Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kam se obrátit o pomoc?

Od: gabcca* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

prosím o radu, kam se mohu obrátit s problémem s hučícím (klepajícím, pískající atd.) radiátorem. Bydlím v panelovém domě, v 8. patře. Radiátor dělá hluk když je zapnutý na 3 - 5 stupeň, ale hlavně je hluk slyšet i když je zcela vyplý, ve dne v noci, kdykoli, podle toho, jak topí lidé pod námi. Ve dne to ještě jde vydržet, ale v noci mám strach, co zas bude. Nedá se pořádně spát, špunty nepomáhají a člověk je z toho neustálého hluku unavený.

Zjišťovala jsem, zda se tento problém vyskytuje i v bytech pod námi, s tím výsledkem, že ze zbývajících sedmi domácností (které jsou pod námi) si na hučení stěžují pouze dvě. Všechny jsou krom našeho (družstevní byt) v osobním vlastnictví. Byla jsem za domovníkem, ale narazila jsem na odmítavý postoj, problém jej vůbec nezajímal. Můžete mi prosím poradit, co se s tím dá dál dělat?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Určitě musíte mít výbor SVJ (sdružení vlastníků jednotek - majitelů bytů v OV), a ten se musí zkládat z několika členů, tak pokud je domovník jeden z těch členů, zkuste to na dalšího člena. Nebo si potom můžete objednat firmu přes topení sama, ale to Vám zpětně nikdo neproplatí, pokud to neprojde přes ten výbor, kterej to musí odsouhlasit.

kratast*
hodnocení

0x

zavolejte topenare... bud Vam poradi/opravi, ale zaplatite za to

nicknevim*
hodnocení

0x

Gabčo tohle znám. Příčin a řešení je ale víc. Může to být třeba příliš vysokým průtokem a to jsme měli u nás, průtok se zmenšil a už to tak neřvalo. Nebo je dům blízko kotelny a ten tlak je pak znát v domě ale to se dá topenářsky vyřešit. Třetí a nejčastější příčina je zavzdušnění systému. Musí se odvzdušnit celý systém (ne jen jednotlivé radiátory). Topenář nebo správce zajde do energomístnosti a úplně zastaví oběh vody, zavře zpátečku. Udělá to ráno a všichni musí otevřít radiátory na max (stejně se právě netopí je to zastavený tak to nevadí) celý systém se nechá úplně vychladnout to trvá třeba do 14:00 odpoledne, vzduch vystoupí do nejvyšších pater a tam se pak na všech stoupačkách odvzdušní všechny radiátory. Pokud už nevychází vzduch a jen voda tak je to hotové a všechno se zase pustí a mělo by to fakt výrazně pomoci. Neboj má to řešení ale je potřeba aby všichni spolupracovali. Pak je možný že máte zbytečně na hodně zaplá čerpadla, to se pozná na průtoku na digitálním ukazateli právě v té místnosti dole. Podle toho co jsem viděl tak na váš dům určitě bude stačit průtok do 2m kubických za hodinu (a i to je moc) tak třeba 1,5. Topenáři budou vědět jak na to. A když nepomůže nic nebo s tim nikdo nebude chtít nic dělat tak poslední zoufalý řešení je přehodit doma přes radiátory hustou deku nebo peřinu a tak. To to hodně ztiší ale k tomu snad nebudeš muset přejít ale třeba ti to pomůže hned dneska v noci :)

doplněno 09.02.13 20:05:

Chápu že teď v zimě to nebude příjemný půl dne netopit ale zlepší se to tím

nicknevim*
hodnocení

0x

Ten domovník by to řešit měl..vy si podstivě platíte do fondu opravd a máte právo na kvalitní bydlení. A kdyžtak má 2 zástupce společenství tak zkuste je. Přesně vím jaký je to problém..taky jsem z toho šílel!

radil*
hodnocení

0x

Zřejmě to bude asi tím odvzdušněním. Když už ste to vydržela tak dlouho, tak už na to tak netlačte. Domluvte se s někým, kdo to odvzdušnění provede. V zimě je to horší, protože se jedná o vodu a člověk od toho pak může bejt celej mokrej.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]