektromagnetické ventily, se dvěma stavy, otevřeno, zavřeno. Šikovnější elektrikář s takovým zapojením nebude mít problém.

diego191*
hodnocení

Přesně něco takového jsem měl na mysli. A snažím se dohledat nějaké záchytné informace, jak něco takového zrealizovat, na co si dát pozor... Podařilo se mi najít potenciálně použitelný ventil mutint.cz/.... Zapojit tyto nebo nějaké jiné ventily tak, aby byly ovládány společně s kotlem termostaty pro mne není problém.

S čím si ale nejsem jist je právě otopný systém. Co se stane, když oba termostaty vypnou, vypne se kotel a zároveň se tedy i zavřou oba ventily? Nevadí to něčemu? Mám tím na mysli, zda se nemůže stát, že by to vadilo čerpadlu v kotli nebo že by se mohlo potřrubí díky zbylé horké vodě přetlakovat? Měly by se ventily dávat na výstup OV z kotle nebo naopak na "vracečku"? Pak mě ještě napadlo, že se může klidně stát, že jeden z ventilů se rozbije a může nastat stav, že oba ventily budou zavřené, ale kotel vesele poběží dál. Šlo by toto nějak ošetřit nebo je možné, že už je kotel proti podobným stavům rozumně zabezpečen?

Momentálně je dům vytápěn kotlem Transkom Protherm 12kW starým přes 20 let, ale pravděpodobně ho nahradím novým Protherm Ray 12K, který jsem trochu neuváženě při konstrukci podkroví koupil. V návodu od tohoto nového kotle jsem našel, že je kotel vybaven pojistným ventilem s otvíracím tlakem 3bar.

figurek*

za kotlem je rozbočka na dvě větve, na nich jako první elektromagneticky ovládané ventily, za nimi normální uzavírací ventily (pro případ, že budete potřebovat potrubí uzavřít natvrdo například při demontáži kotle) a v jedné větvi udělejte bypass o světlosti 1/2". Ten by pro ochranu kotle i čerpadla měl stačit. Bypass bude trvale otevřený, takže i v případě uzavření obou elmag ventilů může topná voda proudit přes něj.

Kdyby se vám zdálo, že jeden bypass je málo, pak udělejte druhý, úplně stejný, na druhou větev. Nic nepokazíte, přivřít nebo úplně zavřít ho můžete vždycky.

Jeden kotel, dva byty
diego191*
hodnocení

To je dobrý nápad. Díky.

zakus*

Na kotli se nastavuje topná voda a v případě, že není odběr přestane kotel natápět. Ideálně dát na každou větev 3 cestný ventil a k němu servo řízené jednoduchou ekvitermou.

zabu
hodnocení

0x

To umí AC-8014 a bezdrátové termostaty TP-82 nebo týdenní TP-83 od Jablotronu.

jablotron.cz/...

diego191*
hodnocení

Díky za odpověď. Mě jde však spíš o ty elektronické ventily, které by to uměly uzavírat a otevírat. Ovládání už je pro mne podřadné. Hlavně jsem zapomněl zdůraznit, že se chci vyhnout např. termostatickým hlavicím s centrálním termostatem. Většina radiátorů v přízemí totiž není vybavena termostatickým ventilem a nerad bych to rozebíral. Proto hledám, zda existuje způsob, jak ty okruhy vypínat a zapínat přímo u kotle.

paw*
hodnocení

0x
Ja bych to resil tak, ze pokud ma kotel dost vykonu, napojit se na rozvod (za cerpadlo). Klidne v kotelne, ale asi by sly jen protahnou trubky do patra. Samostatne regulovat vetve by slo pridanim termostatickych hlavic na radiatory. Daji se poridit I elektricke a centralne rizene, ale je to zbytecne.
Cidlo hlavniho termostatu pak umistit do nejchladnejsiho mista.

fribble*
hodnocení

0x

Možná by bylo nejjednodušší přidat k čerpadlu v kotli ještě jedno čerpadlo pro podkroví, kotel nechat topit trvale (regulovat jen termostatem na kotli) a jednotlivými termostaty pro přízemí a podkroví spínat jen patřičná čerpadla. Pokud čerpadla nepoběží, kotel natopi na nastavené stupně a vypne, jen tu a tam dohřeje vodu (spotřeba nestojí za řeč). Pokud termostaty zapnou některé z čerpadel, případně obě, kotel začne topit jak je třeba. Průtoky jednolivých větví lze seřídit ventily na radiátorech.

jabraka*
hodnocení

0x

Pořád si ale myslím,že použití elektrické energie na vytápění je efektivnější přímo(přímotopy),než převodem přes topná mědia,kde se uplatní řada ztrát.,

JABRAKA

diego191*
hodnocení

Myslím, že to dost závisí na prostorech a hlavně typu přímotopu. Já si momentálně vytápím konvektorem jednu místnost a moc velký komfort to pro mě není - připaluje se v něm prach a osobně se mi zdá, že ten horký vzduch jde hodně rychle ke stropu - když ho vypnu je mi za chvíli zima, ale u stropu je teplo ještě jakou dobu. A pokud byste chtěl topit běžným přímotopem bez akumulace pouze na levnou sazbu (pomocí HDO), tak nedosáhnete takové tepelné pohody, protože nemají žádnou tepelnou setrvačnost. Toť můj názor, ale věřím, že svá uplatnění to má.

Pokud jste měl na mysli podlahové vytápění topnými kabely nebo fóliemi, tak si rád poslechnu zkušenosti. Neznám v okolí nikoho, kdo by tím vytápěl celý dům nebo byt. Já bych měl strach z toho, že vytopení místnosti bude trvat příliš dlouho a hlavně že spousta tepla se ztratí v konstrukci domu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]