Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je to vlastně s nájemném

Od: olina* odpovědí: 9 změna:

Zdravím všechny přítomné,potřebovala bych poradit.Prodala a zároveň jsem koupila byt,jedná se o rozdílná města.Tento měsíc,únor mám v původním bytě nájem a vše kolem zaplacené.Nový byt jsem měla přebírat 20.2,ale prodávající vše stihl dříve a já tedy jedu už zítra 11.2 přebírat byt v novém bydlišti.Kdo bude platit nájem v novém bytě,když já ho už ve starém zaplatila?Může mi někdo poradit,abych náhodou neplatila nájem za únor v novém bytě znova.Díky.

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

artik*
hodnocení

2x

Nájem , nebo platby spojené s provozem bytu? Já platím zálohy na měsíc dopředu ( v únoru jsem zaplatil za březen )

hodnocení

2x

Píšete, že jste prodala a koupila byt, pravděpodobně se tedy jedná o byty ve vašem vlastnictví. Pak se tedy nejedná o nájemné, nýbrž o poplatky tomu, kdo spravuje nemovitost. Jde tedy o příspěvek do tzv. fondu oprav (nepřesný temín), zálohu na vodné a stočné a pod. Protože byt přechází do vlastnictví jiné osoby v průběhu měsíce, je nutné se dohodnou s bývalým resp. nastupujícím majitelem, jak se o poplatky v daném měsíci podělit. Správci je zcela jedno, od koho peníze obdrží, ten sleduje pouze to, aby byly poplatky v každém měsící uhrazeny.

doplněno 10.02.13 12:15:

Budete se muset informovat u správce. Bydlím v družstevním bytě a my platíme úhrady do 15. dne v měsíci a to za ten konkrétní měsíc - nikoli tedy dopředu ani pozadu.

olina*
hodnocení

Ano,vím jak se jednotlivé položky nazývají,napsala jsem to zkráceně jako nájem,jedná se o prodej bytu v OV a nákup bytu družstevního.Jak jsem tu četla odpověď před Vámi.tak začínám mít podezření,že to ,co jsem poslala na účet SVJ za starý byt,by mohl eventuelně být nájem na březen a tedy budu muset zítra zavolat a zjistit,zda se jedná o platbu současného nebo následujícího měsíce.Mám v tom nějaký zmatek...ale díky za reakci na můj dotaz.O.

buss
hodnocení

0x

To je třeba ale uvést o jaký byt se jedná, ve vlastnictví, SVJ, družstevní. Jinak záleží na smlouvě, co jste podepsala.

olina*
hodnocení

No smlouvu právě budu podepisovat zítra a bylo mi dost podezřelé,že prodávající,s kterým jsme byli za přítomnosti makléře,domluveni,že k předávání bytu dojde 20.2 a já proto vše odvodila od tohoto data,naplánovala dopravu na 24.2 a předání mého bytu na 25.2.Nyní mne právě trápí,jestli v tom nebude nějaký zašitý čertík s tím datem do 15 v měsíci.Už jsem zjistila,že já zaplatila nájem za současný měsíc,tedy únor a mám obavy,že budu platit nájem znova a to v novém bytě.O.

artik*

je úplě jedno jestli zaplatíte zálohy nyní nebo od nového měsíce ,protože platíte za spotřebu a né za měsíce které si odbydlíte .Na konci roku dostanete vyučtování . horší to bude asi s teplem, protože je sezóna a spotřebu za 2měsíce zaplatí novej majitel . Jedině ,že vám dají měřáky od toho dne kdy bude byt váš

olina*
hodnocení

Ano,vlastně máte pravdu,už asi ze všeho přestávám používat mozek či co.Měřáky jsou jak v původním bytě tak i v novém bytě...moc Vám děkuji za odpověď,budu alespoň dnes klidněji spát.O.

karjala*

V předávacím protokolu k bytu byste měla mít uvedené i stavy na měřácích. Ohlídejte si to, pak to budete mít jasně dané, kolik máte ze spotřeby platit Vy a kolik původní/nový majitel. Navíc byste měla odběry přehlásit na nového majitele (elektriku, plyn, někdy i vodu - někde to hlásíte na SVJ).

olina*
hodnocení

Ano,díky za všechny informace,předání proběhlo v naprostém pořádku,provedeny odečty elektriky,vody a měřidel na teplo,původní majitel zaplatil všechny polatky kolem bytu za únor a já zde ve starém také za únor,takže snad vše v pořádku.O.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]